gezond eten

Goede voeding bij het afvallen: 16 tips

Gezond eten is altijd belangrijk, maar gezond eten is extra belangrijk als je aan het afvallen bent. Waarschijnlijk eet je minder dan voorheen en ben je kritisch wat je wel en niet eet.  Kijk daarbij niet alleen naar het aantal calorieën die je neemt, maar juist ook naar wat voor calorieën je neemt.  Zo weinig mogelijk calorieën nemen en maar hopen dat je daardoor gewicht verliest gaat niet werken. Let dus op kwaliteit! Kies voor voeding die iets voor je lichaam doet: je energie en voedingstoffen geeft waar je lichaam echt iets mee kan.

Geen idee waar je moet beginnen? Ik help je op weg.

16 voedingsmiddelen die je helpen bij het afvallen

1. Appels

In appels zitten veel vezels waardoor de stofwisseling wordt verhoogd. Het stofje pectine in de appel werkt als eetlustremmer. Snoep gezond eet een appel!

2. Avocado

Niet bij iedereen even populair vanwege het relatief hoge aantal calorieën en vet. Onterecht: avocado’s zitten bomvol onverzadigde, gezonde vetten en vitamine E.  De vetten in een avocado zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en de stofwisseling een boost krijgt

Een avocado kan altijd: als snack, gewoon met wat peper en zout, op brood, in een smoothie of in een salade.

3. Bananen

In een banaan zitten veel voedingsvezels, hierdoor worden de vruchtensuikers in de banaan relatief langzaam verbrand. In bananen zit kalium, het mineraal dat spieraanmaak stimuleert. En we weten inmiddels: hoe meer spieren je hebt, hoe meer je lichaam, ook in rust, verbrandt.

Een banaan is een perfecte snack, maar is ook lekker op brood, door de havermout, of in een smoothie.

4. Boekweit

Boekweit lijkt op graan, maar is het niet. Er zit veel zink, koper en mangaan in. Van alle graan-achtige soorten bevat boekweit de meeste eiwitten en vezels. Door de langzame suikers blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Van boekweitmeel kun je pannenkoeken en koekjes bakken, boekweitvlokken kun je gebruiken voor pap of granola.

5. Broccoli

Broccoli bevat geen vet, maar heel weinig calorieën en juist heel veel vezels. Broccoli is heel rijk aan vitamines, mineralen  en anti-oxidanten. Broccoli kun je koken of stomen, maar is ook lekker in wokgerechten of als soep.

6. Chia zaden

Chia zaden zijn een goede bron van omega 3 vetzuren, die helpen bij de verbranding van lichaamsvet. Door de vezels geven chia zaden je snel een verzadigd gevoel. Chia zaden zijn rijk aan eiwitten, ijzer en calcium. Roer een lepel chiazaden door de yoghurt of havermout. Of strooi wat chiazaden over je salade of een smoothie.

7. Granaatappels

In granaatappelpitten zit veel vitamine C en kalium. Maar vooral zitten ze bomvol anti-oxidanten, zoals polyfenolen. Hierdoor wordt je stofwisseling verhoogd. Lekker door een smoothie,  door de muesli of gewoon zo als tussendoortje.

8. Eieren

In eieren zitten veel eiwitten. Eiwitten blijven langer in de maag, waardoor je ook langer een vol gevoel houdt. Behalve eiwitten zitten in eieren ook veel vitamines en mineralen zoals vitamine A, B, C, D, E, K. Eet dus gerust een eitje bij je ontbijt, bak er een lekkere omelet van of eet een gekookt ei als tussendoortje.

9. Grapefruit

Grapefruits geven je snel een vol gevoel. Ze bevatten veel vocht en naringenin. Dat is een antioxidant die het insulineniveau stabiliseert en gewichtstoename helpt voorkomen. Grapefruits zijn lekker bij het ontbijt, als tussendoortje of verwerkt in een sap of smoothie.

10. Havermout

In havermout zitten veel vezels, gezonde eiwitten en weinig vet.  Het zorgt voor weinig pieken in je bloedsuikerspiegel en geeft je langere tijd energie. Havermout is daarom erg geschikt voor het ontbijt. Maak er pap, overnight oats of granola van. Of bak er koekjes mee.

11. Kokosolie

Kokosolie is een bron van verzadigde en onverzadigde vetten, die je lichaam goed kan opnemen als snelle energieleverancier. Het is licht verteerbaar en stimuleert de schildklier. Hierdoor gaat je stofwisseling omhoog. Gebruik kokosolie in plaats van boter voor bakken en braden of roer een lepel door je smoothie.

12. Noten

In noten zitten veel gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Noten zijn wel calorierijk, maar gelukkig heb je maar een handje noten nodig voor een verzadigd gevoel. Kies altijd voor ongebrande en ongezouten noten. Noten zijn de perfecte gezonde snack, maar kunnen ook in salades, als vleesvervanger in stamppotten en curries.

13. Peulvruchten

Peulvruchten (bijvoorbeeld bonen, erwten, linzen en kapucijners) zijn hele goede bronnen van vezels en plantaardige eiwitten. Ze houden je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor je het langer volhoudt tot de volgende maaltijd. Gebruik peulvruchten als vleesvervanger, doe ze door de soep of verwerk ze in een salade.

14. Quinoa

Net als boekweit is quinoa een pseudo-graan. Quinoa is een zaad dat veel gezonde eiwitten en maar weinig vet bevat.  Het stimuleert de opbouw van spieren en zit vol met vitamines en mineralen zoals magnesium en ijzer. Je kunt quinoa eten als ontbijt, als vervanger voor rijst of pasta of door een salade.

15. Selderij

Bleekselderij is vochtafdrijvend en stimuleert de stofwisseling. Bleekselderij is erg veelzijdig. Lekker in allerlei gerechten, zoals salades, pasta’s en stoofschotels. Of maak er een gezonde sap of smoothie van.

16. Teff

Teff is een glutenvrij graan, rijk aan ijzer en complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken.  Het geeft je dus langere tijd energie. Teffmeel kun je gebruiken om er pannekoeken, brood en koekjes van te bakken.

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

1Reactie
  • Grietje stork
    Geplaatst op 12:55h, 14 augustus Beantwoorden

    Wij eten zo nu en dan boekweit grutten verder gewoone ouderwetse kost veel gr beetje vlees veel fruit onderhand 77 jaar tot nu toe nooit ziek geen griep of niets beetje stijfheid dus conclucie oma ,,kost gaat er mee geen troep of cabap gewoon geen snacks dus

Geef een reactie