, ,

Afvallen met sporten

afvallen sporten

Sporten en afvallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je écht afvallen dan is sporten of bewegen erg belangrijk.  Maar wat is de meest effectieve manier om de kilo’s kwijt te raken met sporten? Dat lees je in dit artikel.

Vetverbrandingszone achterhaald

Vroeger gold: train maar lang op matige intensiteit, want daarmee kom je in de zogenaamde ‘vetverbrandings-zone’ en val je vanzelf af. De vetverbrandingszone is de hartslagzone waarbij je traint op ongeveer 60%-80% van je maximale hartslag. Het idee is dat je langdurig op laag tempo jogt of fietst, daarbij nog gemakkelijk kunt praten en dat lang vol kunt houden. Op deze manier zou je bijna alleen maar vet verbranden en koolhydraten en eiwitten in je lichaam sparen. Niet alleen kost deze vorm van bewegen veel tijd, het blijkt ook niet altijd te werken. De inzichten zijn inmiddels behoorlijk veranderd: kort en intensief sporten is effectiever dan lang en matig intensief sporten.

Wat is kort en intensief sporten?

Intensief is sporten is sporten waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Je krijgt het warm, gaat zweten en praten lukt niet meer zo goed. Voorbeelden zijn HIIT trainingen en andere vormen van interval training, bijvoorbeeld sprintjes trekken. Maar ook spinning, bootcamp en crossfit vallen onder intensieve sporten.

Het is de laatste jaren veel onderzocht: deze intensieve vormen werken het beste als je wilt afvallen!  Op deze manier verbetert je conditie niet alleen sneller, ook verbrand je er sneller vet door.  In principe zou 3 keer per week kort (ongeveer 30 minuten) intensief trainen voor de meeste mensen genoeg moeten zijn. Ideaal dus, ook als je weinig tijd hebt om te sporten!

Krachttraining

Wil je strakker in je vel zitten, sterkere botten krijgen en afvallen? Doe aan krachttraining! Veel vrouwen zijn bang dat ze te breed worden door krachttraining, maar dat zal niet snel gebeuren. Wel wordt je sterker en slanker van krachttraining.  Door krachttraining gaat je vetverbranding omhoog. Je bouwt namelijk spiermassa op,  spieren gebruiken meer energie dan vet, zelfs in rust. Hierdoor verbrandt je meer, zelfs terwijl je zit of slaapt.  Voila.

Bodyweight oefeningen

Wees niet bang, je hoeft als ongetrainde sporter niet direct het krachthonk in. Je kunt thuis of in de sportschool prima bodyweight oefeningen doen. Dat zijn oefeningen die je slechts met je eigen lichaamsgewicht doet en waarbij je geen gewichten nodig hebt. Denk aan oefeningen zoals lunges, squats, push-ups en buikspieroefeningen. Google maar eens op bodyweight oefeningen, dan vind je heel veel goede bodyweight oefeningen.

Kettlebell

Wil je wel met gewichten of attributen aan de slag,  dan kun je ook krachtoefeningen doen met een kettlebell of met gewichten in een fitness club. Is dit alles nieuw voor je dan is het wel verstandig je hierbij te laten adviseren door een expert, want het zou jammer zijn als je blessures oploopt als je de techniek niet goed beheerst. Vraag dus of een fitness instructeur of personal trainer je op weg helpt.