,

Teff of Havermout voor het ontbijt

teff of havermout ontbijt

Vaak ontbijt ik met met havermout, warm of koud en in allerlei combinaties. Heerlijk, maar soms wil je gewoon iets anders. Ik varieer nog wel eens een enkele keer met yoghurt of kwark met noten en fruit, maar dan houdt het eigenlijk wel op. Bij de supermarkt kwam ik  Teff Meergranenontbijt van Zonnatura tegen en ik wilde dat wel eens proberen. In dit artikel lees je wat teff is en wat het verschil is tussen een ontbijt met teff en een ontbijt met havermout.

Teff pannenkoeken

Ik experimenteerde eerder al eens met gewoon teffmeel. Niet zozeer voor het ontbijt, ik bakte er pannenkoeken van. Dat was niet echt een succes. De pannenkoeken vielen meteen uit elkaar en de smaak was ook niet direct om over naar huis te schrijven. Dat was dus 100% teff. Teff Meergranenontbijt bestaat uit 40% teffvlokken en verder uit maisgries, boekweitmeel en rijst.  Het proberen waard in elk geval. Je maakt het ontbijt door een paar lepels door warme of koude (plantaardige) melk te roeren. Supersimpel. Nog wat fruit, noten of lijnzaad erdoor en klaar ben je.

teff zonnatura

Wat is teff?

Voor wie niet precies weet wat teff is: Teff is een glutenvrij graan dat van oorsprong uit Afrika komt. Het wordt in landen als Ethiopië en Eritrea veel gebruikt om er injera, een soort plat-brood, van te bakken. Teff is supergezond: het is rijk aan eiwitten, vezels en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en zink.  Na het eten van teff stijgt je bloedsuikerspiegel maar langzaam, zodat je langer een vol gevoel houdt.

Voedingswaarde teff en havermout

Ik wilde wel eens weten wat het verschil in voedingswaarde is tussen mijn gewone havermout ontbijt en een teff ontbijt.  Voor een eerlijke vergelijking kijk ik eerst naar de voedingswaarde per 100 gram havermout en dan naar de voedingswaarde per 100 gram teff.  Hoe groot je portie is bepaal je natuurlijk zelf, dit is puur om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

Havermoutpap ontbijt

 • Calorieën: 375
 • Eiwitten:  14 gram
 • Koolhydraten: 59 gram
 • Vetten: 7 gram

Teff Meergranenontbijt

 • Calorieën: 328
 • Eiwitten: 11 gram
 • Koolhydraten: 65 gram
 • Vetten: 2,5 gram

Wat is het verschil tussen havermout en teff?

Zoals je ziet zit er in 100 gram havermout iets meer calorieën, iets minder koolhydraten, iets meer eiwitten en meer vetten. Betekent dit dat je havermout moet laten staan? Nee, zeker niet. De verschillen zijn minimaal. Kijk je niet alleen naar de voedingswaarde maar ook naar de prijs dan is er wel echt een groot verschil. Een pak teff ontbijt van 300 gram kost ongeveer 2,70. Een pak havermout van 450 gram kost nog geen euro in de supermarkt.

Conclusie

Wat dit alles zegt? Beide ontbijtjes zijn prima, gezond en glutenvrij. Je kunt er gemakkelijk een aantal uur op vooruit zonder trek te krijgen. Wat ik belangrijk vind, is variatie. Dus mijn advies  hier is: eet je nu meestal havermout, koop dan eens een pak teff ontbijt en probeer het uit. Bevalt het, dan is het een kwestie van afwisselen: niet altijd hetzelfde maar soms het één en soms het ander.

4 antwoorden
 1. T.E. van Wijk zegt:

  Pannenkoeken kun je heel goed bakken om in plaats van een ei er gewelde Chia zaadjes door te doen. Ik doe voor twee personen een half kopje Teff en een half kopje gemalen Havermout. en één kopje water of melk wat je wil ‘Smullen maar.

 2. Melissa zegt:

  Ook knap dat een halve kiwi bij de ene 4 graden koolhydraten bevat en bij de andere 13 gram

  • leonoor zegt:

   Beste Melissa, Bedankt voor je reactie. Hier is inderdaad een foutje in geslopen. We hebben het aangepast, dank voor je oplettendheid!

 3. Anna Peters zegt:

  Teff kan ook heel goed gebruikt worden in combinatie kwark en/ of yoghurt met vers fruit. Heerlijk !!

Reacties zijn gesloten.