teff meergranen

Teff of Havermout voor het ontbijt

Vaak ontbijt ik met met havermout, warm of koud en in allerlei combinaties. Heerlijk, maar soms wil je gewoon iets anders. Ik varieer nog wel eens een enkele keer met yoghurt of kwark met noten en fruit, maar dan houdt het eigenlijk wel op. Bij de supermarkt kwam ik  Teff Meergranenontbijt van Zonnatura tegen en ik wilde dat wel eens proberen.

Teffmeel

Ik experimenteerde eerder al eens met gewoon teffmeel. Niet zozeer voor het ontbijt, ik bakte er pannenkoeken van. Dat was niet echt een succes. De pannenkoeken vielen meteen uit elkaar en de smaak was ook niet direct om over naar huis te schrijven. Dat was dus 100% teff. Teff Meergranenontbijt bestaat uit 40% teffvlokken en verder uit maisgries, boekweitmeel en rijst.  Het proberen waard in elk geval. Je maakt het ontbijt door een paar lepels door warme of koude (plantaardige) melk te roeren. Supersimpel. Nog wat fruit, noten of lijnzaad erdoor en klaar ben je.

teff meergranenontbijt                               teffmeel

Wat is teff

Voor wie niet precies weet wat teff is: Teff is een glutenvrij graan dat van oorsprong uit Afrika komt. Het wordt in landen als Ethiopie en Eritrea veel gebruikt om er injera, een soort plat-brood, van te bakken. Teff is supergezond: het is rijk aan eiwitten, vezels en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en zink.  Na het eten van teff stijgt je bloedsuikerspiegel maar langzaam, zodat je langer een vol gevoel houdt.

Voedingswaarde teff en havermout

Ik wilde wel eens weten wat het verschil in voedingswaarde is tussen mijn gewone havermoutje en een teff ontbijtje.  Voor een eerlijke vergelijking kijk ik eerst naar de voedingswaarde per 100 gram havermout en dan naar de voedingswaarde per 100 gram teff. In een portie teff zitten minder gram dus ik zet ook twee volledige ontbijtjes naast elkaar. Behalve de teff en de haver zitten daar precies dezelfde ingredienten in. dat is wel zo’n eerlijke vergelijking.

Havermoutpap ontbijt

 

HAVERMOUT kcal eiwitten koolhydraten vetten vezels
50 gram blauwe bessen 38 0,3 7,0 0,1 0,1
theelepel honing 31 0,0 7,5 0,0 0,0
40 gram havermout 152 5,2 24,8 2,8 2,2
200 ml ongezoete amandelmelk 48 0,5 3,0 1,1 0,8
1/2 kiwi 20 0,5 4 0 0
15 gram amandelen 91 2,9 1,6 7,8 1,6
Totaal  380  9,4  47,9  11,8  4,7

 

Teff Meergranenontbijt

 

TEFF kcal eiwitten koolhydraten vetten vezels
50 gram blauwe bessen 38 0,3 7,0 0,1 0,1
theelepel honing 31 0,0 7,5 0,0 0,0
20 gram teff 82 2,6 16,3 0,6 3,0
200 ml ongezoete amandelmelk 48 0,5 3,0 1,1 0,8
1/2 kiwi 20 0,5 4 0 0
15 gram amandelen 91 2,8 1,6 7,8 1,6
Totaal  310  6,7  48,4  13,6  5,5

Verschil tussen havermout en teff

In een portie teff zitten duidelijk minder eiwitten, koolhydraten en vetten. Vooral het verschil bij de eiwitten is groot. In deze portie havermout zitten ongeveer twee keer zoveel eiwitten dan in teff. Hierdoor telt de haver ook meer calorieen: het scheelt bijna de helft: 82 kcal in teff en 152 kcal in de havermout. In havermout zit ook een klein beetje vet, ongeveer 3 gram in deze portie, in teff vrijwel niets.  In het teff ontbijt zitten iets meer voedingsvezels. Tel je ook de andere ingredienten mee, zoals het fruit, de noten en de melk dan is er nog steeds een verschil in voedingswaarde, maar het verschil is minder groot. Er zitten in ieder geval iets meer calorieen, eiwitten, koolhydraten en vetten in de havermout en juist weer wat meer vezels in het teff ontbijt. Het teff ontbijt bevat ongeveer 310 kcal, de havermout 380 kcal.

Afwisselen

Wat dit alles zegt? Beide ontbijtjes zijn prima, gezond en glutenvrij. Je kunt er gemakkelijk een aantal uur op vooruit zonder trek te krijgen. Wat ik belangrijk vind, is variatie. Dus mijn advies  hier is: eet je nu meestal havermout, koop dan eens een pak teff ontbijt en probeer het uit. Bevalt het, dan is het een kwestie van afwisselen: niet altijd hetzelfde maar soms het één en soms het ander.

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

5 Reactie's
 • T.E. van Wijk
  Geplaatst op 17:30h, 15 februari Beantwoorden

  Pannenkoeken kun je heel goed bakken om in plaats van een ei er gewelde Chia zaadjes door te doen. Ik doe voor twee personen een half kopje Teff en een half kopje gemalen Havermout. en één kopje water of melk wat je wil ‘Smullen maar.

 • Jamy
  Geplaatst op 23:30h, 28 februari Beantwoorden

  Als je net zoveel Teff neemt als havermout ( 40 gram) dan heb je net zoveel eiwitten, meer vezels minder vet en iets meer koolhydraten enz. Je kunt niet van het ene 20 gram nemen en van het andere 40 gram en dan zeggen dat er minder in zit.

 • Melissa
  Geplaatst op 14:32h, 21 april Beantwoorden

  Ook knap dat een halve kiwi bij de ene 4 graden koolhydraten bevat en bij de andere 13 gram

  • leonoor
   Geplaatst op 15:43h, 07 mei Beantwoorden

   Beste Melissa, Bedankt voor je reactie. Hier is inderdaad een foutje in geslopen. We hebben het aangepast, dank voor je oplettendheid!

 • Anna Peters
  Geplaatst op 08:12h, 29 augustus Beantwoorden

  Teff kan ook heel goed gebruikt worden in combinatie kwark en/ of yoghurt met vers fruit. Heerlijk !!

Geef een reactie