Lijk slanker door een betere lichaamshouding

lichaamshouding

Een persoonlijk verhaal. En eigenlijk vind ik het best spannend om dat zo out in the open the brengen. Ik doe het omdat dit mij ontzettend heeft geholpen (en nog steeds helpt!) en ik hoop dat anderen er ook zoveel aan hebben.

Kleiner en dikker

Al zolang als ik mij kan herinneren is mijn lichaamshouding niet zo goed geweest. Ik ben niet groot, maar door mijn gebogen schouders leek ik nog veel kleiner (en dikker:-)). Veel mensen hebben geprobeerd mij er iets aan te laten doen: mijn ouders (“misschien moet je op ballet?”), op sportclubs, bij de fysio, bij mensendieck, noem maar op. Eigenlijk hielp niets. Tot ik afgelopen zomer van trainer Bas het advies kreeg om sporttape te proberen.

lichaamshouding verbeteren lichaamshouding verbeteren

Lichaamshouding corrigeren

Sporttape? Ja sporttape. Het idee is eigenlijk heel simpel. Twee stroken tape,  kruislings geplakt op mijn bovenrug trekken mijn schouders als het ware naar elkaar toe. Het ziet er uit als een grote letter X op mijn bovenrug.  Borst op!  Het was het proberen waard.

We zijn nu een half jaar en vele rollen (niet sport- maar inmiddels kinesio) tape verder. Nog steeds draag ik tape op mijn rug. Want het werkt! De tape houdt mij letterlijk recht, want ik leer mijn lichaam wat het al die tijd niet deed en niet liet zien.  Ik loop meer dan ooit rechtop en met een trotse houding.

Waarom is een goede Lichaamshouding belangrijk

Een rechte houding:

 • Is goed voor de bloedcirculatie
 • Laat je gemakkelijker en dieper ademen
 • Geeft je meer energie
 • Kan helpen bij lichamelijke klachten zoals RSI en hoofdpijn
 • Geeft een zelfverzekerde uitstraling
 • Geeft je zelfvertrouwen

Bovenal: een rechte houding ziet er gewoon véél beter uit en je kunt er kilo’s lichter van lijken.

Hoe werkt het?

Door de kinesiotape in de vorm van een letter X op je rug/schouders aan te brengen, dwing je de schouders een bepaalde houding aan te nemen. Die houding is in het begin niet natuurlijk, en zelfs vervelend. Als je per ongeluk weer minder rechtop staat, zal de tape onaangenaam gaan trekken. Hierdoor word je er direct aan herinnerd je houding weer aan te passen. Het maakt je dus continu bewust van je lichaamshouding.

Het principe is eigenlijk vergelijkbaar met dat van een corset of voor vrouwen een hele strakke sport-beha.

Het is niet zo handig om de tape er elke avond voor het slapen af te halen (en de volgende ochtend weer op te plakken), dus het beste is om de tape dag- en nacht te dragen. ’s Nachts merk je er eigenlijk niets van.

Welk soort tape heb ik nodig?

Je kunt natuurlijk gewoon sporttape gebruiken.  Dat deed ik vooral de eerste periode. Ik merkte wel dat sporttape over het algemeen een stuk minder huidvriendelijk is dan kinesiotape. Het moet eigenlijk elke dag vervangen worden en dat leverde wel huidirritatie op. Al snel stapte ik dus over naar kinesiotape.

Rocktape

Het verschil tussen sporttape en kinesiotape zit hem verder in de rekbaarheid. Sporttape is niet elastisch, kinesiotape is dat wel. De rekbaarheid van kinesiotape is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. Kinesiotape wordt veel gebruikt in de fysiotherapie oa. voor behandeling van blessures. Je kunt het niet gewoon in de winkel kopen. Een enkele apotheek verkoopt het (als je geluk hebt), maar eigenlijk willen ze liever niet dat je er als niet-fysiotherapeut mee aan de slag gaat. Op internet kun je het gelukkig wel overal kopen.

Ik heb in de afgelopen maanden meerdere merken geprobeerd, oa. Mueller, Curetape en Rocktape. De verschillen zitten hem vooral in de prijs, huidvriendelijkheid en het aantal dagen dat het kan blijven zitten. Uiteindelijk kwam ik uit bij Rocktape en die bevalt het beste. Het is niet de goedkoopste merk, maar wel eentje die redelijk lang blijft zitten en bovenal weinig huidirritatie geeft.

Hoe breng ik de kinesiotape aan?

Kinesiotape rugOm de tape aan te brengen, heb je wel hulp nodig. Gelukkig helpt mijn partner mij hierbij. Per keer neem je 2 stroken van ongeveer 20-25 cm kinesiotape van 5 cm breed.  Zorg dat je goed rechtop staat, dus schouders recht en borst op.  De andere persoon kan nu de eerste strook gaan opplakken. Begin linksboven op de schouder. Breng de tape op rek en plak de strook diagonaal van je linkerschouder richting de onderste rib aan de rechterkant. Doe vervolgens hetzelfde, maar dan aan de andere kant, dus door rechts te beginnen. Je hebt nu dus een grote letter X op je bovenrug. Naar wens kun je de tape meer of minder op rek brengen. Dan zit het dus strakker, of juist losser.

Hoe lang blijft het zitten?

De tape draag je in principe 24 uur per dag. Tijdens het douchen en sporten kun je het gewoon laten zitten. Meestal verwissel ik de kinesiotape na ongeveer 4-5 dagen. Soms geef ik mijn huid een dagje rust en draag ik even geen tape. Dat is meteen een goede test om te zien of ik al zonder tape te dragen een goede houding heb. De eerste periode was dat duidelijk niet zo. Ik verviel snel weer in mijn oude gewoonte en was blij als de tape er weer op ging. Nu we een aantal maanden verder zijn, merk ik dat dat steeds beter gaat. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat ik de tape niet meer nodig heb, maar zover is het nu nog niet. Ik geef het gewoon de tijd.

Is dit voor iedereen geschikt?

Deze methode is natuurlijk niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik ben geen medisch specialist, arts of fysiotherapeut. Vanuit die invalshoek kan ik dan ook niet zeggen wat de voor- en nadelen zijn en of dit 100% verantwoord is. Wel kan ik spreken uit ervaring: ik merk dat dit voor mij een heel goede manier is om een betere houding te krijgen. De methode is eenvoudig en ik heb er verder geen klachten of pijntjes aan over gehouden. Ik kan het dan ook iedereen aanraden die hetzelfde probleem heeft als ik. Twijfel je of het iets voor je is, probeer het dan gewoon een aantal dagen uit of raadpleeg je fysiotherapeut.

 

Lees hier meer over de mogelijkheden met kinesiotape van Rocktape.

3 antwoorden
 1. Johanna van de Linden zegt:

  Hoi Leonoor,

  Wat een leuke blog en dit item is precies wat ik zocht. Ik vroeg me af waar op de schouders je het precies plakt. Op je schouderblad of bovenop?

  • leonoor zegt:

   Hoi Johanna, leuk om te horen. Je kunt zowel op het schouderblad of meer boven op de schouder tapen. Het is een kwestie van uitproberen en kijken wat het prettigst is voor jou. Kijk voor meer informatie over ook gerust op http://www.teamrocktape.nl. Succes!

 2. Rania zegt:

  Hey Leanoor bedankt ik zal het eens uitproberen ik ben 16 jaar en loop al jaren rond met een krommee rug en als ik recht wou lopen vergat ik het en paar minuten later hopelijk gaat dit helpen en ben ik van mijn kromme rug vanaf.

Reacties zijn gesloten.