kokosolie

Kokosolie supergezond

Wat is het beste product om in te bakken, de vraag wordt ons veel gesteld. Boter, margarine, vloeibare margarine, bakboter, olijfolie of toch…. kokosolie? Van al deze producten blijkt kokosolie het meest gezonde product om je vlees, vis of groenten in te bakken.

Bakken in kokosolie

Boter en (vloeibare) margarine zijn vooral minder gezond omdat ze veel verzadigde vetten bevatten. Olijfolie bevat gelukkig veel meervoudig onverzadigde (gezonde) vetten, maar juist daardoor is olijfolie  minder goed bestand tegen de hoge temperaturen van het bakken. Bij kokosolie is dat juist niet het geval. Kokosolie kan veel beter tegen de hoge temperaturen zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen.

Wat is kokosolie?

Normaal gesproken koop je kokosolie in een blik of pot. Beneden de 25 graden celcius neemt het een vaste vorm uit en ziet het er een beetje uit als wit frituurvet. Boven de 25 graden celcius wordt kokosolie vloeibaar. Kokosolie bestaat voor ruim 90% uit plantaardige verzadigde vetten. “Verzadigde vetten zul je denken, die zijn toch juist ongezond? We hebben altijd geleerd dat alleen onverzadigde vetten gezond zijn!” Klopt! Kokosolie is een uitzondering op de regel.  Dat komt door de opbouw van het vet. Kokosolie is plantaardig en bestaat daardoor uit ‘middellangeketen vetzuren’. De meeste dierlijke producten bestaan vooral uit verzadigde vetten die juist veel ‘langeketen vetzuren’  bevatten. Middellangeketen vetzuren zijn gemakkelijker in het lichaam afbreekbaar dan langeketen vetzuren. Sterker nog: hierdoor wordt de kokosolie direct gebruikt als energieleverancier voor het lichaam en wordt het niet meteen opgeslagen als vet.

Voordelen van kokosolie

Kokosolie biedt veel gezondheidsvoordelen. De belangrijkste zijn:

 • Het stimuleert de schildklier waardoor je stofwisseling omhoog gaat
 •  Er zit veel laurinezuur in dat bacteriën, schimmels en parasieten doodt. Hierdoor ben je minder vatbaar voor allerlei virussen en wordt je minder snel ziek.
 • Het is een snelle energieleverancier.
 • Het helpt je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor je bijvoorbeeld minder zin in ‘zoet’  zult hebben
 • In kokosolie zitten veel anti-oxidanten. Die beschermen je lichaam
 • Kokosolie heeft een gunstig effect op de cholesterolspiegel
 • Het is licht verteerbaar en bevat minder calorieën dan boter of olie
 • Kokosolie helpt je lichaam vitamines A, D, E, K beter op te nemen

Welke kokosolie moet ik kopen?

Kokosolie had lange tijd een slechte naam en zelfs het Voedingcentrum raadt af kokosolie veelvuldig te gebruiken. Net als veel andere voedingsdeskundigen ben ik het hier niet mee eens.  Er was een tijd dat er veel geraffineerde, ontkleurde en ontgeurde kokosolie werd verkocht. Het klopt dat je die inderdaad niet moet nemen. Deze kokosolie was goedkoop en meestal van matige kwaliteit. Koop vooral de biologische ongeraffineerde kokosolie in een goede (online) winkel. Het kost ongeveer 6 euro voor een pot of blik van 500 ml.

Wist je dat je kokosolie ook kunt gebruiken om in te frituren of om er een natuurlijk zonnebrandmiddel van te maken?

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

4 Reactie's
 • Marjan
  Geplaatst op 16:41h, 15 april Beantwoorden

  http://www.enditdan.nl/wp/cocosolie-verzadigde-vetten-zijn-gezond kwam ik tegen, het laat met voorbeelden zien dat we eigenlijk heel lang gefopt zijn als het gaat om verzadigde vetten. omdat het laat zien dat dat eigenlijk juist hartstikke gezond is. Nu terugkijkende lijkt het inderdaad wel alsof sinds we massaal zijn overgestapt naar margarines en halvarines dat het toen pas begonnen is dat men massaal hart en vaatziekten begon te krijgen… Worden we wakker?

 • Lydia Prenen
  Geplaatst op 01:36h, 18 juli Beantwoorden

  U raad aan om niet ontgeurde kokosolie te gebruiken, dit heb ik per ongeluk gedaan bij mijn eerste gebruik van kokosolie om een steak te bakken, mijn man is gek op zo’n heerlijk stuk vlees maar door de kokosgeur moest hij bijna braken. Ik heb het niet opgegeven en ben ontgeurde kokosolie gaan kopen, sindsdien geen probleem meer, vlees, vis enz…smaakt heerlijk.
  Kokosnoot ruikt heerlijk, maar de geur mag je gerechten niet verstoren vind ik.
  Doe ik nu fout door die ontgeurde olie te gebruiken ? Is deze niet zo gezond ?

  Mvg
  Lydia

  • SlimmerAfslanken.nl
   Geplaatst op 20:54h, 10 september Beantwoorden

   De niet-ontgeurde kokosolie raden we aan omdat deze niet geraffineerd (en dus niet bewerkt) is. Desalniettemin is ontgeurde kokosolie nog altijd beter dan veel bak- en braadproducten, dus dat is in jouw geval een prima alternatief.

  • Peter
   Geplaatst op 22:03h, 10 oktober Beantwoorden

   Beste Lydia,

   Je zou eens aan je man kunnen voorleggen op welke manier cocos ontgeurd wordt en eigenlijk vooral waarom? Je zou zeggen dat doet men ten gunste van de consument omdat deze graag ontgeurde cocos heeft maar dat is in het winstmaximalisatie tijdperk bezijden de waarheid.

   De reden dat men cocos ontgeurd is vanuit economisch oogpunt, wordt deze cocos namelijk niet ontgeurd dan levert het niks meer op en kan het worden weggegooid, de reden namelijk dat cocos wordt ontgeurd is vanwege dat het op grote hopen ligt weg te rotten, het is dus enkel ten voordele van de fabrikant.

   Dit wetende zult u begrijpen dat niet ontgeurde cocos van een veel betere kwaliteit is daar deze nagenoeg niet is behandeld en zeker niet met de nodige hitte waarmee de ontgeurde behandeld wordt, voor de verzadigde vetten in de cocos en het heilzame laurinezuur maakt het overigens niet zo veel uit echter andere mineralen en nutrienten daarvan gaat het wel ten koste.

Geef een reactie