, , ,

Moet je bewegen bij het afvallen?

bewegen afvallen

Veel mensen vragen zich af of het echt wel noodzakelijk is dat je gaat sporten of bewegen bij het afvallen. Het afvallen kost je al veel moeite en energie en kun je die energie niet beter bewaren en na je werk lekker op de bank ploffen? Het antwoord is duidelijk: nee! Als je slank wilt worden en blijven, is sport en bewegen essentieel.  Waarom? En wat moet je dan precies doen? Dat lees je in dit artikel.

Waarom is sport en bewegen belangrijk bij het afvallen?

Als je afvalt neemt je lichaam minder energie op dan voorheen. Dat komt doordat je lichaam zich aanpast aan de situatie: er komt minder brandstof binnen, waar het lichaam ‘ zuinig’ mee zal doen. Je ruststofwisseling zal dalen. Bovendien heb je na het verliezen van gewicht ook minder brandstof nodig omdat je lichaam simpelweg in omvang is afgenomen en je dus minder ‘massa” mee hoeft te slepen.  Ga je bewegen en dus energie vragen van je lichaam, zorg je ervoor dat de verbranding weer verhoogd wordt. Hierdoor blijf je afvallen en is de kans op aankomen veel kleiner.

Welke vorm van bewegen kies ik als ik wil afvallen?

Het maakt in principe niet zoveel veel uit welke vorm van bewegen je kiest. Als je maar van de bank afkomt en iets kiest dat je leuk vindt. Als je iets doet dat je leuk vindt, zul je het namelijk langer vol houden.

Matig intensief bewegen

Uit onderzoek blijkt dat activiteiten met een redelijk lage intensiteit al heel effectief zijn. Vier keer per week 30-90 matig intensief bewegen is het minimale, maar dagelijks bewegen is nog veel beter.  Denk dan aan activiteiten waarbij je hartslag hoger wordt, maar waarvan je niet persé gaat hijgen: rustig wandelen, fietsen en zwemmen, maar ook aan dansen, schaatsen of traplopen.  Vergeet ook huishoudelijke taken, zoals stofzuigen, tuinieren of ramen zemen niet. Het is allemaal matig intensieve beweging! In het volgende overzicht lees je hoeveel calorieën je verbrandt als je de volgende activiteiten slechts een half uurtje doet, dus kom meteen in actie!

Hoeveel calorieën verbrand ik bij sport en bewegen?

  • Wandelen 180 calorieën
  • Aerobics 210 calorieën
  • Stofzuigen 90 calorieën
  • Dansen 360 calorieën
  • Fietsen (8 km per uur) 150 calorieën
  • Hardlopen (10 km per uur) 330 calorieën
  • Zwemmen (schoolslag) 330 calorieën
  • Autowassen 200 calorieën
  • Tuinieren 200 calorieën

Intensief bewegen

Naast je dagelijkse portie matig intensief bewegen is het ook belangrijk dat je aan intensieve beweging doet. Bij intensieve beweging heb je een (veel) hogere hartslag en raak je na een tijdje buiten adem. Intensief bewegen is voor de meeste mensen gewoon sporten. Het kan van alles zijn, van hardlopen, wielrennen en squash, tot schaatsen, hockey en aerobics. Drie keer per week kort intensief sporten en één a twee keer krachttraining is de meest effectieve manier.  Zeg niet dat je daar geen tijd voor hebt, want per keer heb je slechts 30-45 minuten nodig.