, ,

De grote chocoladerepen vergelijking

chocolade

Wat zit er eigenlijk in een candybar?

SlimmerAfslanken.nl onderzocht de 32 populairste gevulde chocoladerepen (candybars) die in Nederland verkocht worden op energie en vet.  Hoeveel calorieën en (verzadigd) vet zit er eigenlijk in een Mars, Bounty, Twix of Snickers? Maakt het uit of je een Nuts eet of een Balisto? Moet je dergelijk snoepgoed per definitie uit je dieet bannen of kan een KitKat op zijn tijd helemaal geen kwaad?

Eerlijke vergelijking candybars: aantal calorieën per 100 gram chocolade

Om een “eerlijke” vergelijking te kunnen maken vergeleek SlimmerAfslanken.nl het energie gehalte (kcal) van  alle repen per 100 gram product. De repen in dit onderzoek wegen gemiddeld 42 gram, met uitschieters naar boven en beneden:  de repen van Milka M-Joy wegen al gauw 60 gram per stuk, terwijl een Bros slechts 24 gram weegt. Het zou dus  niet helemaal eerlijk zijn om alleen maar het aantal kcal per verpakking te vergelijken.

Meeste calorieën

1. Nestle Caramac:  567 kcal per 100 gram
2. Milka M-joy hele hazelnoten: 555 kcal per 100 gram
3. Mars Delight: 548 kcal per 100 gram

Minste calorieën

1. Milky Way: 448 kcal per 100 gram
2. Mars: 451 kcal per 100 gram
3. Bounty Melk: 467 kcal per 100 gram

Mars Delight is helemaal niet light!

Opvallend is dat de Mars Delight, de reep die destijds als de ‘ light versie’ van de zoete en vette Mars werd geïntroduceerd, veel meer calorieën per 100 gram bevat dan zijn klassieke broertje: een verschil van maar liefst 97 calorieën per 100 gram Mars! In Nederland is Mars de best verkochte candybar en de reep heeft bij lijners niet zo’n best imago: de mierzoete reep is allesbehalve light, ligt vaak zwaar op de maag en wordt in de reclame aangeprezen als grote energie leverancier. Dat het verschil met zusje Milky Way helemaal niet zo groot is, weten veel mensen niet.

Bros is minder luchtig dan je denkt

Bros heeft een luchtig imago en veel mensen denken dat deze reep een redelijk verantwoorde keuze is in chocolade-land.  Maar schijn bedriegt: Bros neemt met maar liefst 541 kcal per 100 gram een vierde plaats in bij de repen met de meeste kcal per 100 gram. Dat verschilt dus niet eens zoveel met de 548 kcal per 100 gram Mars Delight.

Calorieën per verpakking

Dat de inhoud (gewicht) per reep en per merk verschilt, weten we natuurlijk wel. En uiteindelijk legt niemand zijn Mars of Nuts op een weegschaal om er precies 50 gram van te nemen. Meestal eten we de inhoud van één verpakking op. Logisch. Daarom is het ook goed te weten wat er precies in 1 verpakking van jouw favoriete reep zit.

De belangrijkste conclusies:

1.Milka M-joy hele hazelnoten: 333 kcal per verpakking van 60 gram
2.Milka M-joy peanuts & flakes: 321 kcal per verpakking van 60 gram
3.Milka M-joy crunchy caramel/Milka M-joy alpenmelk/Luflee: 318 kcal per verpakking van 60 gram

Minste calorieën

1. Milky Way Crispy Roll: 128 kcal per verpakking van 25 gram
2. Bros: 130 kcal per verpakking van 24 gram
3. Crunch: 170 kcal per verpakking van 33 gram

Vetgehalte chocoladerepen

Ook het vetgehalte per reep verschilt behoorlijk.

Top 3 chocoladerepen met het hoogste vetgehalte per verpakking

1.Milka M-joy hele hazelnoten: 22 gram vet per verpakking van 60 gram
2.Milka M-joy peanuts & flakes: 19 gram vet per verpakking van 60 gram
3.Milka M-joy crunchy caramel: 18 gram vet per verpakking van 60 gram

Top 3 chocoladerepen met het laagste vetgehalte per verpakking

1. Milky Way Crispy Roll: 6 gram vet per verpakking van 25 gram
2. Bros: 8 gram vet per verpakking van 24 gram
3. Milky Way: 8 gram vet per verpakking van 52 gram

Conclusie

Gevulde chocoladerepen zijn niet het meest lijnvriendelijke tussendoortje. Maar als je er incidenteel eentje eet is er helemaal niets aan de hand. Het aantal calorieën en het vetpercentage verschilt wel sterk per reep en per merk, dus het is zeker de moeite een bewuste keuze te maken.  Let je op je gewicht, laat dan vooral de Milka repen “M-joy” staan. Ze smaken heerlijk, maar je krijgt er in het gunstigste geval 318 kcal mee binnen. Dat zijn bijna 2 1/2 Milky Way Crispy Roll. Ook zijn ze vet: minimaal 18 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. Over de hoeveelheid suiker nog niet eens gesproken.

De meest verantwoorde keuze op dit gebied is de Milky Way Crispy Roll. Dat is de reep met het minste aantal calorieën en laagste vetgehalte in deze test, op de voet gevolgd door Bros en Crunch.

3 antwoorden
  1. Verschueren Josiane zegt:

    Wij zijn een team van verpleegsters. Onze geliefde collega gaat met pensioen, en zij is een grote fan van jullie Bounty. Kunnen jullie ons op deze manier sponsoren om haar een leuk geschenk te geven?
    m.v.g

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wil je meer weten over de voedingswaarde van andere chocolade producten, lees dan ook De grote chocoladerepen vergelijking. […]

Reacties zijn gesloten.