Ziekmakende voedingsmiddelen

ziekmakende voeding

Het Amerikaanse Center of Science in the Public Interest (CSPI) publiceerde een lijst voedingsmiddelen die gedurende de afgelopen jaren voor de meeste ziekmeldingen hebben gezorgd in de VS.

Top 10 ziekmakende voedingsmiddelen

  1. Bladgroenten zoals ijsbergsla, spinazie en groene kool (363 uitbraken met 13.568 ziektemeldingen vaak veroorzaakt door het norovirus:  misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree, maagkrampen, spierpijn en koorts. Deze groenten kunnen ook de e-coli bacterie bevatten, deze bacterie kan levensbedreigende ziekten veroorzaken.)
  2. Eieren (352 uitbraken met 11.163 ziektemeldingen vaak veroorzaakt door salmonella)
  3. Tonijn (268 uitbraken met 2.341 ziektemeldingen vaak veroorzaakt door scombrotoxine wat hartkloppingen, huidaandoeningen, hoofdpijn, maagkrampen, diarree en slechtziendheid  kan veroorzaken.)
  4. Oesters (132 uitbraken met 3.409 ziektemeldingen, vaak veroorzaakt door het norovirus en soms door vibrio dat kan leiden tot cholera)
  5. Aardappels (108 uitbraken met 3.659 ziektemeldingen, vooral veroorzaakt door salmonella en de e-coli bacterie)
  6. Kaas, voornamelijk zachte kazen zoals feta, brie en camembert die Listeria kunnen bevatten en kunnen leiden tot een miskraam bij zwangere vrouwen. Ook ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen er ziek van worden.  (83 uitbraken met 2.761 ziektemeldingen )
  7. Roomijs (74 uitbraken met 2.594 ziektemeldingen, voornamelijk veroorzaakt door salmonella afkomstig van rauwe eieren in het ijs.)
  8. Tomaten (31 uitbraken met 3.292 ziektemeldingen, vooral veroorzaakt door salmonella en norovirus.)
  9. Kiemgroenten zoals spruitjes (31 uitbraken met 2.022 ziektemeldingen, vooral veroorzaakt door almonella en de e-coli bacterie)
  10. Bessen en fruit zoals aardbeien en blauwe bessen (25 uitbraken met 3.397 ziektemeldingen, veroorzaakt door de parasiet Cyclospora, die zorgt voor diarree, kramp, vermoeidheid, gewichtsverlies en braken en waar je alleen met een antibiotica kuur vanaf komt.)

Topje van de ijsberg

Volgens het CSPI is dit slechts het topje van de ijsberg omdat niet alle gevallen worden gemeld. Men vraagt in ieder geval om grondige herziening van de Amerikaanse wetgeving voor wat betreft voedselveiligheid en een actievere opstelling van de Food and Drug Administration (FDA) om dergelijke uitbraken zoveel mogelijk te voorkomen.

Hygiëne in de keuken

Om te voorkomen dat je zelf ziek wordt van deze producten is goede hygiëne (in de keuken) van belang. Was producten goed, bewaar ze op de juiste (koele) plaats en zorg dat je ze goed bereidt en verhit.