kurkuma

Kurkuma superfood uit de supermarkt

Kurkuma is een specerij die wordt gewonnen uit de plant curcuma longa. Kurkuma is een belangrijk onderdeel van kerrie. Je vindt het dus terug in de meeste Indianse curries. Kurkuma kom je ook tegen onder de namen geelwortel of koenjit.

Kurkuma is vooral in poedervorm te koop, gewoon bij de supermarkt of de toko.  Bij sommige biologische winkels kun je ook verse kurkuma kopen. Verse kurkuma ziet er van de buitenkant een beetje uit zoals verse gember. Dat klopt ook wel, want kurkuma en gember zijn familie van elkaar. Van binnen is verse kurkuma, net als kurkuma poeder oranje-geel van kleur.

De werkzame stof van kurkuma is curcumine: een sterke antioxidant en ontstekingsremmer.

Kurkuma Superfood

Ik vind kurkuma niet alleen een heel lekkere specerij, het is ook nog eens super-gezond. Kurkuma is echt een onderschat superfood. Kurkuma is namelijk ontstekingsremmend, ontgiftend, heeft een vetverbrandend effect en nog veel meer. Er wordt op dit moment ook veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking van kurkuma bij de behandeling van o.a. kanker, alzheimer en MS. Allemaal goede redenen om dagelijks kurkuma te gebruiken.  Waar helpt het verder allemaal tegen of bij?

Een hele waslijst:

 • Griep
 • Goede weerstand
 • Wonden en ontstekingen
 • Acne
 • Eczeem
 • Spierpijn
 • Spijsvertering
 • Kramp in de darmen
 • Gewrichtsklachten
 • Depressie

Hoe gebruik je kurkuma?

Kurkuma zit in kerrie, dus bijna altijd wel in Indiase curries. Zelf maak ik vaak ’s avonds een kamille thee met wat kurkuma, zwarte peper, citroensap en honing. Slaap je heerlijk op.  Ook in soep is het lekker, bijvoorbeeld in courgette- of bloemkoolsoep. Rijst koken in water met een lepeltje kurkuma kan ook. Dan ziet de rijst er meteen mooi geel uit.  Ik eet ook vaak een gekookt ei of een avocado met wat peper, zout en kurkuma, hmmm! Roer wat kurkuma door de dressing en je  geeft je salade meteen een Oosters tintje. Of maak een omelet, of groene smoothie met wat kurkuma er doorheen. Kortom, toepassingen genoeg. Wees creatief en probeer het ook!

Zwarte peper

Het lichaam neemt kurkuma het beste op als je het combineert met wat zwarte peper.  Zonder zwarte peper wordt kurkuma minder goed in je bloed opgenomen.

 

 

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

3 Reactie's
 • Sanna
  Geplaatst op 15:21h, 16 januari Beantwoorden

  Wow, ik ga het zeker vaker gebruiken!

  • leonoor
   Geplaatst op 10:31h, 19 januari Beantwoorden

   Goed om te horen Sanna! Als je nog andere toepassingen vindt, die ik hier nog niet heb vermeldt, laat ze dan even horen. Ik ben benieuwd!

 • Atarm Jansen Hendriks
  Geplaatst op 11:29h, 10 augustus Beantwoorden

  smooty van fruit, een stukje gember en verse kurkumawortel, elke dag… mijns inziens heel gezond.

Geef een reactie