Zelf amandelmelk maken

amandelmelk zelf maken

Ik eet mijn havermout of overnight oats vaak met plantaardige melk. Amandelmelk is mijn favoriet. Ik vind die zachte nootachtige smaak goed passen bij havermout. Amandelmelk is heel gezond o.a. vanwege de vitaminen en mineralen en het is lekker licht verteerbaar. Het liefst neem ik de ongezoete variant, meestal die van Alpro, gewoon uit de supermarkt. Soms maak ik zelf mijn amandelmelk.  Dan weet ik precies wat er in zit :) Amandelmelk maken is helemaal niet moeilijk en snel klaar! Houd er wel even rekening mee dat de amandelen minimaal 24 uur moeten weken. De bereiding zelf is een fluitje van een cent.

Hoe maak je zelf amandelmelk?

Voorbereiden

Voor een liter amandelmelk neem je 250 gram liefst biologische amandelen, met of zonder vlies. Doe de amandelen in een grote kom en giet er een liter water bij. Laat de amandelen zo minimaal 24 uur staan, maar liefst wat langer want dan wordt de amandelmelk lekker romig van smaak.

amandelen weken

Amandelmelk maken

Doe de geweekte amandelen in een vergiet en spoel ze onder de kraan schoon. Vervolgens blend je ze in de blender een paar minuten op de hoogste stand samen met 1 liter schoon water. Als de amandelen heel fijn zijn en het geheel eruit ziet als een melkachtige vloeistof zet je de blender uit.

amandelmelk amandelmelk
Zet een fijne zeef boven een kom en giet de vloeistof erin. De meest grove stukjes amandel zullen nu in de zeef achterblijven. Neem vervolgens een kaasdoek, houd deze boven de kom en giet de vloeistof erin. Als het goed is, blijven nu ook de wat fijnere stukjes amandel achter. Knijp de doek goed uit zodat al het vocht eruit is. De amandelmelk is nu klaar. In een afgesloten fles kun je de melk een paar dagen goed houden.

Gooi de pulp niet weg, want die is nog prima te gebruiken in bijvoorbeeld bananenbrood of gemengd met je overnight oats.

Als je zelf amandelmelk maakt weet je dus precies wat er in zit. Even ter vergelijking de ingrediënten van de amandelmelk die je in de winkel koopt.

amandelmelkwinkel

Amandeldrink ongezoet van Provamel

Deze biologische ongezoete amandelmelk is iets duurder dan die van Alpro. Provamel kost ongeveer 2,70  euro per liter, Alpro 2,20 euro. Het verschil zit hem volgens mij vooral in het feit dat Provamelk meer amandelen gebruikt en de ingredienten biologisch zijn. De ingredienten zijn: water, 7% amandelen, maismaltodextrine en zeezout. Maismaltodextrine is een zoetmiddel gemaakt van zetmeel, waarover veel discussie is.  Hoe dan ook, aan zelfgemaakte amandelmelk voeg ik geen zoetstof en geen zout toe en het smaakt heerlijk. Je vraagt je af waarom het nodig is.

Amandelmelk ongezoet van Alpo

In de ongezoete amandelmelk van Alpro zitten dus minder amandelen: maar 2%.  De lijst ingredienten is hier iets langer: tricalciumfosfaat (dat is een voedingszuur en antioxidant), stabilisatoren, emulgator en vitaminen (B2, B12, E, D2). De toegevoegde vitaminen daar heb ik niet zoveel problemen mee, maar waarom moet de rest van de ingredienten toegevoegd worden?

Amandelmelk Original van Alpro

De ingredienten van de gewone amandelmelk zijn eigenlijk precies hetzelfde als die van de ongezoete amandelmelk van Alpro, behalve…. dat er suiker aan toegevoegd is: gewoon een suikerklontje per glas amandelmelk!  Nergens voor nodig wat mij betreft.

amandelmelk uit de winkel

Amandelmelk zelf maken of kopen in de winkel?

Zelf amandelmelk maken is iets meer werk, maar heeft als grote voordeel dat je de ingredienten precies kent. Bij amandelmelk uit de winkel wordt er nog best veel bijgedaan waarvan je je af kunt vragen waarom het nodig is. Bovendien, zeg nou zelf: Zelfgemaakte amandelmelk is toch véél lekkerder!?

1 antwoord
  1. Maya zegt:

    Provamel heeft ook een ongezoete versie van amandelmelk. Provamel Organic Bio. Volgens de verpakking bevat deze alleen amandelen, water en zeezout.
    vrgr Maya

Reacties zijn gesloten.