Afvallen met soep

soep afvallen

Als je aan het afvallen bent heb je vast ook wel regelmatig trek! Vervelend, want met een knorrende maag lijkt de volgende maaltijd extra ver weg.

Bij een experiment van het BBC-programma “10 Things You need To Know About Weight” is gebleken dat het eten van soep enorm kan helpen.

Waarom soep eten helpt bij afvallen

In een artikel in het blad voor hardlopers, Runner’ s World, staat beschreven hoe dat precies zit. Het blijkt om de pylorische sfincter te gaan. Dat is de klep onder aan de maag die de maaginhoud doorlaat naar de twaalfvingerige darm. Deze klep laat water direct door. Water verdwijnt zo vrij snel uit de maag. Gaat het echter om voedsel, dan wordt dat niet direct doorgelaten, maar moet de etensbrei een tijdje wachten voordat het doorgelaten wordt. Daar blijkt de truc te zitten. Door water en voedsel heel goed te mengen (zoals bij soep!) kun je de maagklep als het ware voor de gek houden, want dan wordt de soep ‘gezien’ als vast voedsel. De klep blijft veel langer dicht en de maag blijft langer gevuld, waardoor je look langer een “vol” gevoel hebt. Zou je de ingrediënten van de soep van elkaar scheiden (bijvoorbeeld het vocht en de groenten), dan zou je dit effect niet hebben, omdat het vocht direct doorgelaten wordt.

Zo helpt soep bij het afvallen

Het is dus goed om regelmatig soep te eten, maar let wel op:

  • Als je zelfgetrokken bouillon gebruikt als basis, ontvet deze dan zoveel mogelijk door het vet van afgekoelde bouillon te scheppen.
  • Voeg niet te veel zout toe. Als je soep van een bouillonblokje maakt, gebruik dan bij voorkeur een zoutarm (biologisch) bouillonblokje. Gebruik kruiden en specerijen om de soep toch goed op smaak te maken.
  • Kies het liefste lichte, ongebonden soepen zonder room, zoals tomatensoep of kippensoep. Gebonden soepen zoals champignonsoep of crèmesoep bevatten vaak ongemerkt veel meer calorieën. In plaats van boter en bloem kun je soep binden met bloem en water. Dit bespaart per persoon ongeveer 90 calorieën.
  • Een maaltijdsoep is vaak een prima voor een snelle en gezonde maaltijd, maar let wel op met de rookworst in de erwtensoep, de paling in de mosterdsoep of de gehaktballen in de tomatensoep. Deze toevoegingen zorgen vaak voor extra calorieën en vet.