Waarom ben ik dikker in de winter?

dikker in de winter

Je gewicht is nooit 100% stabiel.  Afhankelijk van wat je de vorige dag gegeten en gedronken hebt, wel of niet naar het toilet bent geweest etc. ben je de ene dag iets zwaarder dan de andere. Scheelt meestal max 1 tot 2 kilo. Niets om je zorgen over te maken. Je gewicht verschilt meestal ook van seizoen tot seizoen. Veel mensen zijn in de winter bijvoorbeeld een paar kilo zwaarder dan in de zomer.  Hoe komt dat dan precies? Daar gaat dit artikel over.

Moet je in de winter meer eten om warm te blijven?

In de winter is het natuurlijk kouder dan in de zomer. Je zou denken dat je lichaam dan meer zijn best moet doen om je warm te houden en dat je daardoor meer energie nodig hebt. In de praktijk valt dat wel mee. Dat gaat eigenlijk alleen op als je het grootste deel van de dag buiten bent.  De meesten van ons zijn niet de hele dag buiten en zitten vooral lekker binnen. Bovendien hebben we lekkere warme kleren om ons warm te houden. Dus helaas,  veel extra energie heb je niet nodig.

Waarom ben ik dan zwaarder in de winter?

Wat wel waar is is dat veel mensen in de winter trek hebben in typische wintergerechten en dranken. Denk aan stamppotten met een lekkere klont boter er doorheen, , stoof- en ovenschotels en chocolademelk met slagroom. Zwaardere gerechten dus.

Het is eigenlijk heel simpel: eet je meer dan in de zomer, dan slaat je lichaam die extra energie op als vet.  Beweeg je ook nog eens minder dan in de zomer dan wordt de extra ingenomen energie ook niet direct door je  lichaam verbruikt. Je komt aan!

Hoe voorkom je dat je zwaarder wordt in de winter?

Wil je dat voorkomen en toch genieten van al het winter comfort-food? Let op je eten en eet net zo gezond als in de zomer. Blijf ook in beweging. Kijk of je hardlooprondje tijdelijk op een loopband in de sportschool kunt doen of zoek een andere activiteit die in de winter gemakkelijk vol te houden is.  Er zijn genoeg zaalsport verenigingen waar je in de winter lid van kunt worden of ga gewoon naar de sportschool. Door te blijven sporten houd je je energie inname en-verbruik in balans en kom je als het goed is niet te veel aan. Bovendien is het een heerlijke remedie om je fit te voelen en vol energie de winter door te komen.