Natuurlijk zelfgemaakt antibioticum

natuurlijk_antibioticum

Een tijdje terug tipte Sabine Leijten van PuurSab mij over artikel op World Unity over een nieuw, geheel natuurlijk antibioticum. Dat is een tonic die je zelf maakt van allerlei natuurlijke ingredienten zoals pepers, knoflook, ui, gember, mierikswortel en appelazijn. Het zou goed zijn voor de bloedcirculatie en de weerstand. Ook helpt het bij candida, infecties, bacterien, parasieten en de bestrijding van allerlei ernstige ziektes.

Kortom, een “wondermiddel” Interessant! Ik wil daar wel meer over weten en besluit de tonic zelf te maken.

Natuurlijke ingredienten

De volgende dag doe ik de inkopen bij de Marokkaanse Groentewinkel en koop:

 • Een flesje appelazijn
 • Knoflook
 • Ui
 • Rode pepers
 • Gember
 • Mierikswortel
 • Kurkuma poeder

Voorbereiding

Ik volg het recept en doe alle (fijngesneden) ingredienten in een mason jar. De appelazijn giet ik er overheen. Poeh, dat ruikt wel sterk.

natuurlijk_antibioticum

Vooral de knoflook en de mierikswortel overheersen. Een klein flesje appelazijn is trouwens net genoeg als je precies de helft neemt van de ingredienten van het recept. Ik wil het namelijk eerst proberen voordat ik een grote voorraad van de tonic maak. De Mason jar met het mengsel zet ik in de kelderkast. Hij moet de komende twee weken een paar keer per dag goed geschud worden en ik kom dagelijks meerdere keren in de kelderkast. Zo vergeet ik het tenminste niet. Goed, dat schudden doe ik dus braaf.  Een paar keer per dag. Van de buitenkant verandert de inhoud trouwens niet zichtbaar. Ik hoop maar dat het goed gaat.

Klaar voor gebruik

Na twee weken is het tijd voor fase 2: de mason jar mag uit de kast. Ik kan de tonic klaar voor gebruik maken. Ik open het potje en ruik. Dat valt alles mee. Het ruikt iets minder sterk dan twee weken geleden. Ik giet het brouwsel door een zeef in een kom en druk er met de bolle kant van een lepel het vocht uit. Het ziet er uit als soep, maar het ruikt nog wel heel zuur en scherp.

natuurlijk_antibioticum

Citroen tegen het brandende gevoel

Nu is het tijd om te proeven. In het originele recept stond de tip om een stukje citroen of sinaasappel tegen het brandende gevoel klaar te hebben liggen. Dat belooft niet veel goeds. Ik bereid me geestelijk voor en neem me voor te beginnen met een theelepeltje. Het schijfje citroen ligt al klaar.

Tonic proeven

Ik neem een slokje en proef.  Dat valt alles mee! Ja sterk smaakt het, zuur en pittig. Je proeft de mierikswortel, pepers en vooral de knoflook.  Het brandigere valt wel mee. De citroen is niet echt nodig vind ik. Lekker is de tonic natuurlijk niet, maar dat is ook niet het doel van dit tonic.

natuurlijk_antibioticum

De smaak blijft lang hangen. Zeker een half uur lang heb ik de smaak van de tonic nog in mijn mond. Ook de uren daarna heb ik een behoorlijke knoflooksmaak in mijn mond.  Goed om te weten als je later op de dag belangrijke afspraken hebt…

Dagelijks gebruik

Het is de bedoeling dat je elke dag wat van het tonic neemt: een eetlepel per dag om je immuunsysteem te versterken en verkoudheid te voorkomen. Dan rustig opbouwen tot je elke dat een likeurglaasje vol kunt hebben.  Of ik dat ga doen betwijfel ik eerlijk gezegd. De smaak is wel goed te doen en dit is natuurlijk heel erg gezond. Maar of ik dagelijks op mijn werk kan verschijnen met deze knoflooklucht…..?

2 antwoorden
 1. soeren zegt:

  Hoi Leonoor,

  bedankt voor je tip en uitleg. Ik ben benieuwd; heb je het kunnen volhouden? Krijg je link van ons kinder fysiotherapeut. Ik hoor dat men deze tonic in Zuid Amerika ook gebruik om mee te koken. Ons dochter moet wel eens antibiotica slikken en het zou fijn zijn om een alternatief te vinden.

  groet Soeren

 2. Conny zegt:

  Hoi Leonoor.
  Ik heb deze tonic ook gemaakt maar dan ipv mierikswortel kurkumawortel gebruikt.
  Ik heb alles in een kom gedaan , daarna staafmixer erop, en ruim 4 weken donker weggezet.
  Daarna alles in zeefzak gedaan en met handschoenen aan hihi, geel is de prut,uitgeknepen. De prut heb ik apart bewaard. Dit kun je met koken gebruiken.
  De tonic in een fles gedaan die ik indd dagelijks gebruik. 1 lepel. Smaak is intens maar zo gezond.
  Ik zou hem als ik jou was voor het avondeten pakken. Dan hoef je niet met knoflook lucht op je werk te zitten?.
  Ik ben astma patiënt en hoop met deze tonic indd mijn immuunsysteem te verbeteren. Beetje stinken uit mijn mond heb ik er wel voor over. Bedankt voor jou bijdrage.
  Veel groetjes conny

Trackbacks & Pingbacks

Reacties zijn gesloten.