Op gewicht blijven na het afvallen

op gewicht blijven na afvallen

Vroeg of laat breekt eindelijk de dag aan dat je je streefgewicht bereikt hebt. Gefeliciteerd! Je hebt moeite gedaan om dit te behalen en er ongetwijfeld dingen voor moeten laten.  Misschien heb je je eetpatroon drastisch gewijzigd of ben je extra gaan bewegen. Je hebt in elk geval laten zien hoe gedisciplineerd je bent.

Nu je eindelijk klaar bent met afvallen is de vraag: Hoe blijf ik slank en zorg ik ervoor dat niet meer aankom?  Hier 8 tips om slank te blijven als je je streefgewicht bereikt hebt.

Tips om op gewicht te blijven na het afvallen

  1. Breid langzaam aan je aangeleerde nieuwe voedingspatroon uit. Afvallen hoeft immers niet meer, dus je kunt rustig aan iets meer eten en drinken. Neem wel gezonde producten als ‘extra’. Begin bijvoorbeeld extra fruit, een boterham of wat yoghurt. Of kies voor de variatie eens voor halfvolle in plaats van magere melk/yoghurt. Laat vette en ongezonde producten zoals snacks, snoep en chocolade liefst zoveel mogelijk staan. Uitzonderingen daargelaten.
  2. Blijf je gewicht regelmatig controleren. Weeg je elke week en noteer je gewicht, bijvoorbeeld in je agenda. Ben je onverhoopt aangekomen, zorg dan meteen dat de extra kilo(‘s) er weer af gaan door een Balansdag in te lassen of een paar dagen terug te gaan naar het eetpatroon dat je volgde in de periode dat je aan het afvallen was.  Stel dit niet uit, want van uitstel komt vaak afstel.
  3. Blijf bewegen! Het bewegen heeft je immers geholpen kilo’s te verliezen, strakker in je vel te zitten en je energieker te voelen. Kies wel een vorm van beweging die je leuk vindt en langere tijd vol wilt houden.
  4. In de periode dat je aan het afvallen was, zul je gemerkt hebben dat steun van vrienden, familie en collega’s heel belangrijk is. Vertel je omgeving ook dat je op gewicht probeert te blijven, zodat ze je kunnen blijven steunen.
  5. Zie je leefstijl na het afslanken vooral niet als dieet, maar als nieuwe gezonde leefstijl, waardoor je de rest van je leven een gezond gewicht kunt hebben.
  6. Ben je flink afgevallen en heb je een hele nieuwe garderobe moeten aanschaffen omdat de oude toch echt te groot voor je was? Doe je oude kleren dan weg, of berg ze op uit het zicht.  Een extra stimulans om je huidige gewicht te behouden. De oude kleren ‘heb’  je immers niet meer.
  7. Feestje? Verjaardag? Feestdagen? Ga niet ‘los’ maar doe wel mee en geniet ervan. De dag erna las je dan gewoon 1 of meerdere balansdagen in.
  8. Vergeet niet dat je misschien wel maandenlang hard gewerkt hebt om dit resultaat te bereiken. Het zou toch wel heel zonde van alle moeite zijn als je in no-time weer op je oude gewicht zit.  Houd de discipline: Doe het voor jezelf!