, ,

Succesverhaal afvallen van Ellen

Ellen

Ik ontmoette Ellen op een verjaardag. Ik had haar lang niet gezien en moest twee keer kijken: is dit dezelfde Ellen van een paar jaar geleden? Wat is ze veranderd en wat ziet ze er goed uit. Ze straalt! Ik raak met Ellen aan de praat en ze vertelt mij hoe het komt dat ze er totaal anders uit ziet dan toen. Ze is inmiddels 39 kilo lichter! Ik vind het indrukwekkend en wil er natuurlijk alles over weten. Hoe heeft ze dat gedaan? Lees het succesverhaal van Ellen.

Ellen voor en na

39 kilo afgevallen

Ellen is 34 jaar en woont in Heemstede. In 2010 woog Ellen nog 125 kilo bij een lengte van 1,73. In vier jaar tijd lukt het haar om 39 kilo kwijt te raken. Op dit moment is haar gewicht 86 kilo. Ze is nog niet klaar met afvallen. Eigenlijk wil ze nog ongeveer 16 kilo kwijt. Dan is haar BMI 23, maar eigenlijk is ze al heel tevreden als er nu nog ongeveer 6 kg af gaat. Mocht dat niet lukken, dan is het ook geen punt, want met de kledingmaat die ze nu kan dragen is ze al heel blij. Een paar jaar geleden droeg ze nog maat 52, nu is dat al maat 40!

Niet lekker in mijn vel

Ellen werd steeds wat zwaarder doordat ze niet lekker in haar vel zat. “Ik had een baan met veel stress en ook de plek waar ik woonde voelde niet goed. Daardoor snoepte ik vaak en veel. Eigenlijk gewoon uit verveling. Koken deed ik wel, maar vaak met tegenzin en soms smeerde ik ook gewoon een boterham. Op de sportschool kwam ik af en toe. Een echte motivatie om te sporten was er niet.” Doordat Ellen niet lekker in haar vel zat, lukte het haar niet om goed en gezond te eten en te sporten en kwam ze steeds meer aan.

Door een nieuwe baan en een ander fijn huis zat ze beter in haar vel. Het enige waardoor ze zich niet fijn voelde was haar gewicht. Op een dag keek ze in de spiegel en dacht: “ik ben niet gelukkig met hoe ik eruit zie, en dit kan ik alleen zelf veranderen”. Vanaf dat moment is ze heel drastisch gaan lijnen en sporten.

Drastisch lijnen

Dit bleek te werken voor Ellen, maar eigenlijk is die aanpak te drastisch. Veel mensen denken dat ze veel afvallen door maar zo min mogelijk te eten, maar dat houd je niet vol en het is zelfs slecht voor je. In het geval van Ellen sloeg ze het ontbijt over. De eerste maaltijd van de dag was meestal pas de lunch. Bij het avondeten at ze alleen maar droge groente en droge rijst zonder sausjes. Ellen was in die tijd heel erg streng voor zichzelf. Tussendoortjes nam ze niet. Dit viel haar zwaar en door het vetvrije eetpatroon bouwde ze bovendien een vitamine D tekort op. Soms waren er ook periodes dat ze het minder goed volhield. Dan nam ze steeds vaker weer wat lekkers. Vooral als ze bij vrienden of familie op bezoek was. Langzaam aan viel ze minder af en uiteindelijk stabiliseerde haar gewicht. Ze realiseerde zich dat ze het op deze manier niet vol kon houden. Uiteindelijk besloot ze om hulp in te roepen van de sportschool.

Schijf van Vijf

Van een voedingsadviseur van de sportschool waar Ellen traint, krijgt ze elke week menu’s en een trainingsschema om 2 tot 3 keer per week te trainen. Bij deze menu’s eet ze eigenlijk gewoon alles, maar in kleine hoeveelheden en de eetmomenten zijn verdeeld over 6 momenten op een dag. Ellen’s voeding is gebaseerd op de Schijf van Vijf. Elke 2,5 uur eet ze iets zodat de spijsvertering niet stil komt te liggen.

Wat eet Ellen op een dag

Het geheim van Ellen is regelmaat. Ze houdt zich strikt aan zes vaste eetmomenten per dag. Tussen elk eetmoment zit ongeveer 2,5 uur. Dit is wat ze eet op een dag:

 • Ontbijt: twee boterhammen met een kleine hoeveelheid zoetbeleg (b.v. jam, honing, vruchtenhagel (allemaal 10 tot 15 gram) en altijd een beetje margarine zodat ze voldoende vetten binnen krijgt
 • Tussendoor: iets van fruit of vruchtenyoghurt
 • Lunch: twee boterhammen met mager broodbeleg (b.v. 20+kaas, kipfilet, rookvlees, 20+smeerkaas) en wat groente zoals komkommer, tomaat, augurk, of wortel om het wat frisser te maken.
 • Tussendoor: iets van fruit of een volkoren cracker met een klein beetje jam of honing,
 • Avondeten: 100 gram vlees of vis, 100 gram pasta, rijst of aardappels en 200 gram groente. Dit is precies een bord vol. Ze weegt altijd alles af zodat ze nooit te veel van iets neemt.
 • Tussendoor: nog iets van fruit of een bakje vruchtenyoghurt, een cracker of een boterham.

Als het even niet lukt

En als het dan even niet meer lukt? Je doet je best, eet goed, sport genoeg en toch val je nauwelijks meer af. We kennen het allemaal. Hoe motiveer je jezelf dan? Ellen: “Ik heb ook wel eens een periode dat het niet lukt. Ik spreek mijzelf dan streng toe, door te zeggen: stoppen is geen optie”. Dat dit werkt laat het resultaat zien!

Ellen: “Ik voel mij nu gewoon veel energieker en gelukkiger dan vroeger. Ook is het zo fijn dat ik kleren kan kopen die ik leuk vind. En ik krijg complimenten van vrienden en familie. Dat is een goede motivatie om door te gaan”.

Zes afval tips van Ellen

Tip 1: Sta niet te veel op de weegschaal

“Eens per week wegen is meer dan genoeg. En kijk niet alleen naar het getal op de weegschaal, maar kijk juist ook in de spiegel. Een spiegel liegt niet!”

Tip 2: Staar je niet blind op de getallen die je op de weegschaal ziet

“Door veel te sporten kun je juist in het begin wat zwaarder worden door de spieropbouw. Spieren wegen zwaarder dan vet, waardoor het lijkt alsof je bent aangekomen terwijl dat helemaal niet zo is.”

Tip 3: Zorg voor regelmaat in je eetpatroon

“Zorg voor regelmaat in je eetpatroon, zodat je geen trekgevoel krijgt. Hierdoor is de kans kleiner dat je gaat snoepen.”

Tip 4: Gezond snacken neemt trek weg

“Als je trek hebt neem dan een wortel of wat kleine tomaatjes, dit neemt je trek weg en het is gezond.”

Tip 5: Laat geen koolhydraten weg uit je eetpatroon

“Laat koolhydraten zoals brood en aardappels niet staan. Hierin zitten juist heel veel goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren.”

Tip 6: Denk vooruit

“Als je een dag gaat winkelen neem dan gewoon brood en fruit mee, zodat je niet iets anders gaat eten. Als je weinig tijd hebt om te koken ’s avonds, maak dan de avond van tevoren alvast je groente klaar.”

Streefgewicht bereikt

Als Ellen haar streefgewicht heeft bereikt, is ze van plan door te gaan: “Ik zal wel iets meer gaan eten dan nu, want anders val ik teveel af. Kwestie van een boterhammetje extra bij de lunch en gezellig met de rest mee doen op verjaardagen en etentjes. De rest van de week zal ik dan wel extra op moeten letten wat ik eet”.

Hier doe ik het voor

Een ding is voor Ellen zeker: “Mijn oude gewicht komt niet meer terug. Ik heb nu veel meer energie en ik voel mij stukken gezonder. Ook ben ik veel vrolijker en opgewekter dan vroeger. Soms als het iets minder gaat, dan kijk ik naar een oude foto en denk: O ja, daar doe ik het voor!”

1 antwoord
 1. Lieve Dewyspelaere zegt:

  Dag Ellen, super…wat een reslutaat!!! Je mag echt fier zijn en je bent een voorbeeld voor voor anderen. Ik heb echt daar veel respect voor, je doet het toch maar.

  Ik had een vraagje, je eet s’morgens en s’ middags 2 boterhammen, hoeveel gram wegen ze ongeveer? Want je hebt kleine en grote boterhammen. Bekijk je het even. Alvast bedankt.

  Ik wens je nog veel succes en je bent zo goed bezig.
  Vriendelijke groeten, Lieve.

Reacties zijn gesloten.