Verantwoord snoepen met Sint Maarten

Sint Maarten: een mierzoete traditie

Op 11 november wordt in bepaalde delen van Nederland weer herdacht dat de heilige Martinus (Maarten) overleed op 11 november 397. Kinderen gaan met lampionnen langs de deuren, zingen een Sint Maarten liedje en krijgen dan snoep of fruit.  Zelf heb ik erg goede herinneringen aan dit kinderfeest: na een paar uurtjes zingen had je steevast een tas vol snoep, chocolade en…. mandarijnen. De mandarijnen en het onverpakte snoep waren minder waardevol en de rest… was binnen een paar dagen op. Tegenwoordig zal het niet veel anders zijn.

Light snoepgoed, een gezond alternatief?

Ook al vind ik dat deze traditie in ere gehouden moet worden, toch is het de moeite waard eens kritisch te kijken naar het snoepgoed dat je kinderen geeft. Er is namelijk erg veel mierzoete, vette en calorierijke rommel in de handel. Fabrikanten spelen hier ook op in. In supermarkten vind je tegenwoordig naast de ‘normale’ variant vaak een ‘light’ variant, meestal is die suikervrij. De suiker in het snoepgoed is vervangen door zoetstoffen zoals Isomalt, Maltitol, Sorbitol en Sucralose en daarmee bespaar je een flink deel van de calorieën. Volgens fabrikanten zoals Van Melle (bekend van o.a. Fruittella en Mentos) wel tot eenderde van het aantal calorieën van de normale variant.  Dat het ook nog eens beter is voor de tanden spreekt voor zich, want van zoetstoffen krijg je tenminste geen gaatjes in je tanden en kiezen.

Nadelen van kunstmatige zoetstoffen

Toch kleven hier ook nadelen aan, want dat kunstmatige zoetstoffen in light producten helemaal niet zo gezond zijn, dat wordt steeds duidelijker. De fabrikant vermeld er meestal wel netjes dat je bij ” overmatig gebruik last kan krijgen van een laxerend effect”: buikkrampen, lichte diarree en gasvorming in de darmen, maar vergeet voor het gemak dat er nog veel schadelijkere bijwerkingen mogelijk zijn. Ik noem er een paar…

 • Isomalt: misselijkheid en diarree
 • Maltitol: uitdroging, nierstenen, duizeligheid en flauwvallen
 • Sorbitol: kan de opname van vitamine B6 doen verminderen. Vitamine B6 is onmisbaar voor de bloedsomloop, de spieren en de huid.
 • Sucralose: beschadiging van het immuunsysteem door aantasting van lever en nieren.

(Bron: “Wat zit er in uw eten” van Corinne Gouget)

Lees ook Alles over Zoetstoffen

Suggesties voor Sint Maarten

Het is niet gezegd dat je vanaf nu nooit meer kunstmatige zoetstoffen kunt gebruiken of aan je kinderen kunt geven, maar hier uit blijkt wel dat het oppassen geblazen is. Light snoepgoed is niet per definitie een goede vervanger voor de suiker in snoep en chocolade.  Maar wat geef je ze dan wel met Sint Maarten?

Hier wat suggesties voor enigszins verantwoorde traktaties:

 • Een doosje rozijntjes
 • Een stuk fruit of een fruitlolly (stukjes ingepakt fruit op een prikker)
 • Zelfgemaakte fruitsnoepjes
 • Minizakje zelfgemaakte popcorn
 • Kleine zelfgebakken koekjes van havermout, fruit en noten

Wat is jouw beste tip?

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

2 Reactie's
 • Helen
  Geplaatst op 08:53h, 07 november Beantwoorden

  Wat een hoop ongezonde suggesties. Suiker met meel dat is peperkoek. Slechter kan je een kind haast niet geven.

  • SlimmerAfslanken.nl
   Geplaatst op 14:51h, 09 november Beantwoorden

   Beste Helen,
   Bedankt voor je reactie. We zijn het met je eens en hebben de “slechte” suggesties inmiddels vervangen met betere opties!

Geef een reactie