Te hoog cholesterol?

cholesterol verlagen

Heeft je huisarts je verteld dat je cholesterolgehalte te hoog is? Tijd voor actie! In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen om je cholesterol te verlagen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol heeft je lichaam nodig om cellen, hormonen en gal aan te maken. Het wordt in de lever aangemaakt. Ook haalt je lichaam cholesterol uit voeding. Er zijn twee “soorten” cholesterol: HDL en LDL.

HDL cholesterol is het goede cholesterol. HDL zorgt ervoor dat het slechte LDL opgeruimd wordt. Het is belangrijk dat de verhouding LDL en HDL goed is: ten opzichte van HDL moet het LDL gehalte laag zijn. Is de verhouding te hoog, dan heb je een te hoog cholesterolgehalte.

Hoog cholesterolgehalte gevaarlijk

Als je cholesterol te hoog is hoef je daar in principe niets van te merken. Toch is een hoog cholesterolgehalte niet ongevaarlijk. Wie jarenlang een hoog cholesterolgehalte heeft loopt meer risico op hart- en vaatziekten. Het cholesterol hoopt zich dan op in de wand van je bloedvaten. Hierdoor kunnen je bloedvaten vernauwen en dicht gaan zitten. Het is dus slim om het cholesterolgehalte in je bloed geregeld te laten checken door bijvoorbeeld je huisarts. Is je cholesterol te hoog, dan is het verstandig daar direct mee aan de slag te gaan.

Hoe kun je cholesterol verlagen?

Wat kun je doen om het cholesterolgehalte te verlagen. Een aantal dingen kun je direct zelf aanpakken:

Stoppen met roken

Twee redenen om direct te stoppen met roken:

  1. Door te roken wordt het goede HDL-gehalte in je bloed verlaagd. Hierdoor kan er dus minder van het slechte LDL opgeruimd worden.
  2. Daarnaast beschadigt roken bloedvaten waardoor het proces van aderverkalking wordt versneld.

Afvallen als je te zwaar bent

Als je overgewicht hebt is dat een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Is jouw BMI hoger dan 25, ga dan aan de slag met je gewicht.

Bewegen

Door te bewegen stijgt het HDL cholesterolgehalte en daalt het LDL cholesterolgehalte. Dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen is genoeg. Dat mag sporten zijn, maar een flink stuk wandelen, fietsen of een huishoudelijke klus is ook al goed.

Alcohol

Stop met het drinken van alcohol of wees matig met alcohol: vrouwen maximaal 1 glas alcohol per dag, mannen maximaal 2 glazen per dag. Drink ook zeker niet elke dag.

Voeding

Ook als je geen overgewicht hebt is het belangrijk dat je niet te veel verzadigd vet binnen krijgt en zorgt voor voldoende voedingsvezels. Voedingsmiddelen met veel verzadigd vet kunnen ervoor zorgen dat je cholesterolgehalte stijgt.

Hoe krijg je niet te veel verzadigd vet binnen?

  • Kies voor de magere variant van zuivel (magere melk of karnemelk in plaats van volle melk, 20+ of 30+ kaas in plaats van 48+ kaas)
  • Gebruik vloeibare margarine of olijfolie om in te bakken en geen harde margarine. Frituur snacks in vloeibaar- en niet in hard frituurvet
  • Let op voedingsmiddelen waar overduidelijk veel verzadigd vet in zit: koek, gebak, snacks, chips, chocolade. Lees de verpakking, daar staat op hoeveel (verzadigd) vet er in zit.
  • Kies voor mager in plaats van vet vlees en vleeswaren. Dus kipfilet, biefstuk en rosbief in plaats van karbonade, rookworst en boterhamworst.

Eet regelmatig (vette) vis, zoals zalm en haring.

Vezelrijk eten verlaagt het LDL cholesterolgehalte in je bloed. Eet dus veel groente, fruit, peulvruchten en neem volkoren producten, zoals volkoren brood en zilvervliesrijst. Ook havermout, vette vis, noten en soja kunnen je cholesterol helpen te verlagen.