Slanke alternatieven voor rookworst en spek bij de stamppot

Het is herfst! De dagen worden weer korter, buiten wordt het kouder en dus krijgen we weer zin in heerlijk winters eten: comfort food! De salades laten we even voor wat ze zijn en we stappen de komende maanden over op stamppotten.  Lekker met een stuk rookworst of spek!  Er gaat niets boven een bord stamppot boerenkool met worst, stamppot rauwe andijvie met spekjes of stamppot zuurkool met een stuk vetspek of gerookt spek. Toch?

In rookworst en spek zit veel vet

Als je zo nu en dan een vette vleessoort eet is er niet zo veel aan de hand. Geniet er dan gewoon van! Eet je het vaker dan een enkel keertje, kijk dan of je de rookworst of spek kunt vervangen door iets gezonders.  In rookworst en spek zit namelijk veel vet, en dan ook nog verzadigd vet. Dat is de ongezondere variant.

Voedingswaarde vlees, worst en spek

Wat zit er nou precies in vlees, rookworst en spek? In het volgende overzicht vind je voedingswaarde (aantal kcal en vet) per portie.

kcal totaal vet verzadigd vet
Magere rookworst 220 kcal 17 gram 6 gram
Rookworst 270 kcal 25 gram 9 gram
Mager spek 310 kcal 27 gram 9 gram
Vers spek (bereid) 370 kcal 34 gram 14 gram
Gehaktbal half-om-half 250 kcal 17 gram 7 gram

Alternatief voor rookworst en spek

Ga je voor een gezondere variant bij je stamppot, kies dan één van deze alternatieven. Zoals je ziet zijn deze stukjes vlees veel lichter verteerbaar. Er zit veel minder vet in en als je ze goed bereid zijn ze minstens zo lekker!

kcal totaal vet verzadigd vet
Tartaar 130 kcal 6 gram 3 gram
Kipfilet 120 kcal 3 gram 1 gram
Biefstuk 110 kcal 2 gram 1 gram
Hamlap 140 kcal 5 gram 2 gram
Varkenshaas 110 kcal 3 gram 1 gram
Kalkoenfilet 120 kcal 3 gram 1 gram

Breng het vlees goed op smaak met wat peper en zout en kruiden en je hebt een prima, veel gezonder, alternatief voor rookworst en spek. Easy does it!

Eigenlijk geldt dit voor iedereen die gezond wil eten, maar vooral voor mensen die aan het afvallen zijn: kies liever voor een slanke vleessoort in plaats van worst en spek.  Er zijn immers genoeg mogelijkheden. Wees gewoon wat creatiever en kies niet altijd voor het geijkte. Wat is jouw favoriete alternatief?

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

2 Reactie's
  • Is jouw cholesterolgehalte te hoog?
    Geplaatst op 18:24h, 06 april Beantwoorden

    […] in plaats van vet vlees en vleeswaren. Dus kipfilet, biefstuk en rosbief in plaats van karbonade, rookworst en boterhamworst. Eet regelmatig (vette) […]

  • Wim Blom
    Geplaatst op 20:59h, 13 september Beantwoorden

    Er is van Verstegen een molentje met gerookt zeezout te koop, hiermee lijkt een hamlap aardig op rookspek.

Geef een reactie