,

Slanke alternatieven voor rookworst en spek bij de stamppot

alternatief worst spek

Stamppot, het ultieme comfort-food in de herfst en de winter.  Lekker met een stuk (vega) rookworst of spek!  Er gaat niets boven een bord stamppot boerenkool met worst, stamppot rauwe andijvie met spekjes of stamppot zuurkool met een stuk vetspek of gerookt spek. Echt gezond is dat helaas niet, maar wat zijn de gezondere alternatieven voor rookworst en spek? Je leest het in dit artikel.

Vet in rookworst en spek

Als je zo nu en dan een vette vleessoort eet is er niet zo veel aan de hand. Geniet er dan gewoon van! Eet je het vaker dan een enkel keertje, kijk dan of je de rookworst of spek kunt vervangen door iets gezonders.  In rookworst en spek zit namelijk veel vet, en dan ook nog eens verzadigd vet. Dat is de ongezondere variant van vet.

Calorieën in vlees, worst en spek

Wat zit er nou precies in vlees, rookworst en spek? In het volgende overzicht zie je hoeveel calorieën en vet er in jouw favoriete vlees of worst zitten.

calorieen vett verzadigd vet
Magere rookworst 220 kcal 17 gram 6 gram
Rookworst 270 kcal 25 gram 9 gram
Mager spek 310 kcal 27 gram 9 gram
Vers spek (bereid) 370 kcal 34 gram 14 gram
Gehaktbal half-om-half 250 kcal 17 gram 7 gram

Alternatief voor rookworst en spek

Ga je voor een gezondere variant bij je stamppot, kies dan één van deze alternatieven. Zoals je ziet zijn deze stukjes vlees veel lichter verteerbaar. Er zitten veel minder calorieën en vet in en geloof me, je stamppot smaakt er net zo lekker door.

kcal totaal vet verzadigd vet
Tartaar 130 kcal 6 gram 3 gram
Kipfilet 120 kcal 3 gram 1 gram
Biefstuk 110 kcal 2 gram 1 gram
Hamlap 140 kcal 5 gram 2 gram
Varkenshaas 110 kcal 3 gram 1 gram
Kalkoenfilet 120 kcal 3 gram 1 gram

Breng het vlees goed op smaak met wat peper en zout en kruiden en je hebt een prima, veel gezonder, alternatief voor rookworst en spek.

 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in plaats van vet vlees en vleeswaren. Dus kipfilet, biefstuk en rosbief in plaats van karbonade, rookworst en boterhamworst. Eet regelmatig (vette) […]

Reacties zijn gesloten.