Clean eating

clean eating

Clean Eating, ofwel onbewerkt eten is het beste dieet, zo bleek uit universitair onderzoek uit 2015 van David Katz van Yale.  Wat houdt clean eating precies in en hoe pak je dat precies aan? Dat lees je in dit artikel.

Wat is clean eating?

Clean eating houdt in dat je zo puur mogelijk eet. Het gaat erom dat je échte, natuurlijke voedingsmiddelen eet en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.  Als je bij voorkeur natuurlijke, verse, seizoensgebonden, onbewerkte producten eet, dan zit je goed.

Clean eating hoe doe je dat?

In de loop van de jaren ben ik zelf eigenlijk steeds bewuster gaan leven en eten. Ik wil gewoon goed voor mijn lijf zorgen en slank blijven. Wat betekent dat dan in het dagelijks leven?

  • Ik kook niet uit pakjes en zakjes en kook zelf alles vers
  • Veel vers fruit en verse groenten. Liefst bij elke maaltijd
  • Groenten en fruit,  zoveel mogelijk van het seizoen en “uit de buurt”
  • Etiketten lezen in de supermarkt (te veel ingrediënten of een naam ik niet kan uitspreken?  Dan blijft het staan.)
  • Liefst zoveel mogelijk biologisch en vlees altijd biologisch
  • Roomboter, kokosolie en olijfolie in plaats van margarine of halvarine
  • Zeker niet elke dag vlees of vis, maar regelmatig een vegetarische maaltijd
  • Brood, pasta en rijst alleen van hele granen, dus volkoren brood/pasta en zilvervliesrijst in plaats van wit brood / pasta en witte rijst.
  • Veel water, koffie en (kruiden)thee in plaats van frisdrank en vruchtensap
  • Matig met alcohol. Eigenlijk alleen als er écht iets te vieren is

Is clean eating saai?

Is het saai om op deze manier te leven? Nee. Sterker nog: je wordt er heel creatief en ondernemend van. Waarom zou ik een pasta met kant-en-klare saus eten als ik zelf, met een paar lekkere ingrediënten de allerlekkerste pastasaus kan maken? Het internet staat vol met tips en goede recepten, maar ook uit kookboeken kun je veel inspiratie halen.

Uitzonderingen

Eet je dan helemaal nooit meer iets dat bewerkt is?  Dus nooit meer bitterballen, slagroomtaart of gevulde koeken? Jawel hoor, regelmatig. Maar alleen als ik er trek in heb en niet elke dag. Ken je de 80-20 regel? Dat houdt in 80% goed/gezond en 20% minder goed/minder gezond.

Hoeveel tijd kost clean eating?

Kost het niet veel tijd? Valt wel mee. Zeker als je goed vooruit denkt en af en toe iets voorbereid valt het alles mee. Wat dat betreft zijn de voordelen van onbewerkt eten voor mij belangrijker dan de nadelen. Want dat het voor mij werkt, merk ik aan mijn lijf: ik voel mij sterk en energiek en ben gelukkig zelden ziek.