onbewerkt eten

Onbewerkt eten hoe werkt dat?

Clean Eating, ofwel onbewerkt eten is het beste dieet, zo bleek uit universitair onderzoek uit 2015 van David Katz van Yale. Daar ben ik het mee eens. Althans, met dat eerste absoluut, met dat tweede iets minder.  Onbewerkt eten is voor mij niet zozeer een dieet, maar meer een basisprincipe dat ik zoveel mogelijk toepas.

Onbewerkt eten in de praktijk

In de loop van de jaren ben ik eigenlijk steeds bewuster gaan leven en eten. Ik wil gewoon goed voor mijn lijf zorgen en slank blijven. Wat betekent dat dan in het dagelijks leven?

  • Ik kook niet uit pakjes en zakjes en kook zelf alles vers
  • Veel vers fruit en verse groenten. Liefst bij elke maaltijd
  • Groenten en fruit,  zoveel mogelijk van het seizoen en “uit de buurt”
  • Etiketten lezen in de supermarkt (te veel ingrediënten of een naam ik niet kan uitspreken?  Dan blijft het staan.)
  • Liefst zoveel mogelijk biologisch en vlees altijd biologisch
  • Roomboter, kokosolie en olijfolie in plaats van margarine of halvarine
  • Zeker niet elke dag vlees of vis, maar regelmatig een vegetarische maaltijd
  • Brood, pasta en rijst alleen van hele granen, dus volkoren brood/pasta en zilvervliesrijst in plaats van wit brood / pasta en witte rijst.
  • Veel water, koffie en (kruiden)thee in plaats van frisdrank en vruchtensap
  • Matig met alcohol. Eigenlijk alleen als er écht iets te vieren is

Saai

Is het saai om op deze manier te leven? Nee. Sterker nog: je wordt er heel creatief en ondernemend van. Waarom zou ik een pasta met kant-en-klare saus eten als ik zelf, met een paar lekkere ingrediënten de allerlekkerste pastasaus kan maken? Het internet staat vol met tips en goede recepten, maar ook uit kookboeken kun je veel inspiratie halen.

Uitzonderingen

Eet je dan helemaal nooit meer iets dat bewerkt is?  Dus nooit meer bitterballen, slagroomtaart of gevulde koeken? Jawel hoor, regelmatig. Maar alleen als ik er trek in heb en niet elke dag.

Tijdrovend

Kost het niet veel tijd? Valt wel mee. Zeker als je goed vooruit denkt en af en toe iets voorbereid valt het alles mee. Wat dat betreft zijn de voordelen van onbewerkt eten voor mij belangrijker dan de nadelen. Want dat het voor mij werkt, merk ik aan mijn lijf: ik voel mij sterk en energiek en ben gelukkig zelden ziek.

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie