,

BMI Index berekenen

voedingsdagboek

Als je wilt weten of jouw lichaamsgewicht gezond is, en of je niet te licht of te zwaar bent, kun je dat op verschillende manieren onderzoeken. Een veelgebruikte methode is het berekenen van jouw BMI Index.

Wat is een BMI?

BMI staat voor body mass index en wordt ook wel queteletindex (QI) genoemd. Het bepalen van de BMI is een veelgebruikte methode omdat hij gemakkelijk uit te voeren en te interpreteren is. De BMI is een index voor het lichaamsgewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Het berekenen van jouw BMI is eenvoudig. Je deelt eenvoudig jouw lichaamsgewicht door lichaamslengte in het kwadraat.

Hoe bereken je de BMI?

Ben je een volwassen vrouw van 1,72 m en weeg je 65 kg, dan is je BMI 22. Dat bereken je als volgt:

65 delen door 1,72 in het kwadraat, dus 65 gedeeld door 1,72×1,72 = 22

Wat zegt je BMI?

Bereken nu zelf je BMI en kijk in welke categorie je valt:

  • BMI <18,5: ondergewicht
  • BMI tussen 18,5-2: normaal, gezond gewicht
  • BMI tussen 25-30: overgewicht
  • BMI tussen 30-35: obesitas
  • BMI >40:  morbide obesitas

BMI voor volwassenen en kinderen

De BMI kan gebruikt worden door veel mensen, maar niet door iedereen. Deze indeling is in het leven geroepen als richtlijn voor volwassen van 18 tot 70 jaar. Voor kinderen en ouderen gelden andere waarden. Bij kinderen in de groei verandert het vetweefsel namelijk en bovendien is er een verschil tussen de BMI’s van jongens en meisjes.  De BMI van ouderen vanaf 70 jaar moet eveneens anders beoordeeld worden: bij het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling en vetverdeling, waardoor het lichaamsgewicht meestal afneemt en de BMI minder betrouwbaar is.  Kijk hier wat de BMI van jouw kind is. 

BMI voor sporters

Ook voor sporters zoals bodybuilders is de BMI niet zo interessant. Als je als sporter relatief veel spieren en weinig vet hebt, is je lichaamsgewicht meestal hoger, waardoor de BMI ook automatisch hoger is.  Je zou dan zomaar in de categorie overgewicht kunnen vallen, terwijl je helemaal niet te zwaar bent. Om toch te weten of jouw gewicht gezond is, kun je kiezen voor andere methodes zoals het meten van vetpercentage en/of het berekenen van de middelomtrek.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] je overgewicht hebt is dat een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Is jouw BMI hoger dan 25, zorg dan dat je af gaat […]

  2. […] een BMI hebt tussen de 18 en 25 of boven de […]

  3. […] voldoen: je moet onder andere een gezond (blank) persoon zijn tussen 18 en 45 jaar en je BMI moet tussen 18-25 of boven de 30 zijn. Het onderzoek vindt plaats in het AMC en duurt ongeveer 3 […]

Reacties zijn gesloten.