,

Lang stilzitten

stilzitten ongezond

Wij mensen zijn gemaakt om veel te bewegen. De oermens moest wel bewegen om aan zijn eten te komen: hij moest actief op zoek naar eten. Hij liep de hele dag en moest zelf zorgen voor kleding en onderdak. Dat is nu wel anders: wij rijden met de auto naar het werk, zitten dan een hele dag achter een bureau, rijden ’s avonds weer naar huis en ploffen na het eten op de bank. Als het mee zit sporten we een paar keer per week, maar bewegen is niet meer nodig om in ons levensonderhoud te voorzien. Hoe ongezond is lang stilzitten eigenlijk? Dat lees je in dit artikel.

Waarom is lang stilzitten ongezond?

Geldt dit ook voor jou? Hoe vaak per dag zit jij langer dan een half uur achter elkaar stil? Waarschijnlijk regelmatig: in de auto, achter je bureau, thuis voor de TV of achter de computer. Ook kinderen zitten te veel stil: op school en thuis voor de TV.  Veel kinderen spelen veel minder buiten omdat ze liever gamen of TV kijken. We doen het dus allemaal, terwijl regelmatig bewegen zo belangrijk is. Waarom?  Als je langere tijd achter elkaar stilzit beïnvloedt dat je stofwisseling. Je krijgt meer buikvet en je hebt meer risico op aandoeningen zoals diabetes, osteoporose, hartproblemen, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Onder langere tijd stilzitten verstaan we trouwens al een half uur. Denk niet dat een paar uurtjes in de week sporten compenseert, want dat is helaas niet waar.  We moeten de hele dag door actiever worden! 

10 Tips om meer te bewegen

Bewegen is niet perse hetzelfde als sporten. Bewegen doe je de hele dag door. Sporten één of een aantal keer per week. Bewegen zorgt voor een (iets) hogere hartslag. Sporten zorgt voor een véél hogere hartslag, je ademt veel sneller en gaat zweten.  Dat een paar keer per week intensief sporten belangrijk is weten we intussen wel, maar hoe kun je daarnaast meer bewegen?

  1. Zorg dat je elke dag minimaal een half uur achter elkaar beweegt. Wat je doet maakt niet zoveel uit zolang je hartslag maar verhoogd wordt. Pak de fiets, maak een wandeling met de hond, boen het huis, of zet muziek op en dans. 
  2. Breng de kinderen lopend of op de fiets naar school. Dan leren ze meteen dat met de auto gebracht worden niet altijd vanzelfsprekend is.
  3. Laat kinderen na school minimaal een uur buiten spelen. Regent het? Dan is binnen spelen oké, maar laat TV en spelcomputer uit.
  4. Op je werk:  ook al ben je druk, sta minimaal 2 keer per uur op. Rek je regelmatig uit.  Bedenk elke keer een goede reden om een stukje te lopen. Naar de printer, naar de koffieautomaat, het toilet. Loop naar een collega toe als je iets wilt vragen in plaats van te bellen of te e-mailen. Maak in de lunchpauze een wandelingetje.
  5. Werk je thuis: doe een paar keer per dag simpele oefeningen: een paar buikspieroefeningen of even opdrukken. Al doe je maar een paar herhalingen, dat is al een mooi begin en het kost weinig tijd.
  6. Doe ’s avonds wat yoga of rek- en strekoefeningen voor je gaat slapen. Goed voor de doorbloeding en het werkt ook nog eens ontspannend. Op YouTube vind je volop inspiratie.
  7. Zit je veel in de auto, stop dan regelmatig en strek de benen, spring wat heen en weer op de parkeerplaats en loop een stukje.
  8.  Ga als het kan lopen of op de fiets naar je werk in plaats van met de auto of met het openbaar vervoer. Kan dat niet, parkeer de auto dan op 10 minuten loopafstand van je werk en stap een bushalte eerder uit.
  9. Neem zoveel mogelijk de trap in plaats van lift en roltrap.
  10. Wil je bijhouden hoeveel je precies beweegt, schaf dan een stappenteller of een activity tracker aan. Een activity tracker is een armband, app of horloge die je activiteiten bijhoudt. Zo krijg je een goed beeld of je wel genoeg beweegt op een dag.