Hoe val je snel af?

snel afvallen

Wil je snel een paar kilo kwijt? In dit artikel lees je een aantal manieren om snel wat kilo’s af te vallen en hoe je de kilo’s ook op de lange termijn nog kwijt bent.

Volg een crash-dieet

Er zijn veel diëten en methodes waarmee je snel gewicht kunt verliezen en er komen ook elk jaar nieuwe bij. Diëten waarmee je bijvoorbeeld snel kunt afvallen zijn het dieet van Dr Frank, Sonja Bakker, maar ook bijvoorbeeld het Babyvoedingdieet. Alhoewel ze heel verschillend zijn in opzet, hebben ze allemaal 1 ding gemeenschappelijk: door eenzijdig of heel weinig te eten, iets helemaal niet meer te eten of juist ‘alleen maar’, val je af. En snel ook. Dat werkt motiverend, want zeker de eerste dagen vliegen de kilo’s er af.

Afvallen met supplementen

Er zijn heel wat supplementen en afvalpillen te koop die vetverbranding stimuleren, hongergevoel wegnemen of je energieverbruik verhogen. Populair zijn o.a. groene thee extract, orlistat, synefrine en fatburners. Van sommige is bekend dat ze werken, maar lees je vooraf wel even in, want sommige hebben aardig wat bijwerkingen en van anderen is het bewijs eigenlijk nooit echt aangetoond.

Stop met suiker

Ook als je niet persé wilt afvallen is minder suiker eten altijd wel een goed idee. Suiker bevat heel veel calorieën, is verslavend en als je ermee stopt zul je dat meteen zien op de weegschaal.

Geen alcohol

Alcohol bevat lege calorieën en verder geen voedingsstoffen. De calorieën worden extra snel opgeslagen als vet. Daarnaast vertraagt alcohol je vetverbranding en heb je meestal meer trek als je alcohol drinkt. Tip: drink eens een maandje niet en je valt direct af.

Vasten

Door alleen binnen vastgestelde tijden te eten (intermittend fasting) of soms hele dagen niet, geef je je spijsvertering rust en kun je in korte tijd afvallen.

Werkt snel afvallen?

Jojo-effect

Even snel een aantal kilo’s afvallen is soms nodig en fijn als het lukt. Maar hoe vaak zitten de kilo’s er in no-time niet weer aan? Dat komt doordat je het nieuwe eetpatroon meestal wel even, maar niet voor heel lang kunt volhouden.  Er komt vroeg of laat een dag met een feestje of een verjaardag. Een bedrijfsuitje of een vakantie. Kortom,  situaties die anders zijn dan anders en waar je simpelweg met anderen mee moet of wilt doen als het op eten aankomt. Ga je weer terug naar je oude eetpatroon, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat de kilo’s er binnen de kortste keren weer aan zitten, plus wat extra. Je gaat immers terug naar het eetpatroon dat ervoor gezorgd heeft dat je dikker werd dan je wilde en je lichaam zal evt. extra’s ‘opslaan’ als reserve, voor het geval je nog eens zo’n dieet-poging gaat doen. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

Aantrekkingskracht

Ook is de kans groot dat je, omdat je een bepaald product niet meer ‘mag’, je er juist veel trek in hebt. En als zich dan een zwak moment voordoet, is de kans aanwezig dat je je juist volpropt met die overheerlijke koolhydraten, spare-ribs of melkchocolade.  Iets dat niet mag heeft nu eenmaal een extra grote aantrekkingskracht op mensen. Herkenbaar?

Ongezond 

Snel afvallen is niet gezond. Het is niet gezond om je lichaam in zeer korte tijd veel minder voedingsstoffen te geven dan voorheen. Doordat je eenzijdig of zeer weinig eet, is de kans ook groot dat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt.  Zeker als een crash-dieet lang volhoudt, kun je allerlei tekorten opbouwen.

Wat wel werkt

Zoals gezegd werken crash-dieten, in welke vorm dan ook, prima voor de korte termijn. Wil je blijvend en liefst voor de rest van je leven afvallen? Pak het dan anders aan. Kijk kritisch naar je eetpatroon, schakel een professional in voor advies en ga sporten. Het duurt dan misschien iets langer, maar wat geeft dat: de kilo’s die je er af wilt hebben, zijn er toch ook niet in hele korte tijd bij gekomen.