Waarom val ik niet af?

waarom val ik niet af?

Eindelijk is de knop om. Je bent begonnen met gezond eten en hebt een abonnement bij de sportschool afgesloten. Eerst vliegen de kilo’s eraf, maar na een tijdje stopt het.  Frustrerend!  Hoe kan dat nou? In dit artikel geef ik je 11 redenen waarom je niet meer afvalt

11 Redenen waarom je niet afvalt

Je drinkt te weinig water

Genoeg water drinken is belangrijk voor je vochthuishouding, dus zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Soms lijkt het alsof je honger hebt, maar in werkelijkheid heb je dan gewoon dorst. Drink ongeveer 1,5-2 liter water per dag.

Je beweegt wel, maar sport niet

Wandelen alleen is niet genoeg bewegen om af te vallen. Sporten is een must. Veel tijd hoeft het niet te kosten. In principe is 3 keer per week intensief sporten en krachttraining voldoende.

Je doet alleen aan cardio-training

Om af te vallen is het belangrijk niet alleen aan cardio-training te doen, maar ook aan krachttraining. Door krachttraining gaat je vetverbranding omhoog. Je bouwt namelijk spiermassa op, spieren gebruiken meer energie dan vet, zelfs in rust. Hierdoor verbrandt je meer, zelfs terwijl je zit of slaapt.

Je eet te veel van het gezonde eten

Noten, avocado’s, havermout en vette vis zijn gezond en moet je zéker eten. Uiteindelijk zitten er wel veel calorieën in en wordt je er dik van als je er te veel van eet. Opletten dus.

Je slaapt niet genoeg

Genoeg slaap is belangrijk om genoeg energie te hebben voor de dag. Wist je dat door te weinig slaap de stofwisseling wordt verstoord waardoor je minder goed vetten verbrandt? Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Als je uit gaat van ongeveer 7-8 uur per nacht zit je goed.

Je hebt teveel stress

Bij stress maakt je lichaam veel van het stresshormoon cortisol aan. Cortisol breekt spieren af en bevordert vetopslag. Op de hoeveelheid stress kun je niet altijd invloed uitoefenen. Zorg in elk geval voor voldoende ontspanning in je leven: doe aan yoga, meditatie, besteed tijd aan je hobby’s en zeg “nee” op zijn tijd.

Je eet te weinig

Eet genoeg om je verbranding op peil te houden. Door te weinig te eten gaat je lijf in de spaarstand. Het gaat als het ware extra zuinig om met de brandstof en alles wat het wel binnenkrijgt wordt sneller opgeslagen. Verdeel de eetmomenten dus goed over de dag: liefst 3 goede maaltijden met 3 tussendoortjes.

Je krijgt geen steun van je omgeving

Support van je omgeving is hartstikke belangrijk! Vertel je partner, vrienden en collega’s dus dat je aan het afvallen bent. Vraag ze rekening te houden met jouw gezonde lifestyle, zodat je het niet steeds opnieuw hoeft uit te leggen als ze je weer een stuk gebak aanbieden of de drop-pot voor je neus houden.

Je ontbijt nooit

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lijf heeft energie nodig om de dag op te starten na een nacht slaap, dus voorzie in die behoefte! Als je het ontbijt overslaat, is de kans groot dat je later op de ochtend alsnog trek krijgt en naar ongezonde happen grijpt.

Je drinkt nog steeds frisdrank

In frisdrank zitten een boel suikers en veel lege calorieën: frisdrank doet helemaal niets goeds voor je lijf. Gewoon mee stoppen. Skip zeker ook light-frisdrank, want dat staat echt bol van de kunstmatige zoetstoffen en andere toevoegingen. Bovendien zorgen de chemische nep-suikers ervoor dat je lichaam erna alsnog naar meer zoetigheid snakt. Water en kruidenthee is de beste vervanging voor cola en sinas.

Je eet te veel direct na het sporten

Iets eten na het sporten is belangrijk voor je herstel, maar overdrijf niet. Neem gewoon een lichte snack zoals wat kwark met fruit, een cracker met een gekookt ei of een smoothie.  Meer is niet nodig.