,

Fruit drogen met de voedseldroger

voedseldroger fruit drogen

Sinds kort hebben we een food dehydrator, ofwel een voedseldroger. Wat is een voedseldroger eigenlijk en hoe werkt als je zelf fruit wilt drogen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een voedseldroger

Een voedseldroger is eigenlijk niet veel meer dan een rek waar warme lucht met een ventilator ingeblazen wordt. Hiermee kun je heel makkelijk groente, fruit en zelfs vlees drogen. Een voedseldroger wordt veel gebruikt bij raw foodies omdat het eten op deze manier op een relatief lage temperatuur bereid wordt. Bijkomend voordeel is dat daardoor de vitamines en mineralen beter behouden blijven.

Voedseldroger van Espressions

Wij hebben een voedseldroger van het merk Espressions.

Hij heeft 3 standen:

 1. Kruiden en Bloemen – 55 graden
 2. Vruchten en Groenten – 65 graden
 3. Vlees – 75 graden

Ik heb de voedseldroger tot nu toe vooral gebruikt voor het drogen van fruit.

Wat kun je met gedroogd fruit

Gedroogd fruit is lekker als gezonde snack, door je ontbijtgranen of in gebak, koekjes en mueslirepen. Geef je kinderen eens wat gedroogd fruit in plaats van snoep of koek. Veel gezonder! Bovendien is fruit op deze manier lang houdbaar is.

Hoe werkt het drogen van fruit

Het drogen van fruit in een voedseldroger is supersimpel. Wil je bijvoorbeeld appels drogen? Zo werkt dat:

Was het fruit, droog af en snijd het met een mandoline, groentesnijder of gewoon met een scherp mes in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter. Hoe dikker de plak, hoe langer de droogtijd. Zorg ervoor dat de plakjes ongeveer even dik zijn.

Verdeel de stukjes appel over de lades van de droogrekken, zet de machine op stand 2 (65 graden) en wacht ongeveer 8 -10 uur. Kijk af en toe even of het goed gaat en proef als je denkt dat ze klaar zijn.

Als het fruit gedroogd is, zet de droger uit en laat de droger en het fruit goed afkoelen. Je zult zien dat de plakjes appel veel kleiner zijn geworden. Dat komt doordat al het vocht er nu uit is. De smaak is heel lekker zoet.

Doe dan pas de stukjes appel in goed afsluitbare bakjes of potjes.

Droogtijden van fruit

De droogtijden verschillen trouwens van fruitsoort tot fruitsoort. Dat komt onder andere door de hoeveelheid vocht, de dikte van de plakjes en zelfs de temperatuur in je huis. Wat richttijden voor het drogen van fruit:

 • Appel 8-10 uur
 • Banaan 12 uur
 • Druiven 16 uur
 • Kiwi 6 uur
 • Perzik 8-10 uur
 • Peer 12-14 uur

Het is wel handig om de droger overdag te gebruiken en niet ’s nachts want zo kun je af en toe even kijken of het nog goed gaat.

Gedroogd fruit bewaren

Gedroogd fruit kun je in een goed afgesloten pot ongeveer 3 maanden bewaren. Leg dus gerust een voorraadje aan als een bepaalde fruitsoort in het seizoen is en er veel aanbod is

3 antwoorden
  • leonoor zegt:

   Beste Elly, wij hebben het eigenlijk nooit geprobeerd, maar in principe zou het wel moeten kunnen. De droogtijd is ongeveer 4-6 uur. Ik ben wel heel benieuwd naar het resultaat, dus als je het geprobeerd hebt, laat dan nog even weten of het gelukt is.

Trackbacks & Pingbacks

Reacties zijn gesloten.