Food dehydrator

Fruit drogen met de Food Dehydrator

Sinds kort hebben we een food dehydrator, ofwel een voedsel droger. Hiermee kun je heel makkelijk groente, fruit en zelfs vlees drogen. Het is eigenlijk niet veel meer dan een rek waar warme lucht met een ventilator ingeblazen wordt. Een food dehydrator wordt veel gebruikt bij raw foodies omdat het eten op een relatief lage temperatuur bereid wordt.  Bijkomend voordeel is dat daardoor de vitamines en mineralen beter behouden blijven.

Food dehydrator van Espressions

Wij hebben een food dehydrator van het merk Espressions.

Hij heeft 3 standen:

 1. Kruiden en Bloemen – 55 graden
 2. Vruchten en Groenten – 65 graden
 3. Vlees – 75 graden

Wat kun je met gedroogd fruit

Gedroogd fruit is lekker als gezonde snack, door je ontbijtgranen of in gebak, koekjes en mueslirepen. Geef je kinderen eens wat gedroogd fruit in plaats van snoep of koek. Veel gezonder!

Hoe werkt het drogen van fruit

Het drogen van fruit in een dehydrator is supersimpel. Vandaag droogden we wat Elstar appels en een peer:

Was het fruit, droog af en snijd het met een mandoline, groentesnijder of gewoon met een scherp mes in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter. Hoe dikker de plak, hoe langer de droogtijd. Zorg ervoor dat de plakjes ongeveer even dik zijn.

Verdeel de stukjes appel en peer over de droogrekken, zet de machine op stand 2 ( 65 graden) en wacht ongeveer 8 -10 uur. Kijk af en toe even of het goed gaat en proef als je denkt dat ze klaar zijn.

Als het fruit gedroogd is, zet de droger uit en laat de droger en het fruit goed afkoelen. Je zult zien dat de stukjes veel kleiner zijn geworden. Dat komt doordat al het vocht er nu uit is. De smaak is heel lekker zoet.

Doe dan pas de stukjes fruit in goed afsluitbare bakjes of potjes. Wij gebruiken zelf vaak Mason Jars van Ball. Dat zijn glazen potjes met een afneembare weckring en een deksel zodat je het potje goed kunt afsluiten. Het ziet er ook nog eens leuk uit, zeker als je meerdere potjes in je keuken hebt staan.

Droogtijden fruit

De droogtijden verschillen trouwens van fruitsoort tot fruitsoort. Dat komt onder andere door de hoeveelheid vocht,  de dikte van de plakjes en zelfs de temperatuur in je huis. Wat richttijden voor het drogen van fruit:

 • Appel 8-10 uur
 • Banaan 12 uur
 • Druiven 16 uur
 • Kiwi 6 uur
 • Perzik 8-10 uur
 • Peer 12-14 uur

Het is wel handig om de droger overdag te gebruiken en niet ’s nachts want zo kun je af en toe even kijken of het nog goed gaat.

Bewaren van gedroogd fruit

Gedroogd fruit kun je in een goed afgesloten pot ongeveer 3 maanden bewaren. Leg dus gerust een voorraadje aan als een bepaalde fruitsoort in het seizoen is en er veel aanbod is.

 

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

2 Reactie's
 • Elly
  Geplaatst op 14:16h, 30 augustus Beantwoorden

  Kun je ook paprika’s drogen?

  • leonoor
   Geplaatst op 14:41h, 03 september Beantwoorden

   Beste Elly, wij hebben het eigenlijk nooit geprobeerd, maar in principe zou het wel moeten kunnen. De droogtijd is ongeveer 4-6 uur. Ik ben wel heel benieuwd naar het resultaat, dus als je het geprobeerd hebt, laat dan nog even weten of het gelukt is.

Geef een reactie