Rocktape certified FMT1

Al eerder schreef ik over mijn persoonlijke ervaring met kinesiotape. Dat gebruik ik al een tijdje als hulpmiddel bij het corrigeren van mijn houding.  Uit interesse verdiepte ik mij in de mogelijkheden en kwam uiteindelijk terecht bij Transatlantic Fitness, het moederbedrijf van o.a. TRX en Rocktape. Zij verkopen de tape en verzorgen opleidingen om certified Rocktape Provider te worden. Daar volgde ik een opleiding Fascial Movement Taping 1 (FMT1). Ik heb inmiddels zoveel baat bij de tape, dat ik er alles over wil weten én zelf ook wil kunnen tapen.

Wat is Rocktape

Rocktape is kinesiotape dat je kunt gebruiken voor de behandeling van (sport) blessures en pijn, het verbeteren van lichaamshouding en zelfs het verbeteren van sportprestaties.  Dat komt vooral doordat de tape de doorbloeding van bepaalde lichaamsdelen stimuleert. De tape kan namelijk maar in één richting rekken. Dit bootst de eigenschappen van collageen en spiervezels na. Doordat de tape zeer elastisch is,  zorgt het voor een biomechanisch hefmechanisme waardoor de huid van het zachte weefsel eronder wordt gelift. Hierdoor stroomt er meer bloed naar een geblesseerd gebied. Dit versnelt de genezing en het bevordert herstel.

rocktape

Sportblessures

De tape kun je gebruiken bij pijnklachten en (sport)blessures zoals:

  • Achillespeesontsteking
  • Plantaire fasciitis
  • Jumpers knee
  • Knieklachten
  • Schouderproblemen (Rotator cuff)
  • Lies en hamstring verrekkingen
  • Lage rugpijn
  • Shin splints
  • Tennisarm

Sneller herstel

Daarnaast kun je het gebruiken om sneller te herstellen na een training, om littekens beter te laten genezen en bij oedeem/zwellingen. Dat komt wederom doordat de tape ervoor zorgt dat de doorbloeding wordt gestimuleerd.

Sportprestaties verbeteren

Bij grote sportevenementen zoals bij de Olympische Spelen in Londen, de Tour de France en de Reebok Crossfit Games zie je steeds meer atleten die gebruik maken van Rocktape. Ook dat is namelijk een belangrijke toepassing: je kunt je sportprestaties er mee verbeteren. Je kunt het gebruiken om sneller in vorm te komen en om vermoeidheid te verminderen.

Opleiding Fascial Movement Taping

Terug naar Fascial Movement Taping Level 1,  de opleiding die ik volgde om zelf ook aan de slag te kunnen met Rocktape. In de opleiding leerden we alles over de vele toepassingen van de tape zelf en vooral hoe het tapen in zijn werk gaat. We oefenden tape technieken voor diverse pijnklachten en blessures aan knie-, rug- en schouders, maar ook de speciale techniek die je gebruikt bij de behandeling van bijvoorbeeld spierpijn of het beter laten genezen van littekens.

tapeFMT1

Er ging eenwereld voor mij open. Nooit had ik gedacht dat er zóveel mogelijk is met iets dat eigenlijk niet meer is dan een stukje rekbaar tape. Ik was vooraf al enthousisast en mijn enthousiasme is er alleen maar groter door geworden. Binnenkort start ik met het volgende deel van de opleiding: Fascial Movement Taping II.

rocktape certified leonoorRocktape Certified

Vanaf nu ben ik dus Fascial Movement Taping Level 1 Certified Rocktape Provider. Wil je meer weten over taping met Rocktape en of het iets voor jou is, neem dan contact op. Ik help je graag!

Wil je zelf een keer getaped worden, kijk dan op TeamRocktape.nl en maak een afspraak.

 

 

p.s. in dit artikel gaat het over Rocktape, maar er zijn ook andere fabrikanten die soortgelijke producten op de markt brengen, zoals Curetape en Müller. Ik heb inmiddels veel verschillende merken geprobeerd en heb de beste ervaring met Rocktape.