Kook niet uit pakjes en zakjes

De supermarkt ligt er vol mee: kant-en-klare voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen uit pakjes, zakjes en potjes die het ons consumenten vooral erg gemakkelijk moeten maken. Kijk maar eens goed als je boodschappen doet: hoeveel schapruimte hebben fabrikanten zoalsHonig, Maggi, Knorr en Koopmans ondertussen? Het is bijna een kunst om deze producten te vermijden. Maar waarom zou je dat doen? Waarom zou je kant-en-klare soepen, sauzen, pizza’s en mixen (mix voor Kip Kerrie, mix voor Ovenpasta etc) links laten liggen in de winkel en zelf koken?

Waarom pakjes en zakjes vermijden

  • Echt eten maken is veel leuker om te maken dan simpelweg een zakje poeder aanlengen met water en wat vlees toevoegen.
  • Kant en klaar eten zit bomvol smaakversterkers, conserveermiddelen, kleurstof en e-nummers. Moeten we nog uitleggen waarom die zo slecht voor je zijn?
  • In veel pakjes en zakjes zit onnodig veel zout en suiker. Ja je leest het goed, suiker zit vaak ook in hartige gerechten.
  • Als je zelf kookt weet je precies wat er in zit. Je kunt veel bewuster kiezen voor bepaalde ingrediënten of om deze juist weg te laten.
  • Zelf koken hoeft helemaal niet lang te duren. Er zijn veel lekkere, gemakkelijke en snel te bereiden gerechten die in no-time op tafel staan. Ook als je zelf geen top-kok bent.
  • Echt eten is zoveel lekkerder dan kant-en-klaar voedsel.
  •  Wist je dat veel kant-en-klaar maaltijden verslavend zijn? Er zitten vaak stofjes in die je een lekker gevoel geven. Je lichaam zal snel “meer” vragen en dat uit zich in “trek”. Je gaat dan vaak méér eten. Niet best voor de lijn dus.
  • Vers eten is goedkoper. Vooral als je kiest voor producten van het seizoen en producten die uit de buurt komen.

Etiketten lezen

Als je er wel voor kies om te koken uit een pakje of zakje: wees dan kritisch op wat je koopt. Lees het etiket en bepaal dan of je dit product echt wilt koken en aan je gezin wilt voorzetten. Wist je dat fabrikanten verplicht zijn de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid op het etiket te zetten? Als een etiket van tomatensoep bijvoorbeeld begint met aardappelzetmeel , dan weet je dat de soep voor een groot deel uit aardappelzetmeel bestaat en voor een veel kleiner deel uit tomaat. In veel gevallen maar uit een paar procent. Triest toch?

Kookboek

Ben je op zoek naar inspiratie om pakjes en zakjes te vermijden: Karin Luijten van Koken met Karin schreef twee goede kookboeken [Zonder pakjes & Zakjes, deel 1 en deel 2.

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie