Koken zonder pakjes en zakjes

koken zonder pakjes en zakjes

De supermarkt ligt er vol mee: kant-en-klare voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen uit pakjes, zakjes en potjes die het ons consumenten vooral erg gemakkelijk moeten maken. Kijk maar eens goed als je boodschappen doet: hoeveel schapruimte hebben fabrikanten zoals Honig, Maggi, Knorr en Koopmans wel niet? Het is bijna een kunst om deze producten te vermijden. Maar waarom zou je dat doen? Waarom zou je kant-en-klare soepen, sauzen, pizza’s en mixen (mix voor Kip Kerrie, mix voor Ovenpasta etc) links laten liggen in de winkel en zelf koken?

Waarom koken zonder pakjes en zakjes

  1. Echt eten maken is veel leuker om te maken dan simpelweg een zakje poeder aanlengen met water en wat vlees toevoegen.
  2. Kant en klaar eten zit bomvol smaakversterkers, conserveermiddelen, kleurstof en e-nummers.
  3. In veel pakjes en zakjes zit onnodig veel zout en suiker. Ja, suiker zit vaak ook in hartige gerechten.
  4. Als je zelf kookt weet je precies wat er in zit. Je kunt veel bewuster kiezen voor bepaalde ingrediënten of om deze juist weg te laten.
  5. Zelf koken hoeft helemaal niet lang te duren. Er zijn veel lekkere, gemakkelijke en snel te bereiden gerechten die in no-time op tafel staan. Ook als je zelf geen top-kok bent.
  6. Echt eten is zoveel lekkerder dan kant-en-klaar voedsel.
  7.  Wist je dat veel kant-en-klaar maaltijden verslavend zijn? Er zitten vaak stofjes in die je een lekker gevoel geven. Je lichaam zal snel “meer” vragen en dat uit zich in “trek”. Je gaat dan vaak méér eten. Niet best voor de lijn dus.
  8. Vers eten is goedkoper. Vooral als je kiest voor producten van het seizoen en producten die uit de buurt komen.

Lees het etiket

Als je er wel voor kies om te koken uit een pakje of zakje: wees dan kritisch op wat je koopt. Lees het etiket en bepaal dan of je dit product echt wilt koken en aan je gezin wilt voorzetten. Wist je dat fabrikanten verplicht zijn de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid op het etiket te zetten? Als een etiket van tomatensoep bijvoorbeeld begint met aardappelzetmeel , dan weet je dat de soep voor een groot deel uit aardappelzetmeel bestaat en voor een veel kleiner deel uit tomaat. In veel gevallen maar uit een paar procent. Triest toch?

Kookboek

Ben je op zoek naar inspiratie om pakjes en zakjes te vermijden: Karin Luijten van Koken met Karin schreef een aantal goede kookboeken.