Interview met Radmilo Soda

radmilo soda

Radmilo Soda, o.a. bekend als personal trainer in het tv-programma Obese schreef een boek over voeding en lifestyle (Echt Radmilo, Prometheus, 2014). Ik heb dit boek gelezen (zie mijn review) en wilde meer weten. Ik benaderde Radmilo en stelde hem een aantal vragen.

Als er maar 1 ding zou zijn wat mensen kunnen veranderen om zich goed en gezond te voelen, wat zou dat dan moeten zijn volgens jou?

“In mijn optiek gaat het vooral om een goede balans. Dus niet ofwel gezond eten, ofwel sporten. Nee, het gaat om een heel scala aan factoren waardoor je lekker in je vel zit. Voeding en beweging zijn heel belangrijk, maar ook ontspanning en plezier. Wil je gezonder gaan leven, verander dan geleidelijk. Bouw het rustig op, laat je lichaam wennen aan de nieuwe levensstijl. Daarmee houd je het langer vol.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben vooral trots op het feit dat ik kan doen wat ik nu doe: mensen gezond maken. Ik leef mijn droom en krijg veel energie uit het werk dat ik doe.  Daarnaast ben ik heel dankbaar voor mijn gezin: een mooie vrouw en drie mooie kinderen.”

Welke websites of tijdschriften op het gebied van voeding en lifestyle inspireren jou?

“Veel kennis en inspiratie haal ik uit het buitenland. Ik volg diverse internationale topcoaches zoals Mike Boyle, maar bezoek ook opleidingen en seminars van mensen buiten de sportwereld. De NLP goeroe Anthony Robbins is een grote inspiratiebron voor mij. Mijn motto is: blijf je ontwikkelen.”

In Nederland zijn de inspirators van dat niveau er nog niet. “Het onderwerp voeding en lifestyle staat hier nog erg in de kinderschoenen. Eigenlijk lopen wij op dat gebied zo’n vijf jaar achter op het buitenland. Pas de laatste jaren zie je dat er steeds meer interesse is in gezond leven. De crisis heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Fitheid en uitstraling zijn veel belangrijker geworden dan vroeger. Dat klopt natuurlijk, want de eisen van werkgevers zijn hoger geworden. Als sollicitant in een moeilijke economie moet je nu eenmaal zorgen dat je opvalt. Fitheid en uitstraling zijn dan belangrijke factoren. Dit is meteen een “voordeel” van de crisis, we moesten wel aan de slag want sinds de 80’s waren we wel erg verwend geworden.”

Welke tip zou je ouders willen geven om hun kinderen een gezonde start te geven?

“Om kinderen een gezonde start te geven is het allerbelangrijkste dat ouders zelf het goede voorbeeld geven. Zorg dus dat je zelf gezond eet, beweegt en lekker in je vel zit. Een kind zal dat gedrag snel overnemen. Andersom geldt natuurlijk ook: hoe kun je verwachten dat je kindje gezond eet als je zelf met een zak snoep op de bank hangt?”

Welke rol zou de overheid moeten spelen bij het terugdringen van obesitas en het bevorderen van een gezonde leefstijl?

“Ik zie een belangrijke rol voor de overheid: vooral op het gebied van voorlichting. Ik vind dat er vooral verteld moet worden wat de effecten zijn van voedingsmiddelen. Wat doen die e-nummers precies in onze voeding? Wat zijn de gevolgen als je er te veel van binnenkrijgt? Daarnaast moet de overheid een veel actievere rol spelen als het gaat om kwaliteit van ons voedsel. Er worden wel eisen gesteld, maar die zijn op dit moment zeker niet streng genoeg.

Ook vind ik dat gezonde voeding goedkoper gemaakt moet worden. Nu is ongezond kant-en-klaar voedsel vaak goedkoper dan een zelfgemaakte verse gezonde maaltijd. Voor mensen met een kleine beurs is de keuze dan niet altijd makkelijk. Zorg gewoon dat mensen liever kiezen voor gezond eten omdat het ook nog eens beter voor hun portemonnee is.”

Echt Radmilo, ISBN 978 90 351 4157 5

Foto: Ester Gebuis

2 antwoorden
  1. Pauline zegt:

    Gaaf dat je Radmilo kon interviewen! Ik vond het leuk om te lezen. Dat ongezonde dingen vaak veel goedkoper zijn dan vers (groente en fruit) vind ik ook echt belachelijk. Jongeren lopen gemakkelijk de supermarkt uit met handenvol chips, snoep en energiedrank. Zet daar maar belasting op.

  2. leonoor zegt:

    Ben het met je eens Pauline. Ik denk dat het ook belangrijk is dat mensen ook léren waarom iets wel of niet gezond is. Als ongezond eten dan ook nog eens duurder maakt en je snapt als consument waarom, helpt dat misschien een betere keuze te maken.

Reacties zijn gesloten.