, ,

400 extra calorieën aan je dagmenu toevoegen?

Bij een weinig actieve leefstijl hebben mannen gemiddeld 2500 en vrouwen gemiddeld 2000 kcal per dag nodig.  Dat is natuurlijk een gemiddelde, dat van persoon tot persoon verschilt en o.a. afhangt van  lengte en gewicht.

Richtlijnen calorieën voor mannen en vrouwen

Het Britse Instituut Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN), een vooraanstaand adviesorgaan voor o.a. het Britse Ministerie van Gezondheid,  heeft een aantal jaar terug een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat die richtlijn misschien wel te laag is voor sommigen. Mensen met een actieve leefstijl zouden dagelijks ongeveer 16% aan calorieën kunnen toevoegen aan hun dagmenu om aan de benodigde energie en voedingsstoffen te kunnen komen. Dat is maar liefst 320 kcal voor vrouwen en 400 kcal voor mannen: maar liefst twee boterhammen met kaas extra!

Het SACN vermeldt er voor de zekerheid wel bij dat dit alleen geldt voor mensen die voldoende bewegen (minimaal een half uur per dag), omdat anders de kans groot is, dat men in korte tijd (te) zwaar wordt.

Advies van het Nederlandse Voedingscentrum

In Nederland adviseert het Voedingscentrum op dit moment voor vrouwen met een weinig actieve leefstijl 2000 kcal per dag en met een actievere leefstijl 2400 kcal. Voor mannen is dat 2500 kcal bij een weinig actieve leefstijl en 2900 kcal bij een actievere leefstijl. In grote lijnen komt dat dus al  overeen met de conclusies van het SACN.