Voedingsdagboek

voedingsdagboek

Wat is een voedingsdagboek?

Met een voedingsdagboek krijg je inzicht in je voedingspatroon. Veel mensen weten niet precies wat ze op een dag allemaal eten en drinken. In een voedingsdagboek schrijf je een aantal dagen precies op wat je allemaal eet en drinkt. Je zult zien dat het je veel informatie oplevert. Je kunt een voedingsdagboek downloaden of op papier invullen.

Waarom een voedingsdagboek?

Een voedingsdagboek invullen maakt je bewuster van je eetpatroon. Niet alleen geeft het inzicht in wat je eet, maar ook waarom je iets at of dronk op dat moment. Had je echt trek, was het etenstijd of at je uit verveling? Als je eerlijk bent zie je meestal snel wat jouw valkuil is.  Snoepen, eten uit verveling of gewoonte, meerdere keren opscheppen terwijl je al lang vol zit. Goed om te weten toch? Vul een voedingsdagboek vooral in voor jezelf en niet voor iemand anders die er ook naar kijkt. Je kunt het ingevulde voedingsdagboek gewoon voor jezelf houden, maar je kunt het ook naar een coach of specialist sturen voor tips en advies hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Tips voor het bijhouden van een voedingsdagboek

  • Noteer een aantal dagen echt alles wat je eet en drinkt. Voor een zo goed mogelijk resultaat is het belangrijk dat je alles noteert in het voedingsdagboek, dus letterlijk elk glaasje water, elk snoepje, elk klontje suiker in de thee etc. Smokkel niet, daar heb je natuurlijk alleen maar jezelf mee.
  • Kies zelf de dagen uit. Voor een goed beeld is het handig om minimaal één weekend-dag en een aantal weekdagen aan te houden.
  • Geef de hoeveelheden zo precies mogelijk aan.  Schrijf de hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk op. Dus niet: avondeten: een bord aardappelen met snijbonen en kipfilet. Maar wel: 200 gram gekookte aardappelen met 2 opscheplepels snijbonen en 75 gram kipfilet
  • Weet (precies) wat je eet. Geef zo precies mogelijk aan welke variant je neemt. Dus niet: twee boterhammen met kaas. Maar wel: twee volkoren boterhammen, besmeerd met margarine en op elke boterham een plak 40+  kaas van 15 gram.  Ook niet: een glas melk. Maar wel: een glas halfvolle melk.  Kijk ook goed op de verpakkingen, de productnaam staat er altijd op en gebruik een keukenweegschaal als je niet precies weet hoeveel het is.
  • Lees voor inspiratie mijn eetdagboek van een willekeurige vrijdag.