Meest gezonde groente

Meest gezonde groente

Wat is de meest gezonde groente? Wat kan ik het beste kiezen? Het antwoord heb ik niet voor je. Elke groente heeft namelijk zijn eigen goede eigenschappen. Mijn advies is altijd om zoveel mogelijk te variëren. Steeds een andere groente zorgt ervoor dat je steeds verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, in steeds verschillende hoeveelheden. Dat is goed voor je lijf!

Maar wat kan ik dan het beste kiezen?

Groente van het seizoen

Kies voor groente van het seizoen en liefst “uit de buurt“. Waarom? Dat is duurzamer dan groente die uit verre oorden komt en meestal ook nog eens goedkoper. Elk seizoen heeft zijn eigen specialiteiten: rabarber in april, andijvie in juni en boerenkool in november. Twijfel je of een bepaalde groente in het seizoen is, download dan de Groente en Fruit Kalender bij Milieucentraal.

Kies kleur

Een handig hulpmiddel van de natuur is de kleur van de groente. Elke dag een andere kleur op je bord zorgt ervoor dat je elke dag net weer andere vitamines en mineralen binnenkrijgt

Rood: tomaten en rode paprika. Heel gezond door het stofje lycopeen (een krachtige antioxidant) en de vele vitamines zoals vitamine A en vitamine C.

Geel en oranje: in gele en oranje groente zoals gele paprika en pompoen zit veel betacaroteen  en dat is goed voor je ogen en voor de weerstand.

Groen: in veel groene groente zoals spinazie en boerenkool zit chlorofyl. Dat is een krachtig antioxidant en heel goed voor de weerstand.

Paars-blauw: rode bieten, rode kool, aubergine zitten ook bomvol antioxidanten. Belangrijk bij stress en/of als je rookt.

Wit: in witte groente zoals prei en ui zit veel allicine. Dat is een natuurlijk antibioticum en goed bij hoge bloeddruk.

Tien groente toppers

De meest gezonde groente bestaat dus niet, maar er zijn wel een paar groente-soorten die eruit springen qua voedingswaarde:

  1. Asperges: veel vitamine B, C, en K en antioxidanten. Daarnaast ook veel mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink. Werken ontstekingsremmend en vochtafdrijvend. Daarom zijn ze goed voor de nieren.
  2. Bloemkool: veel vitamine C, voedingsvezels en calcium. Bloemkool helpt bij de bescherming tegen kanker, is ontstekingsremmend en is heel goed voor je hersenen.
  3. Boerenkool: veel vitamine A, C, K en mineralen zoals mangaan en calcium. Werkt ontstekingsremmend en beschermt tegen kanker.
  4. Broccoli: veel vitamine C, K en foliumzuur. Broccoli helpt net als boerenkool kanker te voorkomen, het is goed voor je ogen en voor je geheugen.
  5. Paprika: veel vitamine C, carotenoïden en voedingsvezels.  Paprika is goed voor je huid en voor je ogen en helpt hartziekten voorkomen.
  6. Pompoen: veel vitamine A, ijzer en kalium. Pompoen is goed voor je ogen en je darmen door de voedingsvezels. In pompoenpitten zitten veel eiwitten. Goed voor spieropbouw.
  7. Rode bietjes: veel foliumzuur, mangaan en ijzer. Bieten zijn goed voor je bloed en je hart. Bietensap is niet zonder reden populair bij veel sporters.
  8. Spinazie: veel vitamine A, C, E en K en ijzer.  Zorgt voor sterke botten, een gezond hart en spieropbouw. Spinazie verhoogt je weerstand.
  9. Spruitjes: veel vitamine C, K, foliumzuur en mineralen zoals magnesium en kalium. Beschermen je tegen kankerverwekkende stoffen.
  10. Tomaten: zeer veel vitamine C en A. Beschermt je hart en helpt kanker voorkomen.  In tomaten zitten zeer krachtige antioxidanten die beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Wat is jouw favoriete groente?

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie