Brood gezond of ongezond

brood gezond of ongezond

Twijfel jij ook of je wel of geen brood wilt eten? Je bent niet de enige. De eén zweert bij zijn dagelijkse boterham, de ander heeft het helemaal afgezworen. Hoe het precies zit, de meningen zijn erover verdeeld.  In dit artikel lees je waarom brood voor sommige mensen ongezond kan zijn en wat de alternatieven voor brood zijn.

Brood ongezond

Brood wordt gemaakt van tarwe. In tarwe zitten gluten. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat gluten voor veel mensen helemaal niet zo prettig zijn. Je kunt er allergisch voor zijn. Dat heet coeliakie. In dat geval kun je er echt niet tegen en reageert je lichaam heftig op voedingsmiddelen waar gluten in zitten.  Veel mensen hebben, zonder dat ze het weten, een gluten-intolerantie. Dan ben je niet zozeer allergisch voor gluten, maar dan reageert je lichaam er in meer of mindere mate negatief op. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van buikbuik of darm kramp na het eten van een boterham. Een glutenintolerantie is dus wel iets anders dan een allergie.

Brood gezond

Mij zul je niet horen zeggen dat je helemaal geen brood mag eten. Brood bevat ook voedingsstoffen die goed voor ons zijn zoals vezels, vitamine B, ijzer en jodium. Dat alles hebben we keihard nodig. Ik vind wel dat we afscheid mogen nemen van de Nederlandse traditie om 2 broodmaaltijden per dag te nemen. Kijk maar eens naar andere landen. Er zijn er weinig waar je én brood bij het ontbijt én brood bij de lunch eet.  We eten gewoon te veel brood! Vaak krijg ik de vraag: “Maar wat eet je dan als je geen brood eet?” Nou, al het andere eten! Wees gewoon wat creatiever en kies voor andere producten. Ben je op zoek naar inspiratie voor lekkere en gezonde ontbijt en lunchgerechten, kijk dan even bij mijn recepten.

Alternatieven voor brood

Zelf eet ik weinig brood. Waarom?  Ik vind het zeker niet nodig en niet lekker om 2 broodmaaltijden per dag te eten. Er zijn zoveel andere opties, die minstens zo gezond en lekker zijn! Voor ontbijt eet ik meestal iets van havermout en voor de lunch vaak een salade of soep. Heel soms eet ik brood, maar alleen als het echt goed en lekker brood is, bijvoorbeeld zuurdesem- of speltbrood. Het liefst van een goede bakker en niet van de supermarkt. In brood van de supermarkt zitten helaas behoorlijk wat toevoegingen, broodverbeteraars en ook meer zout dan in brood van de bakker.

Zelf brood bakken

havermout banaanbroodWil je toch wel brood blijven eten,  kies dan altijd voor bruin brood en koop het bij een goede bakker. Zelf brood bakken kan natuurlijk ook. Dan weet je precies wat je erin stopt. Brood bakken kan gewoon in een oven of in een broodbakmachine.  Koop je meel bij voorkeur bij een molen in de buurt en laat je adviseren over een goede broodmix. Dat is een mix van meel, pitten, zaden en gist.

Glutenvrij brood

Wil je geen granen eten, maar wél brood, bak dan zelf een glutenvrij brood met havermout of quinoavlokken. De granen die normaal gesproken in brood zitten vervang je dan gewoon met havermout of quinoa. Ik maak zelf regelmatig een havermout-banaanbrood of een quinoa-banaanbrood. De basis (banaan met havermout of quinoa) is steeds hetzelfde. Door elke keer net even andere ingredienten toe te voegen heb je steeds een ander brood. Bananenbrood kun je gewoon “zo”  zonder beleg eten, maar het is ook heel lekker met een laagje notenpasta of een beetje boter.