Helweek

Helweek ervaringen

Helweek is een ware rage op het moment.  Het principe: een week lang zoveel mogelijk uit je comfort zone stappen, extreem hard werken en elke ochtend om 5 uur op. Een radicale week van mentale training die je leven verandert. Ik was benieuwd wat het mij zou opleveren en deed mee. Ben je benieuwd naar mijn ervaringen? Je leest ze hier.

Wat is Helweek

Helweek is een boek van de Noorse schrijver Erik Bertrand Larssen. Het gaat over mental training, persoonlijke groei, doelen stellen, discipline en persoonlijke groei. Hij zegt: “je leven bestaat uit ongeveer 4000 weken, maar hoeveel van al die weken kun je je nou echt herinneren?”Goede vraag. Uiteindelijk leef je met de dag, in een bepaald patroon en doe je “je ding” maar niet altijd bewust.

De week begint op maandagochtend 5 uur en eindigt een week later op zondagavond om 22 uur. In de helweek is het de bedoeling dat je uit je comfortzone stapt, je dagelijkse routine doorbreekt, extreem hard werkt en jezelf de hele tijd uitdaagt.

De belangrijkste regels van Helweek

Om dat alles te doen zijn er de Helweek regels:

 • Start maandagochtend om vijf uur en stop zondagavond om tien uur.
 • Sta elke ochtend om vijf uur op en ga elke avond om tien uur naar bed.
 • Werk de hele week extreem hard, wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw.
 • Wees je te allen tijde bewust van je modus en focus.
 • Wees daadkrachtig en proactief.
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten, gebruik geen social media onder werktijd.
 • Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends.
 • Eet de hele week uitsluitend gezond.
 • Laat de tv uit.

Voordat je aan Helweek begint moet je natuurlijk het boek lezen en over een paar dingen nadenken; wat is je doel, wat is je verbeterpotentieel, wat zijn je doelen voor het komend jaar, voor over 5 jaar en voor over 10 jaar.  Daarna is het tijd om te starten.

Maandag: Vaste gewoontes

De wekker gaat om 5 uur. Het opstaan valt me alles mee. Hup, eruit en sporten. Vriendlief doet gezellig mee. Ik zet een workout aan van de Nike Training App en we doen een “tighten and tone “workout van Ellie Golding. Veel push-ups, burpees, scissor kick en jump lunges. Zie ons gaan! Zweten! Daar word je wel wakker van. Snel douchen en ontbijten. Ik stap in de auto en ben om 7.30 uur op kantoor.

Het thema van vandaag is “gewoontes”. Ik ben mij direct veel bewuster van alles dat ik doe en al helemaal van alle gewoontes die ik heb. Waarom rijd ik altijd dezelfde route naar werk, waarom druk ik elke ochtend zonder na te denken op het knopje dubbele espresso van de koffiemachine en neem ik niet eens ‘gewone’  koffie voor de verandering. Ogenschijnlijk onbenullige dingen, maar zo gaat het natuurlijk met alles. Ook met echt belangrijke dingen.

Het is met recht een pittige week op werk en dat is ook de bedoeling van een Helweek. Veel afspraken, veel denkwerk, een lange to-do list. Ik ben vandaag enorm gefocused. Om niet afgeleid te worden door mijn collega’s werk ik een groot deel van de dag met een koptelefoon op mijn to-do lijst af. Ik heb nauwelijks de neiging mijn social media te checken en heb veel energie. Aan het eind van de middag wordt dat langzaam minder, maar het is prima te doen.

Ik kook een gezonde maaltijd. De avond is nu wel een stuk korter dan anders, dus ik voel mij opgejaagd omdat ik eigenlijk nog wel een hele rij to-do’s van mijn lijst wil afvinken. Qua energie is het nu een stuk minder. Ik doe een snelle social media check en beantwoord de whats-app van berichten van vandaag en ga ruim voor 10-en naar bed.

Dinsdag: Modus en focus

Ik heb als een blok geslapen en ben zelfs voor de wekker wakker. Ik voel mij oké, maar heb de eerste uren van de dag een jet-lag gevoel.  Net alsof ik er niet helemaal bij ben. Met een dubbele espresso en een grote mok thee kruip ik achter de computer en doe meteen de klussen waar ik het meest tegenop zie. Dat geeft een goed gevoel. Voorbereiding is het halve werk: ik ben blij dat mijn ontbijt (overnight oats) en mijn lunch (salade) al klaar staan in de koelkast. Ik pak alles in en doe van 7 tot 8 uur eerst een les pilates. Het jet-lag gevoel wordt iets minder. Daarna heb ik even tijd voordat ik voor een werk afspraak naar Rotterdam moet. Ik drink een koffie bij een espressobar in de stad en doe daar intussen nog wat werk. Niet rustig de krant lezen, focus op werk. Nog even ontbijten en dan in de auto.

Vandaag is het de dag van modus en focus. Aan focus ontbreekt het zeker niet. Het switchen en bewust zijn van de modussen is wat lastiger. Tijdens de pilates les gaan mijn gedachten alvast naar de werkafspraak van later die dag. En dat terwijl ik mij nog zo had voorgenomen dat mijn modus zou zijn: openstellen voor alles wat daar gebeurt en bewust de oefeningen doen zonder afleiding.

Vandaag werk ik “inhouse” bij een klant in Dordrecht. Tijdens de rit ernaar toe zit ik al vol in de focus. In mijn hoofd bereid ik de dag voor.  De modus is wat lastiger. Uiteindelijk lukt het prima, alhoewel ik het jet-lag gevoel de hele dag blijf houden. Ik ben wel productief en doe alles wat ik had van plan was. De jetlag verdwijnt ’s avonds pas tijdens het sporten: bootcamp in het park. Het maakt me wakker en zo wakker dat slapen om 22 uur lastig is.

Woensdag: Time-management

Een onrustige nacht, veel wakker en dat wederom voordat de wekker om 5 uur afgaat. Het doet niet eens echt pijn. Twintig minuten later zit ik met een kop thee achter de computer. Het is vandaag de dag van time-management en plannen. Ik ben over het algemeen goed georganiseerd en werk zeker zakelijk altijd met dag- en weekplanningen. Nu dus ook. Eers nog even wat privé-berichten beantwoorden en aan de bak. Ondanks de vermoeidheid ben ik scherp en aan het eind van de dag is mijn to-do lijst klaar! Door de focus en de juiste energie loopt het echt lekker.

Tijdens de lunch bedenk ik mij voor het eerst deze week dat ik de TV eigenlijk niet mis. Dat is wel iets dat ik er na deze week in wil houden. Alleen het nieuws volg ik nu nauwelijks en dat mis ik wel. Ook overdag geen social media vind ik fijn. Daar mis je helemaal niets aan! ’s Avonds even een snelle check is eigenlijk wel genoeg. Qua eten is het deze week trouwens niet veel anders dan andere weken. Gezond eten doe ik altijd wel. Qua energie gaat het vandaag best goed, maar een uurtje spinning aan het einde van de middag geeft me een flinke boost. Als het moet kan ik nog wel een paar uur doorgaan. Dat doe ik niet, morgen gaat de wekker weer om 5 uur dus 22 uur is het bedtijd.

Geen TV en weinig social media levert echt tijd op, quality time dus. Er is nu veel meer ruimte voor echte gesprekken. Ik merk dat ik mij daar deze week ook veel meer voor open stel. Ik neem veel meer de tijd en heb echt aandacht voor wat de ander zegt, zonder intussen te denken wat ik erna eens zal of moet doen… Die neem ik mee voor na deze week!

Donderdag: uit je comfortzone

Best goed geslapen maar echt uitgerust, nee dat niet. Geeft niet. De ochtenduren zijn duidelijk mijn meest productieve, dus voor 6.30 uur is alle werkmail weggewerkt. Dat geeft rust in mijn hoofd, want het is een dag vol afspraken: eerst naar Google HQ, ’s middags naar kantoor voor afspraken met collega’s en dan ’s avonds nog naar bootcamp.  Vandaag is de dag van de comfort zone. Eigenlijk zou ik vandaag een nacht moeten overslaan, maar ik heb besloten dat ik dat niet doe.  Alle andere Helweek regels volg ik braaf op, maar deze dus niet. Na een nacht doorhalen weet ik 100% zeker dat ik de volgende dag niets waard ben. Dat vind ik nu zonde van de tijd.

Zo halverwege de week zie ik steeds meer in hoe ik mijn tijd voortaan anders en slimmer wil indelen. Door zo af en toe 1 of 2 uur eerder op te staan heb je best tijd voor achterstallige to-do’s. Wat nou geen tijd voor studie, sport of andere leuke dingen?! Mijn energielevel wisselt sterk vandaag. Het ene moment voel ik mij moe en duf, even later weer fris en scherp. Hoe dan ook, het is opnieuw een productieve dag. Het sporten in de avond maakt mij weer fris en alert. Niet zo handig om nog geen uur later in bed te moeten liggen. Dat vind ik een nadeel van deze week. De avonden zijn te kort!

Vrijdag: Rust en Herstel

De dag begonnen met een kwartiertje yoga-oefeningen. Yoga is niet echt mijn ding, maar het rekken en strekken doet me altijd wel goed en helemaal om de dag mee te beginnen. Ik merk meteen verschil: direct bewegen of sporten na het opstaan levert onmiddelijk energie op die lang blijft. Een kwartiertje is al genoeg. Ik ben vandaag vrij maar houd mijzelf wel bezig. Nu het einde van helweek nadert, realiseer ik mij dat het vooral een week van ‘ opruimen’ was. To-do lijsten opruimen, mijn hoofd opruimen, nieuwe plannen maken en oude  even in de ijskast zetten. Ook thuis heb ik letterlijk opgeruimd en vandaag ga ik daar lekker mee verder. Kasten opruimen, oude troep weggooien, ook dit geeft een goed gevoel.

Ik merk dat ik deze week vrijwel doorlopend trek heb. Mijn normale eetpatroon aanhouden lukt wel, maar mijn lichaam wil eigenlijk wel iets meer eten. Ik geef er niet aan toe.  Aan het einde van de dag train ik met mijn personal trainer in de sportschool. Na de warming up voel ik de energie compleet inzakken. Ik word licht in mijn hoofd en MOET iets eten voor de training begint. Dat heb ik anders niet zo snel, maar geef er nu wel aan toe en luister naar mijn lichaam.

Zaterdag: Innerlijke dialoog

Een onrustige nacht en meerdere keren wakker, in de veronderstelling dat het al 5 uur is. Niet dus. Uiteindelijk ben ik wel blij dat het om 5 uur tijd is om eruit te gaan. Dat kost dus niet zo veel moeite. Grappig dat vroeg opstaan dus snel went. Ik heb me voorgenomen dat vaker te doen: 6 uur opstaan, maar dan wel op tijd naar bed.

Voor alles is een eerste keer; om 5.30 uur maken vriendlief en ik samen het huis schoon. Een paar uurtjes later zitten we aan het ontbijt. De dag kan beginnen en wij hebben deze rotklus er maar mooi opzitten.

Zaterdag is de Happy Day van Helweek, de dag dat je uitsluitend positieve gedachten over jezelf en over je omgeving hebt. Daar hoef ik niet zo veel moeite voor te doen na deze week.  Ik voel mij trots en energiek. Een les spinning geeft mij meestal wel een goed gevoel over mijzelf en nu helemáál. Ik ben echt trots op het Helweek-resultaat tot nu toe.  Het is een Happy middag met een gezonde lunch en erna koffie met vrienden op een terras in de lente-zon.

Zondag: Plaats je leven in perspectief

De laatste dag van Helweek staat in het teken van terugblikken op de week en verder rustig aan doen.Dat eerste heb ik de afgelopen dagen al veel gedaan, dat tweede daar begin ik in de middag pas mee.

Na het opstaan trekken we direct de hardloopschoenen aan en lopen een uur hard door de duinen. Wat een fantastische ervaring.  Op dit uur is er verder niemand. We zien de opkomende zon en de dauw over de heuvels. Er zijn veel herten en konijnen. We luisteren naar het concert van de vogels. Dit wil ik vaker doen! Erna heb ik zoveel energie dat ik na het ontbijt de racefiets pak en nog een uur train in de sportschool. Daarna is de Helweek-koek op en neem ik pas de tijd om te ontspannen.

Wat vond ik van de Helweek?

Helweek heeft  me echt even uit mijn comfort zone gehaald. Ik ben vrijwel de hele tijd gefocussed en bewust van het hier-en-nu geweest. Ik heb letterlijk opgeruimd: thuis, in mijn hoofd en in mijn to-do’s. Wat heb ik veel werk verzet! Dat heeft mij heel veel energie opgeleverd. Ik ben er trots op dat ik dit heb gedaan. Dat ik discipline heb wist ik wel. Sporten doe ik bijna dagelijks, gezond eten vrijwel altijd. Maar dat het ook lukt om zó gefocussed te zijn en dat ik daarmee zoveel kon bereiken had ik van tevoren niet gedacht.

De knop om

Helweek helpt als je de knop op een bepaald gebied wilt omzetten. Wil je bijvoorbeeld aan de slag met sporten of gezond eten, dan helpt een Helweek omdat je een week lang alle oude patronen los laat en opnieuw je doelen voor de toekomst bepaalt. Je laat jezelf in die week zien dat je het allemaal best kunt. Het trotse gevoel dat je erdoor krijgt helpt dan ook om het vol te houden.

Wat neem ik mee van Helweek

 • Mijn meest productieve uren zijn ’s ochtends vroeg
 • Echt  vroeg opstaan is goed te doen en levert heel veel tijd op
 • De TV blijft vaker uit.  Wat is er veel onzin op TV en wat kost dat veel tijd
 • Social media en whats app: Kan best een tandje minder. Ik heb bijna niets gemist
 • Het plannen wat ik al deed blijf ik doen. Maar ik plan bewust minder dingen in dezelfde tijd. Hierdoor kan ik het allemaal wel wat bewuster en met échte aandacht doen. Dat betekent ook dat ik de lat op sommige gebieden minder hoog voor mezelf leg. Bijna dagelijks sporten is wel een beetje veel naast een baan, een studie,  een website een sociaal leven en een relatie. Dat gaan we dus anders doen.
3 antwoorden
 1. Jolanda van 't Erve zegt:

  Ha Noor, wat een geweldig project die Helweek. Het spreekt me zeker aan, dus ik zal eerst het boek eens gaan lezen.
  Stoer dat je dit (samen met Rogier) hebt gedaan, hoor!

  Grts, Jolanda

 2. Sopdet zegt:

  Leuk dat jullie dit samen gedaan hebben. Het is een project dat me zeker boeit, het enige waar ik angst voor heb is veranderen van slaappatroon, ik slaap nogal veel en zou volgens dit project anderhalf uur minder slapen. Een nachtje doorgaan zou ik dus ook schrappen.

Reacties zijn gesloten.