Leverworst en cervelaat te vet en te zout

Eet jij wel eens leverworst of cervelaat op brood? In 2009 deed De Consumentenbond onderzoek naar het zoutgehalte en de hoeveelheid verzadigd vet in leverworst en cervelaatworst. Het zal je niet verbazen, maar hieruit bleek dat in dit soort vleeswaren zoveel verzadigd vet en zout zitten, dat je ze beter niet al te vaak kunt eten.

Verzadigd vet in leverworst en cervelaat

In totaal werden er 11 merken getest. Niet 1 merk voldoet aan de norm die het Voedingscentrum hanteert als het over verzadigd vet gaat. Volgens die norm mag er maximaal 1,2 gram verzadigd vet in vleeswaren zitten. Alle merken scoren ook nog eens véél slechter dan de norm van het Voedingscentrum. De leverworst van Kips en de cervelaat van Plus maken het bontst, daar zit maar liefst 2,9  en 4,5 gram verzadigd vet in. Meer dan 2 keer zo veel! Linera en Weight Watchers kwamen er nog redelijk goed uit. Maar dat is niet zo gek omdat dat light producten zijn.

Zoutgehalte in leverworst en cervelaat

Ook over het zoutgehalte in leverworst en cervelaat waren de onderzoekers niet erg te spreken. Het zoutgehalte in leverworst valt nog mee vergeleken met cervelaat. De hoeveelheid zout loopt uiteen van 0.47 gram in de leverworst van Kroon tot 0.68 gram in die van Lidl.  In cervelaat daarentegen zit enorm veel zout. Vooral de cervelaatworst van Albert Heijn is heel zout: 1.05 gram per portie. Aanbevolen wordt niet meer dan 6 gram zout per dag te eten en dan gaat het wel heel hard als je al 1 boterham met cervelaat eet.

Alternatieven voor leverworst of cervelaat

Leverworst en cervelaat zijn dus niet bepaald gezond.  Maar wat kies je dan? Wat zijn goede alternatieven voor een boterham met leverworst of cervelaat?  In het volgende overzicht vind je een paar opties.

Omschrijving kcal Totaal vet (gr) Verzadigd vet (gr)
Cervelaatworst 60 5 2
Leverworst 45 4 1
Filet américain 30 1 0
Kipfilet 25 1 0
Rosbief bereid 25 1 0
Ossenworst 20 1 0
Gegrilde achterham 15 1 0
Rookvlees 15 1 0
Varkensfricandeau 25 0 0

Het is overduidelijk dat je je boterham veel beter kunt beleggen met wat gegrilde achterham, filet americain of rosbief. Veel minder calorieën, vet en misschien nog wel het belangrijkste in dit hele verhaal: verzadigd vet.

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie