Is kokosolie gezond?

kokosolie gezond

Wat is het beste product om in te bakken, de vraag wordt veel gesteld. Boter, margarine, vloeibare margarine, bakboter, olijfolie of toch…. kokosolie? Maar is kokosolie eigenlijk wel zo gezond? Je leest het in dit artikel.

Bakken in kokosolie

Boter en (vloeibare) margarine worden veel gebruikt om in te bakken, maar zijn vooral minder gezond omdat ze veel verzadigde vetten bevatten. Olijfolie bevat gelukkig veel meervoudig onverzadigde (gezonde) vetten, maar juist daardoor is olijfolie minder goed bestand tegen de hoge temperaturen van het bakken. Bij kokosolie is dat juist niet het geval. Kokosolie kan veel beter tegen de hoge temperaturen zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen.

Wat is kokosolie?

Normaal gesproken koop je kokosolie in een blik of pot. Beneden de 25 graden celcius neemt het een vaste vorm uit en ziet het er een beetje uit als wit frituurvet. Boven de 25 graden celcius wordt kokosolie vloeibaar. Kokosolie bestaat voor ruim 90% uit plantaardige verzadigde vetten. “Verzadigde vetten zul je denken, die zijn toch juist ongezond? We hebben altijd geleerd dat alleen onverzadigde vetten gezond zijn!” Klopt! Kokosolie is een uitzondering op de regel.  Dat komt door de opbouw van het vet. Kokosolie is plantaardig en bestaat daardoor uit ‘middellangeketen vetzuren’. De meeste dierlijke producten bestaan vooral uit verzadigde vetten die juist veel ‘langeketen vetzuren’  bevatten. Middellangeketen vetzuren zijn gemakkelijker in het lichaam afbreekbaar dan langeketen vetzuren. Sterker nog: hierdoor wordt de kokosolie direct gebruikt als energieleverancier voor het lichaam en wordt het niet meteen opgeslagen als vet.

Waarom zou je kokosolie gebruiken?

Zoals gezegd is kokosolie bestand tegen hogere temperaturen. Daanaast biedt kokosolie veel gezondheidsvoordelen. De belangrijkste zijn:

 • Het stimuleert de schildklier waardoor je stofwisseling omhoog gaat
 •  Er zit veel laurinezuur in kokosolie dat bacteriën, schimmels en parasieten doodt. Hierdoor ben je minder vatbaar voor allerlei virussen en wordt je minder snel ziek.
 • Het is een snelle energieleverancier.
 • Het helpt je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor je bijvoorbeeld minder zin in ‘zoet’  zult hebben
 • In kokosolie zitten veel anti-oxidanten. Die beschermen je lichaam
 • Kokosolie heeft een gunstig effect op de cholesterolspiegel
 • Kokosolie is licht verteerbaar en bevat minder calorieën dan boter of olie
 • Kokosolie helpt je lichaam vitamines A, D, E, K beter op te nemen

Wat is de beste kokosolie?

Kokosolie had lange tijd een slechte naam en zelfs het Voedingcentrum raadt af kokosolie veelvuldig te gebruiken. Net als veel andere voedingsdeskundigen ben ik het hier niet mee eens.  Er was een tijd dat er veel geraffineerde, ontkleurde en ontgeurde kokosolie werd verkocht. Het klopt dat je die inderdaad niet moet nemen. Deze kokosolie was goedkoop en meestal van matige kwaliteit. Koop vooral de biologische ongeraffineerde kokosolie in een goede (online) winkel. Het kost ongeveer 6 euro voor een pot of blik van 500 ml.

4 antwoorden
 1. Marjan zegt:

  http://www.enditdan.nl/wp/cocosolie-verzadigde-vetten-zijn-gezond kwam ik tegen, het laat met voorbeelden zien dat we eigenlijk heel lang gefopt zijn als het gaat om verzadigde vetten. omdat het laat zien dat dat eigenlijk juist hartstikke gezond is. Nu terugkijkende lijkt het inderdaad wel alsof sinds we massaal zijn overgestapt naar margarines en halvarines dat het toen pas begonnen is dat men massaal hart en vaatziekten begon te krijgen… Worden we wakker?

 2. Lydia Prenen zegt:

  U raad aan om niet ontgeurde kokosolie te gebruiken, dit heb ik per ongeluk gedaan bij mijn eerste gebruik van kokosolie om een steak te bakken, mijn man is gek op zo’n heerlijk stuk vlees maar door de kokosgeur moest hij bijna braken. Ik heb het niet opgegeven en ben ontgeurde kokosolie gaan kopen, sindsdien geen probleem meer, vlees, vis enz…smaakt heerlijk.
  Kokosnoot ruikt heerlijk, maar de geur mag je gerechten niet verstoren vind ik.
  Doe ik nu fout door die ontgeurde olie te gebruiken ? Is deze niet zo gezond ?

  Mvg
  Lydia

  • SlimmerAfslanken.nl zegt:

   De niet-ontgeurde kokosolie raden we aan omdat deze niet geraffineerd (en dus niet bewerkt) is. Desalniettemin is ontgeurde kokosolie nog altijd beter dan veel bak- en braadproducten, dus dat is in jouw geval een prima alternatief.

  • Peter zegt:

   Beste Lydia,

   Je zou eens aan je man kunnen voorleggen op welke manier cocos ontgeurd wordt en eigenlijk vooral waarom? Je zou zeggen dat doet men ten gunste van de consument omdat deze graag ontgeurde cocos heeft maar dat is in het winstmaximalisatie tijdperk bezijden de waarheid.

   De reden dat men cocos ontgeurd is vanuit economisch oogpunt, wordt deze cocos namelijk niet ontgeurd dan levert het niks meer op en kan het worden weggegooid, de reden namelijk dat cocos wordt ontgeurd is vanwege dat het op grote hopen ligt weg te rotten, het is dus enkel ten voordele van de fabrikant.

   Dit wetende zult u begrijpen dat niet ontgeurde cocos van een veel betere kwaliteit is daar deze nagenoeg niet is behandeld en zeker niet met de nodige hitte waarmee de ontgeurde behandeld wordt, voor de verzadigde vetten in de cocos en het heilzame laurinezuur maakt het overigens niet zo veel uit echter andere mineralen en nutrienten daarvan gaat het wel ten koste.

Reacties zijn gesloten.