,

Inspiratie: mijn eetdagboek van een gewone vrijdag

linguine gamba

“Je schrijft wel veel over gezond eten en wat wel en niet goed voor je is, wat eet je zelf eigenlijk allemaal op een dag?” Goede vraag!  Ik vind het altijd leuk om een eetdagboekje bij te houden. Zo nu en dan doe ik dat. Gewoon om mezelf een beetje scherp te houden. Vandaag deel ik mijn eetdagboek van een “standaard” vrijdag, ter inspiratie! Zoals je ziet is het niet 100% gezond en streng. Ik vind ook niet dat dat altijd moet.  Daar is eten veel te leuk en te lekker voor. De basis moet wel goed zijn. Als ongeveer 80% gewoon gezond is, is 20% minder gezond prima vind ik.

Daar gaan we!

7.00 uur: Warm ontbijt

Vandaag is mijn vrije dag. Ik sta eigenlijk net zo vroeg op als op werkdagen, want ik heb een hoop te doen. Een uitslaper ben ik niet echt. Buiten is het koud, het heeft vannacht zelfs een beetje gesneeuwd. Dus een warm ontbijt is nu wel heel lekker.

Maar eerst een glas water met citroensap! Dat drink ik braaf elke morgen. Een goed begin. Ik maak daarna een warme chocolade pap van speltvlokken. Chocolade-pap hoor ik je denken, is dat wel zo gezond? Deze variant wel. De pap maak ik van amandelmelk, speltvlokken, lijnzaad, een theelepel rauwe cacaopoeder, wat kaneel en een halve banaan. Als topping kiwi, de rest van de banaan en wat kokos chips.  Lekker! Erbij een paar mokkenchocoladepapkruidenthee van Yogi. Dit is een ontbijt waar je wel even op voort kunt, omdat de spelt redelijk langzaam wordt opgenomen door het lichaam en het net als het lijnzaad en de kokos vezelrijk is.

11.15 uur: Koffie en verse sap

In de ochtend drink ik thuis nog kop espresso en dan is het tijd om naar de sportschool te gaan voor een uurtje spinning! Na het sporten drink ik een snelle latte macchiato en een glas verse ananas-kokossap in de stad. Het kokoswater is goed voor mijn spieren en het hydrateert mijn lichaam. De ananas vult dat aan met vitamines en mineralen. Ik ben vandaag verkouden en dan is ananas extra lekker omdat het slijm helpt los te komen en hoesten onderdrukt.

koffie_sap

13.00 uur: Lunch zonder brood

Thuis lunch ik met een lekkere omelet van een paar eieren en veel groente en wat kurkuma. Tussen de bedrijven door drink ik trouwens flink veel water. Zeker 2 liter op een dag.

omelet

Als middagsnack neem ik een appel en een paar dadels.  Ik ben gek op dadels: lekker zoet, maar dan gelukkig zonder geraffineerde suikers.  Wel zitten er veel vruchtensuikers in en dan is suiker ook weer gewoon suiker: niet goed voor je. Dadels zijn verder wel heel gezond omdat er veel B-vitamines en mineralen zoals mineralen zoals fosfor en ijzer in zitten.

19.30 uur: Diner

’s Avonds eten we Linguine met Gamba’s.  Ik eet zelf niet vaak producten waar gluten in zitten, maar soms maak ik een uitzondering, zoals vandaag met de pasta. Het is tenslotte bijna weekend. Erbij eten we wat broccoli voor de nodige vitamines en mineralen.

linguine gamba

Na het eten nog een theetje en een stukje pure chocolade. Nog zo’n uitzondering die ik mijzelf zo nu en dan gun. Later op de avond nog wat ongezouten en ongebrande noten en dan zit de dag er op.

Wat heb jij vandaag gegeten?