vette vis

Vette vis

“Vette vis is ongezond!” Eet jij zelden vette vis omdat je denkt dat dat waar is, lees dan snel verder. Ik weet namelijk zeker dat je vanaf nu vaker vette vis wilt eten. Ik leg je namelijk uit wat vette vis is en waarom vette vis zo gezond is.

Wat is vette vis

Vette vis is vis die uit ten minste 10% vet bestaat. Je hebt ook magere en halfvette vis. Dat is ook lekker en gezond, maar er zit wel minder vet in. De Gezondheidsraad adviseert in haar Richtlijnen Goede Voeding om eens per week vis te eten, het liefst vette vis.  In vette vis zitten namelijk veel gezonde omega 3 – onverzadigde vetten (visvetzuren EPA en DHA), eiwitten en ook veel vitamine A en vitamine D, jodium en selenium.

Waarom is vette vis zo gezond?

Dat is mooi natuurlijk, maar wat heb je daaraan?

Vette vis verlaagt de kans op:

 • Hart- en vaatziekten
 • Een beroerte
 • Achteruitgang van de hersenfunctie
 • Alzheimer

Tegelijkertijd is vette vis goed voor

 • De weerstand
 • Goede ogen
 • Sterke tanden en botten
 • Een goed werkend zenuwstelsel
 • De schildklier
 • Een mooie huid

Welke vis is vette vis?

Zoals gezegd is vis ‘vet’ als er minimaal 10% vet in zit. De vetste vissoorten zijn:

 • Makreel
 • Haring
 • Paling
 • Sprot
 • Zalm

Voedingswaarde vette vis

Ikvette vis heb de belangrijkste voedingswaarden (per 100 gram) van deze vissen op een rij gezet. Wat je ziet is dat er niet veel verschil zit in de hoeveelheid vet per vissoort. Wel verschilt het aantal calorieën iets en dat komt doordat bijvoorbeeld makreel meer eiwit en vet bevat dan haring.

 

Kan ik elke dag vette vis eten?

Ja, alhoewel je de positieve effecten ervan niet vergroot, kan het, maar echt aan te raden is het niet. Waarom niet? Helaas zijn veel vissoorten behoorlijk vervuild met kwik, dioxinen en PCB’s. Daarnaast speelt voor veel vissoorten het probleem van overbevissing en is in die zin veel vis eten niet echt goed voor onze planeet.  Als je het bij een paar keer per week vis houdt en kritisch naar de viswijzer kijkt voor je vis koopt, is er niets aan de hand.

Ik ben zelf gek op zalm, makreel en haring en eet het regelmatig bij de lunch, in een salade of bij het avondeten. Zoek je inspiratie kijk dan even bij onze recepten voor visgerechten.

leonoor
info@slimmerafslanken.nl

Weet veel van eten, gek op sport en fan van een gezonde leefstijl. Wil mensen bewust maken dat lekker eten en gezond leven perfect te combineren zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie