vette vis gezond

“Vette vis is ongezond!” Eet jij zelden vette vis omdat je denkt dat dat waar is, lees dan snel verder. Ik weet namelijk zeker dat je vanaf nu vaker vette vis wilt eten. Ik leg je namelijk uit wat vette vis is en waarom vette vis zo gezond is.

Wat is vette vis?

Vette vis is vis die uit ten minste 10% vet bestaat. Je hebt ook magere en halfvette vis. Dat is ook lekker en gezond, maar er zit wel minder vet in. De Gezondheidsraad adviseert in haar Richtlijnen Goede Voeding om eens per week vis te eten, het liefst vette vis.  In vette vis zitten namelijk veel gezonde omega 3 – onverzadigde vetten (visvetzuren EPA en DHA), eiwitten en ook veel vitamine A en vitamine D, jodium en selenium.

Waarom is vette vis gezond?

Dat is mooi natuurlijk, maar wat heb je daaraan?

Vette vis verlaagt de kans op:

 • Hart- en vaatziekten
 • Een beroerte
 • Achteruitgang van de hersenfunctie
 • Alzheimer

Tegelijkertijd is vette vis goed voor

 • De weerstand
 • Goede ogen
 • Sterke tanden en botten
 • Een goed werkend zenuwstelsel
 • De schildklier
 • Een mooie huid

Welke vis is vette vis?

Zoals gezegd is vis ‘vet’ als er minimaal 10% vet in zit. De vetste vissoorten zijn:

 • Makreel
 • Haring
 • Paling
 • Sprot
 • Zalm

Calorieën in vette vis

Ik heb het aantal calorieën (per 100 gram) van deze vissen op een rij gezet. Er zit iets verschil in per vissoort en dat komt vooral doordat bijvoorbeeld makreel meer eiwit en vet bevat dan haring. In de meeste vette vissoorten zit ongeveer 16-18 gram vet per 100 gram.

 • Makreel: 258 calorieën
 • Haring: 216 calorieën
 • Paling: 200 calorieën
 • Sprot: 222 calorieën
 • Zalm: 220 calorieën

Kan ik elke dag vette vis eten?

Ja, alhoewel je de positieve effecten ervan niet vergroot, kan het, maar echt aan te raden is het niet. Waarom niet? Helaas zijn veel vissoorten behoorlijk vervuild met kwik, dioxinen en PCB’s. Daarnaast speelt voor veel vissoorten het probleem van overbevissing en is in die zin veel vis eten niet echt goed voor onze planeet.  Als je het bij een paar keer per week vis houdt en kritisch naar de viswijzer kijkt voor je vis koopt, is er niets aan de hand.

Ik ben zelf gek op zalm, makreel en haring en eet het regelmatig bij de lunch, in een salade of bij het avondeten. Zoek je inspiratie kijk dan even bij onze recepten voor visgerechten.