,

Minder suiker eten

minder suiker eten

Nederlanders eten over het algemeen heel veel suiker. Gemiddeld krijgt elke Nederlander ongeveer 102 gram per dag suiker binnen. Dat komt neer op 37 kilo suiker per jaar. Dit is vergelijkbaar met het lichaamsgewicht van een kind van een jaar of 11. Dat kan en moet minder. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Waarom is suiker ongezond?

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de effecten van suiker en de lijst met neveneffecten is heel lang. De belangrijkste nadelen van suiker zijn:

  • Suiker zorgt voor een ongewenste piek in de bloedsuikerspiegel
  • Suiker is verslavend
  • Je wordt dik van suiker
  • Het versnelt de veroudering, je krijgt er rimpels en grijs haar van
  • Het verhoogt de kans op kanker
  • Suiker onderdrukt je immuunsysteem
  • Suiker is slecht voor je gebit
  • Te veel suiker is de oorzaak van diabetes 2 (suikerziekte)
  • Suiker veroorzaakt depressie, hoofdpijnen en hormonale disbalans

Moet ik dan in 1 keer stoppen met suiker?

Ja, liefst wel. Maar cold-turkey stoppen met suiker is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Stapsgewijs stoppen met suiker

Je kunt het ook stapsgewijs doen. Hoe doe je dat? Om te beginnen door je bewust te zijn van je eet en drink gedrag. Schrijf maar eens een paar dagen op wat er allemaal in je mond verdwijnt. Dat geeft je vast al veel inzicht: “ ik wist niet dat ik zóveel cola op een dag dronk”.

Minder suiker

De volgende stap is steeds een beetje minderen. Drink je veel vruchtensap, vervang dan eerst elk 2e glas met een glas water. Of schenk je glas halfvol en leng aan met kraanwater. Heb je altijd 2 schepjes suiker in de koffie, doe dan eerst nog maar 1 schepje. Ben je daar na verloop van tijd aan gewend, dan is het tijd om ook dat laatste schepje te laten zitten.

Helemaal stoppen met suiker

Zo doe je het met alles waarvan je weet dat er (veel) suiker in zit.  De usual suspects zijn natuurlijk koek, snoep en frisdrank, maar vergeet ook niet de vla, de vruchtenyoghurt, het broodbeleg en de cruesli. Begin met minderen, maak de voorraad op en koop niet meer bij.

Lees de etiketten

Tot zover de usual suspects. Dan de producten waarvan je niet zo snel verwacht dat er suiker in zit. Mijn advies: lees de etiketten. Je zult verbaasd zijn, want echt in heel veel producten zit geraffineerde suiker: in brood, vleeswaren, tomatenpuree, kant-en-klaar maaltijden, dressings. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Fabrikanten zijn ook nog eens zo slim om suiker onder een andere naam op de verpakking te zetten. Op die manier lijkt het alsof er geen suiker in zit, maar schijn bedriegt. Eerlijk gezegd is het best lastig om geen producten met suiker in je winkelmandje te leggen. Wat je kunt doen is kiezen voor de minst slechte variant. Liggen er 2 merken in het schap, neem dan het merk dat minder suiker toevoegt. Ook bij de natuurwinkel ben je vaak een stuk suikervrijer uit, maar lees ook daar wat er op de verpakking staat.

Tips om minder suiker te eten

  • Vervang gezoete muesli, cruesli en gezoete ontbijtgranen (Smacks, Frosties) met ongezoete muesli of havermout.
  • In plaats van hagelslag of jam op brood: plakjes banaan, aardbei of appel op brood.
  • In plaats van koekjes en snoepjes een rijstwafel met beleg of fruit
  • Maak zelf een dressing voor je salade (olijfolie, azijn, kruiden) en koop geen kant-en-klare dressing
  • Gewone yoghurt of kwark in plaats van vla, zoete yoghurt en pudding
  • Maak zelf een lekkere smoothie van vers fruit en magere yoghurt in plaats van yoghurtdrink.

Zin in iets zoets

Heb je zin in iets zoets, neem dan tenminste natuurlijk zoet: fruit. Let op, daar zitten vruchtensuikers in, dus onbeperkt eten is ook weer niet goed. Een paar stuks per dag kan prima.

Vermijd light

Light (bijvoorbeeld frisdrank en snoep) is helaas ook niet de oplossing. Dat zit niet alleen vol met chemische troep, deze producten kunnen je zelfs extra dik maken. Je lichaam denkt namelijk nog steeds dat er suiker binnenkomt.

Meer kijken of lezen over suiker?

Kijktips