Recept vezelrijke kwarktaart

Taart als ontbijt. Klinkt dat niet geweldig? Gezonde taart dan welteverstaan. Kwestie van de juiste ingrediënten gebruiken. Deze gezonde kwarktaart was een paar jaar geleden een ware rage op internet. Personal Body Plan publiceerde het recept als eerste en al snel publiceerde de ene na de andere health-foody zijn of haar variant.  Dit is de mijne. Die is veel minder zoet dan het origineel. Daardoor is hij duidelijk frisser en proef je de kwark extra goed. Ik voeg er geen extra suiker aan toe, maar wil je hem toch iets zoeter maken, neem dan liefst wat honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker.vezelrijke kwarktaart

De bodem is gemaakt van roggebrood en dadels. Het roggebrood zorgt voor al die vezels, de dadels geven ‘m net dat zoetje.  Heb je geen zin in taart voor het ontbijt, ook als snack na het trainen doet deze taart het erg goed.

Vezelrijke kwarktaart

Dit recept is voor 8 personen.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 4 sneetjes roggebrood (200 gram)
  • 100 gram gedroogde dadels
  • 30 gram boter, gesmolten

Voor de vulling:

  • 1 kg Magere kwark
  • 200 gram Roomkaas light
  • 200 gram Blauwe bessen (diepvries)
  • 100 gram Aardbeien (vers)
  • 20 gram Gelatine-blaadjes
  • 40 gram whey-isolaat proteinepoeder (ik gebruikte Royal Green)

Verder nodig: bakpapier, springvorm, staafmixer en keukenmachine

Zo maak je vezelrijke kwarktaart

Week eerst de gelatineblaadjes in koud water. Begin dan met de bodem. Maal hiervoor de dadels samen met het roggebrood fijn in de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter toe en roer goed. Bekleed een springvorm met wat bakpapier en spreid het dadel/roggebrood mengsel over de bodem. Druk hem met de bolle kant van een lepel aan. Zet de bodem in de koelkast.

Nu is de vulling aan de beurt. Mix de roomkaas, het whey-poeder en de kwark tot een egale massa. Verwarm de blauwe bessen met een klein beetje water in een pannetje. Haal van het vuur zodra het begint te koken. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze toe aan het bessen-mengsel. Roer goed tot de gelatine zichtbaar opgelost is. Schep er vervolgens het kwark mengsel door en roer heel goed. Snijd tot slot de aardbeien in stukjes en roer ook die door het mengsel. Haal de bodem uit de koelkast en schep je kwarkmengsel erop. Nu gaat de taart weer terug in de koelkast en heeft hij ongeveer 3-4 uur nodig om op te stijven.

Serveer de taart in mooie punten en garneer hem desgewenst met wat vers (ro0d) fruit. Eet je de taart niet in 1 keer op, dan kun je hem invriezen.