,

Confit de Canard gezond of niet?

Confit de canard! Franser dan dat wordt het niet. Iedereen die wel eens een Franse supermarkt heeft bezocht, weet onmiddellijk waar ik het over heb: gekonfijte eendenbout in blik. Ik vind ze heerlijk!  De smaak is intens en typisch Frans. Het vlees is supermals. Toch laten veel mensen Confit de Canard links liggen. Omdat het vlees uit blik is en omdat ze denken dat eendenvlees vet en ongezond is. Terecht of niet?

Wat is confit de canard?

Het zijn eendenpoten of -dijen (nooit eendenborst), die gedurende een zeer lange tijd op lage temperatuur worden gegaard in ganzenvet: gekonfijt dus. Na het garingsproces worden ze ingeblikt en gaan ze maandenlang ondergedompeld in ganzenvet ingeblikt en al de koeling in. Dat komt de smaak en de malsheid van het vlees absoluut ten goede.

Vlak voordat je ze gaat eten hoef je het vet alleen even te laten smelten door het blik in warm water te leggen. Vervolgens neem je de confits uit het blik, leg je ze in een ovenschaal en verwarm je ze ongeveer 20 minuutjes in een warme oven. Aardappeltjes en een salade erbij en je hebt een koningsmaal.

Voedingswaarde van confit de canard

Eén gekonfijte eendenpoot van ongeveer 100 gram bevat ongeveer:

  • Calorieën: 173 kcal
  • Totaal Vet: 12 gram
  • Eiwit: 17 gram

Let op, dit is dus zonder het vet uit het blik. Tel dat er dus nog wel even bij. In 1 eetlepel vet zit ongeveer  calorieën: 115.  Je eet met gemak 2 eetlepels bij de confit, dus in totaal kom je op ruim 400 kcal per confit. Ter vergelijking: in een kippenpoot met vel zit ongeveer 230 kcal.

Pluspunten van confit de canard

Ganzenvet heeft een lager cholesterol gehalte dan boter en plantaardig vet en heeft hoger percentage enkelvoudig onverzadigde vetten vergeleken met boter, plantaardig- en dierlijk vet.  Je kunt het dus gerust gebruiken om in te bakken.  Eendenvet is een goede bron van vitamine E.  Eendenvlees is een goede bron van eiwitten, selenium en ijzer.

Minpunten van confit de canard

Door het hoge vetgehalte is confit de canard wel degelijk calorierijk en vet.

Conclusie

Ondanks het feit dat confit de canard niet de magerste keuze is, bevat het wel degelijk goede voedingsstoffen. Daarnaast is de smaak zo bijzonder, dat het zeker de moeite waard is je er zo af en toe op te trakteren.

 

1 antwoord
  1. Bart Hölscher zegt:

    Een aardappel gebakken in ganzen- of eendenvet is een ware delicatesse. Snij de aardappel (ik neem hiervoor een vastkokende rode aardappel) in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm, kort blancheren in royaal met nat zeezout gezouten water. Afgieten en dan rustig bakken in een flinke lepel eenden- of ganzenvet tot de blokjes krokant zijn. Een bijzonder krokantje voor ieder gerecht maar ook een koningsmaal op zich.

Reacties zijn gesloten.