Confit de Canard, een delicatesse

confit-de-canard

Typisch Frans: Confit de Canard

Wie eens een Franse supermarkt heeft bezocht, weet onmiddellijk waar ik het over heb: Gekonfijte eendenpootjes in blik. Wie ze eenmaal geproefd heeft zal ze nooit vergeten. De smaak is intens, verfijnd en typisch Frans. Toch laten veel mensen Confit de Canard links liggen, simpelweg omdat je ze vrijwel alleen ingepakt in eendenvet in onooglijke blikken kunt kopen en veel mensen denken dat eendenvlees erg vet en ongezond is.  De vraag is, is dat laatste terecht?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk te weten wat confit de canard precies is:

Wat is confit de canard?

Het zijn eendenpoten of -dijen (nooit eendenborst), die gedurende een zeer lange tijd op lage temperatuur worden gegaard in eendenvet. Na het garingsproces worden ze ingeblikt en  gaan ze  maandenlang ondergedompeld in eendenvet de koeling in. Dat komt de smaak en de malsheid van het vlees absoluut ten goede.

Vlak voordat je ze gaat eten hoef je het vet alleen even te laten smelten door het blik in warm water te leggen. Vervolgens neem je de confits uit het blik, plaats je ze in een ovenschaal en verwarm je ze ongeveer 20 minuutjes in een warme oven.

De voedingswaarde van confit de canard

Eén gekonfijte eendenpoot van ongeveer 85 gram bevat ongeveer:

 • Calorieën: 112
  Totaal Vet: 12 gram
  Verzadigd vet: 4 gram
  Enkelvoudig onverzadigde vet: 6,3 gram
  Meervoudig onverzadigd vet: 1,9 gram
  Cholesterol: 13 mg
  Natrium: 0 mg
  Eiwit: 0 mg

1 eetlepel eendenvet bevat ongeveer:

 • Calorieën: 112
  Totaal Vet: 12 gram
  Verzadigd vet: 4 gram
  Enkelvoudig onverzadigde vet: 6,3 gram
  Meervoudig onverzadigd vet: 1,9 gram
  Cholesterol: 13 mg
  Natrium: 0 mg
  Eiwit: 0 mg

Qua energie is confit de canard dus enigszins vergelijkbaar met de calorieen, vet en verzadigd vetgehalte van kip (drumsticks).

Pluspunten van confit de canard

Eendenvet  heeft een lager cholesterol gehalte dan boter en plantaardig vet en heeft hoger percentage enkelvoudig onverzadigde vetten vergeleken met boter, plantaardig- en dierlijk vet.  Je kunt het dus gerust gebruiken om in te bakken.  Eendenvet is een goede bron van vitamine E.  Eendenvlees is een goede bron van eiwitten, selenium en ijzer.

Minpunten van confit de canard

Door het hoge vetgehalte is confit de canard wel degelijk calorierijk en vet.

Conclusie

Ondanks het feit dat confit de canard niet de magerste keuze is, bevat het wel degelijk goede voedingsstoffen. Daarnaast is de smaak zo bijzonder, dat het zeker de moeite waard is er af en toe (met mate!) van te genieten.  Volg je een streng dieet: niet doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>