Is brood gezond

Is brood nu wel of niet gezond. De meningen zijn erover verdeeld. De één zweert bij zijn dagelijks boterhammetje, de ander eet nooit meer brood. Is dat terecht? Daar gaat dit artikel over.

Analyse brood in Nederland

In 2007 is door TNO en het Voorlichtingsbureau Brood een uitgebreide analyse gedaan naar de samenstelling van verschillende broodsoorten in Nederland. In 2009 heeft men de data nog eens vernieuwd. Deze update en de uitgebreide analyse bleek nodig omdat de informatie in het NEVO bestand inmiddels verouderd was en de afgelopen jaren veel nieuwe broodsoorten bij zijn gekomen.

In totaal zijn 37 broodsoorten onderzocht en heeft men o.a. gekeken naar eiwitten, vetten, koolhydraten, voedingsvezel, belangrijke mineralen zoals ijzer en jodium en (B) vitamines.

Voedingswaarde brood

De voedingswaarden van de meest gegeten broodsoorten per 100 gram vind je in het volgende overzicht. Een gewone boterham weegt ongeveer 35 gram.

Brood Kcal Eiwit gr Koolhydraten gr Vet gr Verzadigd vet gr Vezel gr IJzer mg
Witbrood 247 9.0 47.8 1.6 0.4 2.5 0.8
Bruinbrood/tarwebrood 236 9.8 42.9 1.7 0.4 5.0 1.4
Volkorenbrood 234 11.1 39.0 2.3 0.4 6.7 2.0
Meergranenbrood 267 12.5 40.4 5.0 0.8 5.4 1.7
Maïsbrood 262 10.9 37.5 3.5 .7 4.7 1.2
Roggebrood 213 6.9 39.3 1.4 0.3 8.0 2.4
Mueslibrood 295 10.6 42.5 7.6 1.4 6.9 2.9

Hoeveel calorieën zitten in brood?

In een gewone bruine boterham zitten ongeveer 83 calorieën. Roggebrood bevat het minst aantal calorieën per 100 gram, mueslibrood het meeste. Dat komt door de noten en het gedroogd fruit in mueslibrood.

Brood en koolhydraten

Witbrood bevat de meeste koolhydraten per 100 gram, meergranenbrood de minste.

Brood en vet

Het meeste vet vind je terug in mueslibrood, het minste in roggebrood en witbrood.

Brood en voedingsvezels

Roggebrood bevat veruit de meeste voedingsvezels, witbrood de minste.

Misverstanden over brood

Tot slot nog enkele misverstanden over brood:

  • Hoe donkerder het brood hoe gezonder. Dat is niet juist.  Brood is vaak donker omdat het (smaakmakende) ingrediënt moutmeel is toegevoegd aan het brood. Het brood is dus niet donker van zichzelf, maar wordt donkerder gemáákt.
  • Van brood word je dik. Ook dit is niet juist. Tenminste als je er niet te veel van eet. Maar dat geldt voor alles. Veel mensen denken dat je dik wordt van brood vanwege de koolhydraten die erin zitten.  Er zitten veel voedingsvezels, vitamines en mineralen in en nauwelijks vet.

Gluten in brood

Brood is gemaakt van granen. In granen komen gluten voor. Over gluten is veel te doen. Gluten zijn eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. Veel mensen zijn gluten-intolerant en hebben bijvoorbeeld last van buikpijn na het eten van gluten. Dat is overigens iets anders dan coeliakie. Als je coeliakie hebt ben je niet intolerant voor gluten, maar echt allergisch. Dat is heftiger dan glutenintolerantie. Je verdraagt de gluten gewoon niet en lichaam komt in opstand.

Conclusie

Mijn advies: eet minder brood. Brood heeft veel goede eigenschappen, maar ook een belangrijke slechte eigenschap namelijk de gluten. Brood bij elke maaltijd zou ik zeker niet doen. Kijk of je alternatieven kunt vinden. Als je dan wel een keer brood eet, neem dan goed brood van de bakker, bijvoorbeeld zuurdesem of speltbrood.