Recept kedgeree met makreel

Kedgeree is een eenvoudig, lekker en gezond gerecht met makreel. Makreel is een vette vis,  lekker en heel gezond. In vette vis zitten omega-3 vetzuren, waardoor je de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Zeker als je regelmatig vette vis eet, liefst 1 a 2 keer per week.

Recept kedgeree met makreel

Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 gestoomde makreel
  • 300 gr basmatirijst
  • 600 ml warme bouillon
  • 4 hardgekookte eieren
  • 5 worteltjes in plakjes gesneden
  • 100 gram doperwten uit de diepvries (liefst ontdooid)
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel koenjit (kurkuma)
  • cayennepeper
  • 1 limoen
  • Verse koriander of bladpeterselie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Zo maak je kedgeree met makreel

  1. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en fruit de ui met de komijn, koriander en koenjit.
  2. Als de ui glazig en geel is mag de rijst, samen met de doperwten en wortelen erbij.
  3. Giet de bouillon in de pan en laat het aan de kook komen. Doe het deksel op de pan, zet het gas laag
  4. Laat het 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is en alle vloeistof is opgenomen.
  5. Verwijder ondertussen het vel van de makreel en breek of snijd de vis in kleine stukjes.
  6. Rasp de limoen en pers hem daarna uit.
  7. Schep als laatste de makreel, de limoenrasp en het limoensap door de gare rijst.
  8. Warm nog heel even goed door.
  9. Bestrooi met wat takjes koriander of bladpeterselie.

Dit recept is oorspronkelijk van Karin Luiten en komt uit het boek “Koken met Karin zonder pakjes en zakjes”.