Minder snacken in de avond

snacken avond

Ken je dat? De hele dag heb je gezond gegeten, niet gesnoept en dan is het avond en gaat het alsnog mis.  Je trekt de kast open en eet nog wat koekjes, ijs of een halve zak drop leeg voor de TV.

Balen, al die moeite van de hele dag voor niets. Met een ontevreden gevoel ga je slapen, om de volgende dag met frisse moed te beginnen met je gezonde voornemens. En de volgende dag begint het hele feest opnieuw….

Heel lang had ik hier zelf ook last van, tot ik erachter kwam hoe ik het snacken in de avond kon verminderen.

9 Tips om minder te snacken in de avond

1. Eet overdag genoeg

Een open deur, maar voor veel mensen o-zo-waar: Eet overdag genoeg. Zorg dat je over de hele dag genoeg eet, zodat je ’s avonds na het avondeten genoeg hebt voor de dag. Als je trek hebt na het eten is dat vragen om problemen.

2. Verdeel het goed

Zorg ook dat je je maaltijden goed verdeelt over de dag. Dus het ontbijt overslaan, vervolgens snel één boterham achter je bureau eten rond lunchtijd en ’s avonds de grootste maaltijd van de dag eten is ook vragen om problemen.

3. Koolhydraten en eiwitten

Bij mij werkt het ook goed om koolhydraten en eiwitten op een bepaalde manier over de dag te verdelen: bij het ontbijt de meeste koolhydraten, bij de lunch wat minder en in de avond vrijwel geen koolhydraten. In de avond eet ik dan relatief veel eiwitten, waardoor ik ’s avonds veel minder trek heb.

4. Doe iets!

Zorg dat je ’s avonds iets te doen hebt. Ga sporten, spreek af met een vriendin of ga een extra blokje om met de hond. Maakt niet uit wat het is, maar zorg dat je uit de buurt van de snoepkast blijft en doe iets zodat je niet in de verleiding komt.

5. Schone slaapster

Ga op tijd naar bed. Slaaptekort kan ook een hongergevoel geven. Twee vliegen in 1 klap, want als je slaapt kún je simpelweg niet eten.

6. Tandenpoetsen

Poets na het avondeten je tanden en spreek met jezelf af dat je daarna niets meer eet. En zeg nou zelf: iets eten terwijl je net je tanden hebt gepoetst, is echt niet lekker!

7. Eet laat

Eet je avondmaaltijd niet te vroeg. Als je vroeg eet, is de kans groot dat je een paar uur later alweer trek krijgt. Zelf eet ik meestal niet voor 19.00 u/19.30 u.

8. Let op suiker

Let op suiker. Hoe hoger je bloedsuikerspiegel is (overdag), hoe meer zin je krijgt in zoet, ook (of juist) ’s avonds.

9. Gezonde snacks

Gezonde snacks zijn ook snacks! Noten, crackers en fruit, klinkt gezond en er is natuurlijk niets mis mee. Ik zal de laatste zijn die zegt dat je dat beter niet kunt eten. Maar ook van gezonde dingen kun je teveel eten en dan word je er gewoon dik van. Wil je persé iets snacken, dan liever wat snoeptomaatjes, worteltjes of komkommer.