Vetarm koken met een römertopf

Veel mensen hebben hem nog wel ergens in een keukenkastje of op zolder staan: de römertopf, oftewel de Romeinse pot van klei, waar je allerlei gerechten in de oven mee kunt bereiden.  Vooral in de jaren 70 was koken met de römertopf  een ware rage en begin deze eeuw heeft de romeinse stoofpot een revival doorgemaakt.  Op dit moment is hij helaas weer  iets minder populair en lijkt het of de tajine en de slowcooker het gewonnen hebben.  Maar zoals het vaak gaat met goede dingen, is de verwachting dat de römertopf  wel weer terug komt. Let maar op, over een tijdje zullen kookwinkels weer vol met de romeinse stoofpotten liggen. Waarom eigenlijk en wat verklaart de steeds terugkerende populariteit van de römertopf toch?

Gezond

Om te beginnen is koken in de römertopf gezond.  Voor gebruik leg je de ovenschaal eerst tien minuten in het water, waardoor de schaal  water opneemt. In de warmte van de oven zal dit water verdampen en stoom je als het ware de ingrediënten gaar in de römertopf. Er is dus helemaal geen vet, boter of olie nodig. Scheelt toch behoorlijk wat calorieën. Ook is het gezond omdat vitaminen en mineralen goed behouden blijven doordat je het eten stoomt.

Gemakkelijk

Je doet alle gewenste ingrediënten in de römertopf, desgewenst met kruiden, plaatst hem in de oven en even later is je maaltijd klaar. Ideaal als je gasten krijgt, want lang in de keuken staan is er niet bij.

Lekker

Je kunt eindeloos variëren met de römertopf, want je kunt hem gebruiken voor vis, vlees, soepen en zelfs voor toetjes. Römertopf gerechten zijn vaak heel lekker omdat alle smaken goed kunnen mengen tijdens de bereiding.  Als je zowel vlees als vis in de römertopf maakt, dan is het wel handig om voor allebei een aparte te gebruiken. Anders zou je vlees wel naar vis kunnen gaan smaken.

Römertopf recepten

Mijn favoriete gerecht uit de römertopf  is Kip uit de römertopf.  Een smaakvol gerecht met veel groenten en kip. Op internet kun je ook veel recepten vinden, gewoon even Googlen.

Römertopf kookboeken

Veel speciale römertopf kookboeken zijn er niet te vinden en dat heeft waarschijnlijk te maken met de populariteit van de römertopf.  Twee goede kookboeken die ik je kan aanraden:

  • Gezond en zuinig koken met de römertopf van Ria van Eijndhoven. Dit is één van de eerste kookboekjes speciaal voor de römertopf  gemaakt. Het boekje ziet er gedateerd uit en dat zijn de gerechten ook best wel.  Maar het geeft je wel een goed idee van wat er allemaal kan.
  • Koken met de römertopf en andere potten van Kathryn Hawkins.   Dit is de meest moderne van de twee. Je vindt er vooral een aantal goede visgerechten en desserts.