,

Calorieën Sinterklaas snoepgoed

Calorieën Sinterklaas snoepgoed

De Decembermaand is niet bepaald de meest lijnvriendelijke maand van het jaar. Begin december is Sinterklaas in het land.  Een gezellig feest, waar meestal ook gezellig eten en drinken bij hoort. Word je al onrustig bij het idee omdat er de hele tijd speculaas, pepernoten, chocoladeletters en marsepein zijn? In dit artikel lees je 6 tips hoe je ervoor zorgt dat de schade beperkt blijft met Sinterklaas als je op dieet bent én je vindt een handig overzicht van het aantal calorieën in Sinterklaas snoepgoed.

Sinterklaas als je op dieet bent

Zes tips voor een lijnvriendelijk Sinterklaasfeest.

1. Maak keuzes

Vier je Sinterklaasavond met het gezin bepaal dan vooraf wat en hoeveel je gaat snaaien. Eet en drink overdag in elk geval normaal, zodat je ’s avonds niet zoveel trek hebt dat je in één keer een hele chocoladeletter naar binnen werkt. Spreek met jezelf af dat je bij de borrel of bij het uitpakken van de cadeaus een klein schaaltje pepernoten mag nemen. Daarna is het klaar. Weet je van jezelf dat dat waarschijnlijk niet gaat lukken, begin er dan ook niet aan. Dat is  niet de gemakkelijkste optie, maar daarmee kun je achteraf wel extra trots op jezelf zijn dat het je gelukt is.

2. Koop vóór 5 december geen sinterklaas snoep

Ook al liggen de winkels vol en zeuren de kinderen de oren van je hoofd. Doe. Het. Niet. Zo zonde als je in een zwak moment de voorraadkast opentrekt en alvast aan het gevulde speculaas begint. Koop dus pas vlak voor Pakjesavond wat pepernoten en chocoladeletters.

3. Maak zelf je Sinterklaas snoepgoed

Als je zelf aan de slag gaat bepaal je zelf welke ingrediënten je gebruikt. Even Googlen en je vindt al gauw veel recepten voor pepernoten en speculaas zonder toegevoegde suikers, van speltmeel, haver etc. etc. Een stuk gezonder dan uit de supermarkt en het is nog leuk om te doen ook.

4. Stop meteen na 5 december

Is Sinterklaas het land uit en heb je nog marsepein en pepernoten over? Niet in je keukenkastje laten liggen, maar geef het een andere bestemming. Geef het weg of deel het uit op je werk. Als het toch blijft liggen is de kans groot dat je op een dag de verleiding niet weerstaat.

5. Balansdag

Is het helaas toch een beetje uit de hand gelopen en zegt ook de weegschaal dat het iets te veel was allemaal? Geen nood. Las direct een paar balansdagen in om de schade te beperken.

6. Let op wat je kiest

Het maakt nogal uit of je voor een chocoladeletter gaat of voor een handje pepernoten. In een stuk marsepein of chocolade zit helaas veel meer vet en suiker dan in een handje pepernoten. De slimste keuze? Taai taai. Daar zit vrijwel geen vet in en niet al te veel suiker, vergeleken met het andere Sinterklaas snoepgoed.

Calorieën Sinterklaas snoepgoed

Hoeveelheid Calorieën Totaal vet (gram) Suiker (gram)
Pepernoten 25 gram 110 6 8
Kruidnoten 25 gram 110 3 8
Marsepein 50 gram 220 9 30
Speculaas-brokken 25 gram 120 6 8
Gevuld speculaas 30 gram 114 4 10
Chocoladeletter 50 gram (=halve) 268 16 28
Taai taai pop 30 gram 35 0 4
Strooigoed 25 gram 105 2 13
Chocoladepepernoten 25 gram 119 5 11