Eten afvallen

eten afvallen

Wil je afvallen, maar heb je geen idee wat je dan het beste kunt eten?

Calorieën en afvallen

Gezond eten is altijd belangrijk, maar gezond eten is extra belangrijk als je wilt afvallen. Waarschijnlijk eet je minder dan voorheen en ben je kritisch op wat je wel en niet eet.  Ik zie dat veel mensen proberen om zo weinig mogelijk calorieën te nemen. Dat lijkt een slimme strategie, maar is het niet persé.  Het is namelijk ook belangrijk wát voor calorieën je neemt. Want er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je echt helpen bij het afvallen. Welke voedingsmiddelen dat zijn lees je in dit artikel.

Wat kun je eten om af te vallen?

De lijst is veel langer, maar ik geef je ter inspiratie 16 voedingsmiddelen die stuk voor stuk helpen bij het afvallen.

Appels als eetlustremmer

In appels zitten veel vezels waardoor de stofwisseling wordt verhoogd. Het stofje pectine in de appel werkt als eetlustremmer. Snoep gezond eet een appel!

Avocado voor de gezonde vetten

Niet bij iedereen even populair vanwege het relatief hoge aantal calorieën en vet. Onterecht want heb je het over gezonde voeding, dan heb je het zeker ook over avocado’s. Avocado’s zitten bomvol onverzadigde, gezonde vetten en vitamine E.  De vetten in een avocado zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en de stofwisseling een boost krijgt.

Een avocado kan altijd: als snack, gewoon met wat peper en zout, op brood, in een smoothie of in een salade.

Bananen voor spieraanmaak

In een banaan zitten veel voedingsvezels, hierdoor worden de vruchtensuikers in de banaan relatief langzaam verbrand. In bananen zit kalium, het mineraal dat spieraanmaak stimuleert. En we weten inmiddels: hoe meer spieren je hebt, hoe meer je lichaam, ook in rust, verbrandt.

Een banaan is een perfecte snack, maar is ook lekker op brood, door de havermout, of in een smoothie.

Boekweit voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Boekweit lijkt op graan, maar is het niet. Er zit veel zink, koper en mangaan in. Van alle graan-achtige soorten bevat boekweit de meeste eiwitten en vezels. Door de langzame suikers blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Van boekweitmeel kun je pannenkoeken en koekjes bakken, boekweitvlokken kun je gebruiken voor pap of granola.

Broccoli voor extra vezels

Broccoli bevat geen vet, maar heel weinig calorieën en juist heel veel vezels. Broccoli is heel rijk aan vitamines, mineralen  en antioxidanten. Broccoli kun je koken of stomen, maar is ook lekker in wokgerechten of als soep.

Chia zaden voor gezonde vetten

Chia zaden zijn een goede bron van omega 3 vetzuren, die helpen bij de verbranding van lichaamsvet. Door de vezels geven chia zaden je snel een verzadigd gevoel en zit je sneller vol. Chia zaden zijn rijk aan eiwitten, ijzer en calcium. Roer een lepel chiazaden door de yoghurt of havermout. Of strooi wat chiazaden over je salade of een smoothie.

Granaatappels voor hogere stofwisseling

In granaatappelpitten zit veel vitamine C en kalium. Maar vooral zitten ze bomvol antioxidanten, zoals polyfenolen. Hierdoor wordt je stofwisseling verhoogd. Lekker door een smoothie,  door de muesli of gewoon zo als tussendoortje.

Eieren voor de eiwitten

In eieren zitten veel eiwitten. Eiwitten blijven langer in de maag, waardoor je ook langer een vol gevoel houdt. Behalve eiwitten zitten in eieren ook veel vitamines en mineralen zoals vitamine A, B, C, D, E, K. Eet dus gerust een eitje bij je ontbijt, bak er een lekkere omelet van, eet een ei in plaats van vlees of vis, of eet een gekookt ei als tussendoortje.

Grapefruit voor een vol gevoel

Grapefruits geven je snel een vol gevoel. Ze bevatten veel vocht en naringenin. Dat is een antioxidant die het insulineniveau stabiliseert en gewichtstoename helpt voorkomen. Grapefruits zijn lekker bij het ontbijt, als tussendoortje of verwerkt in een sap of smoothie.

Havermout lang energie

In havermout zitten veel vezels, gezonde eiwitten en weinig vet.  Het zorgt voor weinig pieken in je bloedsuikerspiegel en geeft je langere tijd energie. Havermout is daarom erg geschikt voor het ontbijt. Maak er pap, overnight oats of granola van. Of bak er koekjes mee.

Kokosolie energieleverancier

Kokosolie is een bron van verzadigde en onverzadigde vetten, die je lichaam goed kan opnemen als snelle energieleverancier. Het is licht verteerbaar en stimuleert de schildklier. Hierdoor gaat je stofwisseling omhoog. Gebruik kokosolie in plaats van boter voor bakken en braden of roer een lepel door je smoothie.

Noten rijk aan vet

In noten zitten veel gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Noten zijn wel calorierijk, maar gelukkig heb je maar een handje noten nodig voor een verzadigd gevoel. Kies altijd voor ongebrande en ongezouten noten. Noten zijn de perfecte gezonde snack, maar kunnen ook in salades, als vleesvervanger in stamppotten en curries.

Peulvruchten voor de vezels

Peulvruchten (bijvoorbeeld bonen, erwten, linzen en kapucijners) zijn hele goede bronnen van vezels en plantaardige eiwitten. Ze houden je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor je het langer volhoudt tot de volgende maaltijd. Gebruik peulvruchten als vleesvervanger, doe ze door de soep of verwerk ze in een salade.

Quinoa extra mineralen

Net als boekweit is quinoa een pseudo-graan. Quinoa is een zaad dat veel gezonde eiwitten en maar weinig vet bevat.  Het stimuleert de opbouw van spieren en zit vol met vitamines en mineralen zoals magnesium en ijzer. Je kunt quinoa eten als ontbijt, als vervanger voor rijst of pasta of door een salade.

Selderij drijft vocht af

Bleekselderij is vochtafdrijvend en stimuleert de stofwisseling. Bleekselderij is erg veelzijdig. Lekker in allerlei gerechten, zoals salades, pasta’s en stoofschotels. Of maak er een gezonde sap of smoothie van.

Teff voor complexe koolhydraten

Teff is een glutenvrij graan, rijk aan ijzer en complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken.  Het geeft je dus langere tijd energie. Teffmeel kun je gebruiken om er pannenkoeken, brood en koekjes van te bakken.

Gezond afvallen

Gezond afvallen doe je dus door kritisch te kijken naar je eetpatroon en niet door een crash-dieet met heel weinig calorieën en veel honger. Waar het bij gezond afvallen om gaat, is dat je producten kiest die echt iets voor je doen.

1 antwoord
  1. Grietje stork zegt:

    Wij eten zo nu en dan boekweit grutten verder gewoone ouderwetse kost veel gr beetje vlees veel fruit onderhand 77 jaar tot nu toe nooit ziek geen griep of niets beetje stijfheid dus conclucie oma ,,kost gaat er mee geen troep of cabap gewoon geen snacks dus

Reacties zijn gesloten.