Extra Vitamine D nodig?

vitamine d

Wat is vitamine D, waar heb je vitamine D voor nodig en is het nodig om vitamine de supplementen te slikken? Je leest het in dit artikel.

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel Zonvitamine genoemd. Vitamine D is erg belangrijk om gezond te blijven. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat vitamine D lang een onderschatte vitamine was. Vitamine D zorgt voor behoud van sterke botten en sterke spieren en een goede weerstand. Er zijn verschillende soorten vitamine D: vitamine D1 t/m D5. Voor de mens zijn vitamine D2 en D3 het belangrijkste.  Als je vitamine D supplementen slikt is het dus belangrijk dat die 2 er in zitten, maar in elk geval vitamine D3.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D maakt je lichaam zelf aan.  Dat gebeurt als je huid blootgesteld wordt aan de zon. Vitamine D zit ook in voeding zoals vette vis (bijvoorbeeld zalm, haring en makreel)  maar ook in paddestoelen, in eieren en in melk. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine en halvarine.

Symptomen vitamine D tekort

Veel mensen krijgen te weinig vitamine D binnen. Zeker als je veel binnen zit, overgewicht hebt en je voeding niet optimaal is. In die gevallen zou je vrij gemakkelijk een vitamine D tekort kunnen hebben.  Een tekort aan vitamine D wordt steeds vaker in verband gebracht met  een hele lijst aandoeningen zoals reuma, MS, suikerziekte, kanker, PMS en depressie. Hoe kom je erachter of je een vitamine D tekort hebt? Mogelijke symptomen zijn:

  • Spierkramp of spierpijn
  • Pijnlijke gewrichten
  • Slecht slapen
  • Weinig energie of “Altijd moe”
  • Tandbederf
  • Overmatig zweten
  • Angstig zijn
  • Vaak verkouden en/of grieperig

Maar let op, je kunt ook een vitamine D tekort hebben zonder deze symptomen.  Het lastige van vitamine D is dat het niet altijd meteen duidelijk is. Als je het zeker wilt weten, laat het dan gewoon checken door een deskundige zoals een orthomoleculair arts.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Hoeveel vitamine D je nodig hebt, daar verschillen de meningen over. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zijn vrij conservatief. Zeker als je het vergelijkt met het advies dat overheden in andere landen geven.

De Gezondheidsraad en Het Voedingscentrum adviseren iedereen tot 70 jaar dagelijks minimaal 10 microgram en ouderen vanaf 70 jaar minimaal 20 microgram vitamine D te nemen. Dat is niet zoveel en volgens veel artsen en andere deskundigen niet genoeg.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D in Amerika is een stuk hoger, vanaf 15 microgram voor iedereen tussen 1 en 70 jaar.

Teveel vitamine D

Als je langdurig te veel vitamine D binnenkrijgt krijg je last van o.a. misselijkheid,  slaperigheid, veel dorst, verminderde eetlust en obstipatie, maar dat komt niet vaak voor. Als veilige bovengrens houdt de Gezondheidsraad aan:

  • Baby’s tot 1 jaar: 25 microgram
  • Jonge kinderen van 1 t/m 10 jaar: 50 microgram
  • 11 jaar en ouder: 100 microgram

Vitamine D supplementen

Moet je nu wel of niet een extra vitamine D supplement slikken, als aanvulling op je voeding? De Gezondheidsraad vindt van niet. Zij vindt dat vitamine D supplementen alleen nodig zijn voor:

  • Ouderen vanaf 70 jaar
  • Mensen met een donkere/getinte huid
  • Vrouwen tussen 50 en 70 jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen die niet veel buiten komen: minder dan 15 minuten per dag, elke dag, zomer en winter
  • Mensen die het hoofd en/of de handen meestal bedekken (bijvoorbeeld met burka of hoofddoek)

Extra vitamine D: ja of nee?

Is het nu wel of niet nodig om extra vitamine D supplementen te slikken? Mijn mening is dat de basis altijd goede voeding is: zorg dat je vitamines en mineralen zoveel mogelijk uit voeding haalt. Bij sommige vitamines en mineralen is dat best lastig. Vitamine D is daar een goed voorbeeld van.  Om genoeg vitamine D binnen te krijgen, zou ik zelf bijvoorbeeld elke dag een zalmmoot of 13 eieren moeten eten. Niet erg realistisch. Voor mijzelf dus een reden om elke dag extra vitamine D te slikken.

Het is dus aan jou of je extra vitamine D neemt, maar er gaan onder specialisten steeds meer stemmen op om standaard extra vitamine D bij te slikken. Zeker als de R in de maand zit. Zelf doe ik dat ook. Niet omdat ik bij een “risicogroep”  hoor, maar omdat ik gezond wil blijven en mijn weerstand op peil wil houden.  Ik sport veel, heb een druk leven en zeker in de wintermaanden kom ik helaas niet al te veel buiten. Ik ben er van overtuigd  dat mijn lichaam er baat bij heeft.

Bronnen: Richard de Leth -  Jesse van der Velde - Gezondheidsraad - National Institutes of Health